Hódít a The Last of Us stílusa – A sorozatok a szekrényünkbe költöztek

Ha ez idáig naivan úgy gondoltuk, hogy a streamingszolgáltatók nem hálózták be életünk minden egyes szegletét, akkor most már kijelenthetjük, hogy végérvényesen átvették a hatalmat a ruhásszekrényünk felett is. Legutóbb az idei év abszolút sikersorozata, a The Last of Us generált készlethiányt Pedro Pascal military stílusú ruhadarabjaiból: valósággal elkapkodták Joel jellegzetes ingjeit, ahogy az általa viselt dzsekik, bakancsok és farmerok is hasonló sorsra jutottak. Ám nem a posztapokaliptikus videójátékadaptáció az egyetlen, mely az utóbbi időben beköltözött a nézők gardróbjaiba.

Divatos sorozatkörképünkben ezúttal szánt szándékkal nem az olyan trenddiktáló műsorok ruhatárából válogattunk, melyek szereplői célzottan viselik a legnagyobb márkák kreációit, hogy ezzel megnöveljék az eladásokat. Manolo Blahnik például komplett Szex és New York kollekciót dobott piacra, miután az ikonikus sorozat hatására valóságos őrület tört ki a neves divattervező sikerfazonja, a Carrie Bradshaw által viselt kék szatén darab körül, sőt, azóta maga Sarah Jessica Parker is belevágott a cipőbizniszbe és létrehozta önálló kollekcióját (gyakorlatilag kiegészítőkben utazó márkáját, hiszen strandtörölközőtől a neszesszerig mindent kapni)  SJP név alatt. De ugyanígy említhetnénk az Emily Párizsban sikkes francia kiegészítőit, a Gossip Girl eklektikus iskolai szettjeit, Rachel mindenki által vágyott hajviseletét a Jóbarátokból, de a Megszállottak viadala vagy a Hatalmas kis hazugságok modern, emlékezetes divatmomentumai mellett sem mehetünk el szó nélkül.

A felsorolt televíziós produkciókon érezhető, hogy készítőik tudatosan építettek a divatra mint a történet egyik kulcsszereplőjére, de számtalan esetben tapasztaljuk, hogy elegendő néhány jól kigondolt filmes jelmez, hogy valóságos őrület robbanjon ki a ruhaüzletek pénztárainál. 

A Z generáció stílusnagykönyve

Fotó: Eufória/HBO MAX

Kétségtelen, hogy Zendaya szakmai elismerést halmozó tinidrámája, az Eufória nekünk magyaroknak a produkcióért Emmy-díjat elnyert Rév Marcell operatőr miatt jelentős, de a Boohoo divatmárka által vezetett kutatás szerint a legdivatosabb tévéműsorok között is méltán helye van. A Google trendekkel kapcsolatos keresési listáján legalábbis elsőként szerepel, a produkció titka pedig valószínűleg abban rejlik, hogy a jelmezeket gyakran használják a karakterek személyiségének és belső élményeinek kifejezésére, miközben folyamatosan feszegetik a hagyományos divat határait. A Z generáció számára valóságos stílusnagykönyvvé vált sorozatnak köszönhetjük többek között a színes kötött pulóverek, a merész minták, platformok és fűzők, hatásos neonsminkek hódítását. 

Győzelem a sakktáblán túl

Fotó: Vezércsel/Netflix

Beth Harmon nem csupán a sakktáblán verhetetlen, Anya Taylor-Joy Vera Menchik sakkozónőt megidéző karaktere – kinek a valóságban tragikus sors jutott – az egyedi, mégis letisztult, egyszerű szabásvonalakat kedveli, melyek nem vonják el a fókuszt zseniális játékáról. A semleges minták, klasszikus szoknya-blúz párosítások és monokróm színek az 1960-as évek biztonságos, egyszerre kényelmes és ízléses esztétikáját közvetítették a pandémia alatt debütáló Vezércsel sorozattal, ám a kelendő öltözékek mögött rejtett utalások is megbújtak. A berlini jelmeztervező, Gabriele Binder elárulta, kifejezetten figyeltek rá, hogy a főszereplőt nőies, ugyanakkor valamilyen módon, színben vagy geometriai mintázatban mégis a sakkhoz kapcsolódó ruhákba öltöztessék, így győzedelmeskedjen férfi ellenfelei fölött. 

Újra hódít az ikonikus bosszúruha

Fotó: A korona/Netflix

Az angol királyi család mindig is kimeríthetetlen divatinspirációt jelentett az emberek számára. Elég, ha csak a stílusikonnak kikiáltott arisztokrata hölgyek, a néhai Lady Diana, Meghan Markle vagy épp Kate Middleton árgus szemekkel figyelt összeállításaira gondolunk, melyek egytől-egyig kisebb pánikot generáltak bizonyos darabok körül, legyenek azok emlékezetes ruhák vagy ékszerek. Az amerikai divatipar a walesi hercegné esetében csak Kate Middleton-effektusként utal ezekre a jelenségekre, melyek hatására gyakorlatilag bármi iránt, amit a hercegné magára ölt, közel negyven százalékkal emelkedik meg a kereslet. Bár a legnagyobb divatbefolyással bíró királyi előkelőség kronológiai szempontok miatt még nincs A korona című sorozat „szereplőgárdájában”, a sokat vitatott produkció hatására újra fellángolt a királyi család-láz, és vele a Diana-nosztalgia. Az üzletek mellett a kifutókra is visszatértek a válltöméses blézerek, az egyenes szárú, magasderekú farmerok, színes kötött holmik és persze az ikonikus bosszúruha megannyi változata. 

