Az alvási bénulás megelőzhető

Ha ez történik alvás közben, érdemes orvoshoz fordulni!

Sokan rosszul alszunk – főleg a nyári hőségben, éppen emiatt pedig hajlamosak vagyunk félvállról venni az alvásproblémákat. Az alábbi tünetek esetén azonban nagyon is fontos lenne orvoshoz fordulni, ha lehet, minél előbb!

Levegőért kapkodás

Amennyiben éjszaka többször is fulladáshoz hasonlító légzési tüneteket produkálunk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. 

Alvás közben az izmok elernyednek, és a torok is összeszűkül, néha el is zárul. Ha alvás közben levegőért kapkodunk, horkolunk, fulladozunk, majd száraz szájjal és fejfájással ébredünk, alvási apnoéról, azaz alvás közben légzéskimaradásról van szó. Ezen probléma kezelésére különböző gyógymódok léteznek, hogy nekünk melyik a legideálisabb, azt a háziorvosunkkal konzultálva kideríthetjük.

Alvajárás

Nem elegendő alvás, stressz, láz és szorongás is okozhat alvajárást – egyik esetben sem érdemes elbagatellizálni a problémát. 

Meglehet, hogy nem megfelelő gyógyszereket szedünk, túl sok alkoholt fogyasztunk, de még mentális betegségeket is előjelezhet ez a tünet. Alvajárás közben védtelenek vagyunk, bajba vagy veszélybe is keveredhetünk. Az alvajárás tehát nem vicc, kérdezzük ki háziorvosunkat a lehetséges megoldásokról, ha tapasztaljuk!

Alvás közbeni beszéd

Amikor valaki álmában beszél, gyakran furcsának, félelmetesnek, esetleg éppen viccesnek találjuk. Előfordulhat azonban, hogy valami bajt jelez a test ezáltal.

Mentális betegségek, érzelmi stressz, láz, különböző altatótabletták és szenvedélybetegség is okozhatja, és a koncentrációs képességek csökkenésével, extrém hangulatingadozással és hallucinációkkal is járhat. 

Krónikus rémálmok

Mindenki szokott néha rosszat álmodni, ha viszont rémálmaink visszatérőek, rendszeresek és az egész hátravélő napunkat elrontják, érdemes orvossal beszélni róluk.

Okozhatja ezeket szorongás, depresszió, valamilyen gyógyszer, a napirend hirtelen és drasztikus megváltozása, vagy akár poszttraumás stressz is – minden esetben érdemes azonban a probléma végére járni, ugyanis szívproblémákat, elhízást és (ördögi körként) depressziót okozhat.

Gyakori vizelés

Az életkor előrehaladtával természetes, hogy gyakrabban kell kimennünk éjszaka, de más is állhat ennek hátterében. 

Lehetséges, hogy kiválasztó-szervrendszerünk valamelyik része, vesénk, vagy húgyhólyagunk gyulladásban van, de cukorbetegséget, vagy prosztatagondokat is jelezhet a gyakori, éjjeli vizelési inger. Ne várjunk rá, hogy hátha magától elmúlik, keressük fel orvosunkat a problémával!

Fogcsikorgatás

Nem csak az alvótársunkat idegesítheti, hanem komoly bajt jelezhet a fogcsikorgatás. 

Legtöbbször alvási apnoéval együtt jelentkezik, és ugyanúgy okozhatja stressz vagy szorongás – azonban ha önmagában áll fenn ez a probléma, akkor meglehet, hogy a fogainkkal van valami baj, kérdezzük hát fogorvosunkat arról, hogy minden rendben van-e a harapásunkkal. 

Túl gyors elalvás

Ahogyan baj az, ha nehezen (vagy sehogy sem) tudunk elaludni, ugyanúgy probléma, ha amint letesszük a fejünket, máris mély álomba zuhanunk. 

Ebben az esetben meglehet, hogy csak végletesen kimerültek vagyunk (ezen is érdemes azonnal változtatni, és egy olyan napirendet megalkotni, amelyben legalább nyolc óra jut naponta alvásra), de akár kezdődő narkolepsziát is jelezhet. A narkolepszia idegrendszeri rendellenesség, és súlyos esetekben váratlan és veszélyes helyzetekben fellépő alvási rohamokat okozhat. Ne legyünk restek segítséget kérni, ha ilyen tüneteket érzékelünk magunkon, vagy szeretteinken!

Kiemelt kép: Axel Bueckert/EyeEm/Getty