Ezek voltak gyerekkorunk kedvencei – 13 mesefilm és sorozat, amit bármikor szívesen újranéznénk

Neked mi volt a kedvenc gyerekkori meséd?

Talán aligha akad lelkesítőbb kérdés egy munkahelyen. És ha nem írásban történik a diskurzus, valószínűleg egymás szavába vágva harsogtuk volna a kedvenceinket, visszaidézve ezzel az általános iskolai szünetek tantermi hangulatát. Ennél erősebben talán nem is lehetne példázni a nosztalgia, no és persze a gondtalan gyerekkor iránti közösségi vágyat (amit mindannyian visszasírunk egy picit mostanában). Nemrég írtunk arról, hogy a régi kütyük – a kamera, a walkman és a kagylómobil – reneszánszukat élik idén, a téma pedig a VHS-kazetták korszakát (és persze azok tartalmát) is felidézte bennünk. Részemről például recsegő-ropogó jelenetek nélkül nem is létezik A szépség és a szörnyeteg, és Mrs. Doubtfire sem az igazi egy-egy oda nem illő Pepsi reklám nélkül. A nosztalgiavonatnak tehát nem tudtunk (és nem is akartunk) ellenállni, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttük, miket hoznánk ki újra a videotékából (persze csak a házi feladat befejezése után), ha lenne időgépünk. A listát a végtelenségig lehetne folytatni, de aludni azért nekünk is kell. És most jöjjenek a szerkesztőség gyerekkori kedvencei!

A bolygó kapitánya

„Földünket a pusztulás veszélye fenyegeti. Gaia, a Föld lelke kétségbeesetten keresi a megoldást, miként mentse meg bolygónkat. Segítségül hív öt varázsgyűrűt, és öt rendkívüli fiatalembert. Kwame-t Afrikából, ő uralja a földet. Wheeler-t Észak-Amerikából, ő uralja a tüzet. Linkát a Szovjetunióból, ő uralja a szelet. Gi-t Ázsiából, ő uralja a vizet. Ma-Ti-t Dél-Amerikából, ő uralja a szívet. És az öt hatalom egyesüléséből megszületik a hős bajnok, a bolygó kapitánya!”

Aki a kilencvenes években volt gyerek, valószínűleg tisztán emlékszik ezekre a sorokra. A sorozat Magyarországon a kilencvenes évek közepe-vége felé vált sokunk kedvencévé, aktualitásából pedig azóta sem veszített sőt, ennél időszerűbb talán nem is lehetne. A környezetvédelemre tanító mesehősök mondhatni elsőként hívták fel a figyelmet társadalmunk egyre égetőbb problémáira – az erdőirtástól kezdve a légszennyezésen át egészen az AIDS-ig. Íme:

Magyar népmesék

A hazai rajzfilmtörténelem egyik legsikeresebb alkotását nem is kell túlmagyarázni, bármikor képesek lennénk újra és újra végignézni az epizódjait.

Pumukli kalandjai

Az osztrák-magyar sorozat csínytevő kis koboldja 1988-tól szórakoztatta a magyar közönséget.   

A hercegnő és a kobold

A magyar-brit-japán koprodukciós rajzfilm Angelika, a fiatal hercegnő, és Kófic, a bányászfiú történetét meséli el. A föld alatt élő koboldok bosszút forralnak az emberek ellen, főszereplőink – és persze mindenki kedvenc macskája, Selymes – pedig nagy nehézségek árán ugyan, de örökre száműzik a csúf bandát.  

Vízipók-csodapók

Vízipók, Keresztespók, Fülescsiga és társai generációkon átívelve igyekeztek megismertetni velünk a vizek és vízpartok élővilágát. 

Denver, az utolsó dinoszaurusz

„Denver dínó jó barát, ősidőkből szól hozzád” – énekelte nekünk Vikidál Gyula a kilencvenes években. (Vigyázat, dallamtapadás-veszély!!)

Balto

A hős szánhúzó kutya történetét – aki a diftéria járvány idején több száz ember életét mentette meg az 1920-as évek Alaszkájában – a valóság ihlette, bár az 1995-ben készült mesefilm itt-ott azért változtatott a történeten. A lényeg mindenesetre ugyanaz maradt, a mesét pedig minden családnak látnia kell egyszer, ha nem többször ebben az életben – és ha netalán New York-ban járnál, az igazi Balto szobrát a Central Parkban, preparátumát pedig a Clevelandi Természettudományi Múzeumban veheted szemügyre. 

Pocahontas

Ha tehetnénk, szinte az összes Disney rajzfilmet ide sorolnánk (főleg az Oroszlánkirályt, a Macskarisztokratákat, A gumimacikat és a Micimackót), de azért fókuszálnánk inkább Pocahontas történetére, mert ő volt az első színes bőrű disney hercegnő, aki kellőképp bátor volt ahhoz, hogy leszámoljon a káros sztereotípiákkal. Íme, egy kis recsegő-ropogó VHS-életérzés:

Tom és Jerry

William Hanna és Joseph Barbera macska-egér története az 1940-es években debütált, és akkora sikerrel járta be a világot, hogy napjainkban is születnek kisebb-nagyobb epizódok, egész estés filmek Tom és Jerry se veled, se nélküled-kapcsolatából. 

Sailor Moon

Hőseink különleges képességekkel rendelkező iskolás lányok, akik a tanítási órák letelte után nem mással foglalatoskodnak, mint a világot veszélyeztető gonosz erők leigázásával. A japán anime-sorozat átváltozós jeleneteit gyerekfejjel iszonyatosan menőnek gondoltuk, nyolcévesen személy szerint pedig semmit sem akartam jobban, mint Mars tündérré válni az iskolai szünetekben (ami legnagyobb bánatomra egyszer sem sikerült). 

Charlie – Minden kutya a mennybe jut

Állatszerető kis gazdiként a szívem is összeszorult a témától (és összeszorul még most is), mindenesetre az 1989-es történet nagyon szépen felkészített arra, amire igazából soha nem lehet teljesen felkészülni: szeretett háziállataink általában előbb mennek el, mint mi – a gyermeki léleknek azonban mégis megnyugvást jelentett, hogy Charlie kutyához hasonlóan a mennyben is jól fogják érezni magukat. A teljes mesét magyar nyelven itt is újranézheted:

Egyiptom hercege

A DreamWorks Pictures 1998-as animációs filmje nélkül soha nem írtam volna csillagos ötöst az Ószövetségből. Az Egyiptom hercege Mózes, az egyik legismertebb bibilai alak történetét gyerekek számára is érthető, szórakoztató módon meséli el, arról nem is beszélve, hogy a popzene világában is sikerült maradandót alkotnia.

Égből pottyant mesék

Ugyan kissé kilóg a sorból, tekintve, hogy rajzfilmnek egyáltalán nem nevezhető, viszont Gryllus Vilmos és Levente Péter gyerekműsora annyira maradandót és egyedit alkotott, amit kár lenne kihagynunk a felsorolásból. A történetek epizódról epizódra, postán beküldött gyerekrajzok alapján készültek, ezzel pedig azokat a magamfajta gyerekeket is bátorították, akik kevésbé remekeltek rajzórán. 

Kiemelt kép: jelenet A hercegnő és a kobold című meséből/YouTube