Nosztalgiajárat a ’80-as évekbe

Fotó: Stranger Things/Netflix

Mint látható, nincs nagyobb ráhatás a nosztalgiafaktornál, a Duffer testvérek rekordokat döntögető science fiction drámája, a Stranger Things pedig valljuk be, igen nagy százalékban épít a nyolcvanas évek Amerikájára párás szemmel visszagondoló korosztályra. A kor ikonikus hajviseletei, ruhadarabjai és kiegészítői persze hamar megnyerték maguknak a fiatalabb nézőket is, akik örömmel vetették bele magukat a rágógumi színű kollekciókba. Felmatricázott neonruhák, Szellemirtók és Rémálom az Elm utcában feliratú darabok, eklektikus tréningszerkók és favágó inggel párosított farmerek, de ugyanitt említhetnénk a minták szokatlan variációját, a látványos hajgumikat, dzsekiket és pulóvereket, melyek a sorozat népszerűségével egyre csak felkapottabbak lettek. 

Titkon minden férfi gengszterzakóra vágyik

Fotó: Birmingham bandája/Netflix

A gengszterdivat időről-időre megbabonázza a férfiakat, és valószínűleg a legtöbb trendézékeny férfi ruhásszekrényében lapul egy tweedzakó, mellény és svájci sapka vészhelyzet esetére. A különféle történelmi korszakok, ahogy a Stranger Things vagy a A korona esetében is láthattuk, óriási hatást képesek gyakorolni a jelen stílusára, hiszen mindannyian szeretünk másvalaki bőrébe bújni, felölteni magunkra egy letűnt kor múltidéző ruhadarabjait. A nagy ívű gengsztersorozat, a Birmingham bandája hatására akadnak olyan alkalmi ruhaüzletek, ahol a webáruház komplett kategóriát szentel a legendás bűnbanda összetéveszthetetlen viseletének a gyapjúöltönyöktől kezdve a vintage zsebórákon át a hosszú szövetkabátokig. Egy ilyen összeállítást látva akaratlanul is vonzóvá válik a gengszterélet, nem csoda, hogy David Bowie Grammy-díjas angol zenész is nagy rajongója volt a sorozatnak. 

Csipkék, fodrok és virágminták bűvöletében

Fotó: Bridgerton/Netflix

A Netflix kosztümös kasszasikere debütálásakor minden létező platform és termékreklám felett átvette az uralmat, mi is több ízben értekeztünk elképesztő népszerűsége titkáról, a történelmi sorozatok megragadó bájáról vagy a szuperprodukció sikert sikerre halmozó ötletgazdájáról. A számvetésből természetesen nem maradhattak ki A Bridgerton család meseszép ruhakölteményei sem, és mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a csipkék, fodrok, finom virágminták és légies anyagok a modern tervezők asztalaira is „beszöktek”, hogy számtalan Bridgerton ihletésű, romantikus öltözéket tudtunk számotokra összeválogatni az alábbi cikkben. Ellen Mirojnick jelmeztervező hihetetlen fantáziával nyúlt a szereplők ruhatárához, a gondos szakértelem pedig megtette hatását, a lassan harmadik évadához közelítő sikersorozat óta valószínűleg minden lány gardróbjában lóg már egy cukorkaszínű, puffos alapdarab. 

Wednesday: nem csak a tánc, az öltözék is arat 

Fotó: Wednesday/Netflix

Tim Burton horrorvígjátéka még a Bridgerton felfoghatatlan sikerét is képes volt túlszárnyalni, miután mindenki felfedezte önmagában a lelke mélyén rejtőző – vagy furcsán táncoló – antiszociális Wednesday-t. A főként gót stílusjegyeket hordó paranormális üdvöske minden összeállítása kedvenc lett a fiatal lányok körében. (A karakter időről-időre igen divatosnak számított, legutóbb a Prada 2019-es őszi–téli kollekciója tisztelgett előtte.) De nem Wednesday az egyetlen, aki felkavarta a divatvilágot, bár az biztos, hogy minimalista, ugyanakkor látványos szettjeit látva sokan örvendtek afelett, hogy az elveszettnek hitt emokorszak ismét felvirágzott. Fordított alteregójával, a vattacukor kosztümökben pompázó Enid Sinclairrel szintén rengetegen tudtak azonosulni, így a későnérő farkaslány öltözékei iránt is hamar megindult az internetes hajtóvadászat. 

Ti melyik sorozat jelmezeit öltenétek magatokra legszívesebben?

Kiemelt kép: Stranger Things, Birmingham bandája, Wednesday, A korona, Bridgerton/Netflix, The Last of Us/HBO MAX; nőklapja.hu