Világraszóló siker: Emmy-díjat nyert a magyar operatőr

Nem mindennapi eredmény, az biztos.

Hétvégén osztották ki a technikai kategóriák Emmy-díjait; a zsűri többek között az idei év legjobb operatőri, vágói, speciális effektes, sminkes és jelmeztervezői teljesítményeit díjazta. 

Rév Marcell (akiről már korábban mi is írtunk ebben a cikkünkbben) Sára Sándor-díjas magyar operatőrt az egykamerás sorozat (ezek tulajdonképpen a hagyományos sorozatoknak a hivatalos megnevezése, a több kamerások leginkább az olyan vígjátéksorozatok, szituációs komédiák szoktak lenni, amiket élő közönség előtt, kvázi egy színpadon vesznek fel – egyszerre több kamerával –, mint amilyen a Rém rendes család vagy a Jóbarátok is volt – a szerk.) kategóriában találták a legjobbnak az HBO Eufória című sorozatában végzett munkájáért. Révnek ez már a második Emmy-jelölése, tavaly szintén az Eufória okán válogatták a legjobbak közé, de akkor még nem sikerült a bravúr. A sorozat az idei díjátadón a szóban forgó elismeréssel együtt összesen öt díjat söpört be. 

Rév Marcell eddigi szakmai pályafutása során olyan világsztárokkal dolgozott már együtt mint Al Pacino, Léa Seydoux, vagy Beyoncé, az Eufória főszereplőjével, Zendayával (aki borzasztóan fiatalon kezdett minden díjat megnyerni) pedig a szintén pazar kritikákat kapott Malcolm & Marie című film készítése során is munkatársak voltak.

Az idei Emmyn másik magyar jelölt is volt: Csaba Tamás production mixer szerepelt még a legjobbak között. Csaba Tamás 2018-ban már bezsebelt egy Emmy-díjat: akkor a legjobb hangvágás kategóriában győzött az Antonio Banderas főszereplésével Budapesten készült Géniusz: Picasso című sorozattal, idén pedig az Oscar Isaac és Ethan Hawke szereplésével készült Holdlovag című sorozat okán jelölték a legjobb mini-, antológiasorozatos vagy tévé- és streamingfilmes hangkeverés kategóriájában. Az 1974-es születésű Csaba Tamás korábban olyan filmeken dolgozott hangmérnökként, mint az Inferno, a 41 Ronin, vagy a Robin Hood.

A 74. Emmy-gálát szeptember 12-én tartják, akkor díjazzák többek közt a színészeket és a legjobb sorozatokat is. Most hétvégén a „legjobb művészi és technikai teljesítményeknek” járó elismeréseket osztották ki, szombaton például Barack Obama is szobrot nyert a legjobb narrátor kategóriájában.

Gratulálunk nekik! 

Kiemelt kép: Rév Marcell 2022. szeptember 4-én, az Emmy-díjával, Los Angelesben – Fotó: Matt Winkelmeyer/WireImage / Getty Images