Kamera, walkman és kagylómobil – 2023-ban hódítanak a régi kütyük

A kétezres évek nem csak a divat világában hódít...

Épp miközben ez a cikk készült, elárasztotta az internetet annak a híre, hogy a Sony (44 évvel az első ilyen eszköz megjelenése után,) 2023-ban ismét walkmant dob piacra – jelentős keresletre reagálva ezzel. Arról van szó ugyanis, hogy a Z-generációs fiatalok egyszerűen imádják a régi kütyüket.

Az új walkman persze sokkal inkább hasonlít egy MP3-lejátszóra (vagy iPodra), hiszen kazettát nem lehet bele helyezni, helyette vagy fájlokat rátölteni (mint a régi szép időkben), vagy streamelni lehet rajta a zenét, valamint abban is eltér az eredeti walkmantől, hogy érintőképernyő és az oldalán található kis gombok segítségével irányítható. Na de akkor is walkmannek nevezik! Ráadásul állítólag mérföldekkel jobb hangzást biztosít a használójának a korábbi modelleknél, mondjuk, a többszörösébe is kerül majd: nem kevesebb, mint 130 ezer forintba.

Y2K – amikor minden jobb volt

Korábban mi is írtunk róla, hogy a közösségimédia-felületeken, azok közül is főleg a kisebbek által nagyon kedvelt TikTokon és Instagramon az elmúlt évben egyeduralkodóvá vált a kétezres évek divatja: az év egyik legemlékezetesebb sminktrendje is a húsz évvel ezelőttit elevenítette fel, és nem volt ez másképp az öltözködésben sem; ennek eredményeképp válhatott (ismét) a legnépszerűbb divatikonok egyikévé Pamela Anderson tavaly.

De a kütyük terén is hódít a Y2K, azaz az ezredforduló környéki trend – és erre nem a walkman az egyetlen példa. Először a digitális kamerák népszerűsége kezdett el ugrásszerűen növekedni, mostanában pedig egyre több olyan videót találni az interneten, amelyekben fiatalok a fiókok mélyén évtizedek óta pihenő elektronikai eszközöket mutogatják társaiknak, és áradoznak róla, mennyivel jobbak is voltak ezek a mostaniaknál (a Nokia 3310-es legendás strapabírását senkinek sem kell bemutatni – míg a mai okostelefonok némelyike már attól szerelőért kiált, ha véletlen rátüsszentünk).

@madimoxxi Going through my box of old cell phones #nostalgia #cellphones #nokia #ipod #flipphone #2000sthrowback ♬ original sound - Madi Moxxi

Sőt, vannak, akik képesek újonnan beszerezni ezeket a régi gyártású készülékeket, majd (természetesen szerepben maradva) a kétezres évek divatjának megfelelően csillogó strasszkövekkel feldíszíteni azokat.

@caitlinlaraa Come buy the iPhone 14 with us #nz #newphone #flipphone #bedazzled ♬ super freaky girl nicki minaj out now - #1 nicki defender

És az internet rajong ezért. Köztük pedig a hírességek is.

A kagylómobil visszatér

Érthető, mondjuk… Mi is lehetne ugyanis drámaibb és kielégítőbb egyesek számára, mint egy őrült veszekedés hevében a vonal túlsó végén kiabálóra csapni a mobiltelefont? Mármint szó szerint rácsapni – ahogyan csak egy kihajthatós kagylómobilt lehet.

Valószínűleg emiatt is esett az Emily Párizsban című sorozat készítőinek választása a Samsung Galaxy Z Flip 5G típusú modelljére, amikor a főszereplő Emily végtelenül sikkes és mindig szigorú főnökének, Sylvie-nek választottak mobiltelefont. Az általa használt eszköz ugyan a kagylómobil egy modernebb, többet tudó változata – azonban ezt is pont olyan lendülettel lehet rácsapni elégedetlenkedő ügyfelekre, hisztiző alkalmazottakra és levakarhatatlan férfiakra egyaránt – ahogyan azt Sylvie is előszeretettel (és igen gyakran) teszi.

De nemcsak a sorozatokban, hanem a való életben is tarol a flip phone: Camila Cabello például a napokban a Twitteren osztott meg magáról jó néhány fotót, amelyeken az általa állítólagosan imádott kagylómobillal pózol. A bejegyzést így kommentálta: „A flip phone-forradalom csapatával vagyok. Talán az indulónkat is én írhatnám, srácok”.

Előre: a múltba?

De vajon mi lehet a titka ennek a hirtelen jött retró-láznak? A CNN által megkérdezett fiatalok szerint ezekben a kütyükben számukra az legvonzóbb, hogy ha például egy partin előveszik a régi mobiljukat, rögtön többen megszólítják őket annak láttán – így az ismerkedés is sokkal könnyebben megy; továbbá azt is fontos előnyként fogalmazták meg, hogy a régi mobilokkal nem tudnak állandóan a neten lógni, így pedig nem tudja elrontja a kedvüket egy hirtelen meglátott új fotó az exükről, vagy egy bulizás közben, a partnerüktől kapott ideges üzenet. A 18 éves Reagan Boeder elmondta, számára azért vonzó minden, ami a húsz évvel ezelőtti életet imitálja, mert akkoriban

„az emberek jobban foglalkoztak egymással, mint a telefonjainkkal és a közösségi médiával. Úgy tűnt, hogy az emberek egyszerűen többet beszéltek egymással, és minden sokkal őszintébb és spontánabb volt”.

De az előnyök sorolása még itt sem állt meg! Volt, aki kicsit komolyabb vizekre terelte a diskurzust, és arról beszélt, hogy a régi telefonok használói nem mindig elérhetőek, sőt, ha akarják, lekövethetetlenek is lehetnek – nem úgy, mint a mai, modern eszközök használói, akikről a telefonjaik lokátor funkciójának köszönhetően bármikor megtudható, hogy épp hol tartózkodnak. Persze, egyesekben felmerülhet, hogy a lokátorhoz hasonló szoftverek valójában csak a gyerekek biztonságáért születtek, és ilyen tekintetben, bizony, mennyire hasznosak – ugyanakkor ennek kapcsán azon is érdemes lehet elgondolkodnunk, hogy gyermekeink ilyen fajta megfigyelése, a privát szférájuk megsértése milyen további problémákhoz vezethet (ezt a kérdést feszegeti például a Black Mirror sorozat negyedik évadásnak második, Arkangel című része is), valamint hogy azáltal, hogy mások is könnyedén kideríthetik, hogy éppen hol mit csinálnak, milyen napirend szerint élnek, hova járnak edzésre és így tovább, nem lehet, hogy épp a biztonságuk védelme ellen dolgoznak ezek az eszközök?

Jackie Kates, a HMD Global marketingvezetője a CNN-nek elmondta: valóban azt tapasztalják, hogy a mai fiatalok számára egyre vonzóbb elképzelés, hogy ne legyenek bármikor elérhetőek. „Ezt a változást annak tulajdonítjuk, hogy sok okostelefon-felhasználó kezdi felismerni, hogy túl sok időt tölt a készülékéhez ragadva, miközben egyébként erős vágyat érez arra, hogy lekapcsolódjon a netről, és »teljesen jelen legyen (a pillanatban)«, hogy ezáltal javíthassa a társas kapcsolatainak minőségét” – fejtette ki. A fiatalok tehát újra felfedezték a kagylómobilt. Sőt, hajlandóak lecserélni az akár milliós okostelefonjaikat is egy ilyen eszközre – főleg az idejük, a mentális egészségük és magánéletük védelmének érdekében.

Kiemelt kép: Shaun Taylor/Getty Images