A tinilányok elképesztő teljesítményre képesek, ha bátorítjuk őket és hagyjuk őket kibontakozni. Összeszedtünk néhány elképesztő lányt és fiatal nőt a múltból és a jelenből, akik mindannyiunk számára példaértékű dolgokat vittek véghez.

A mindenkori fiatalok állandóan azt hallgatják a mindenkori idősebb generációk tagjaitól, hogy bezzeg az ő idejükben minden jobb volt. Hogy a dolgok másként voltak, az kétségtelen, de jobbak bizonyára semmiképp sem lehettek, a mai fiatalok pedig nem rosszabbak, mint elődeik, ahogy ők sem voltak rosszabbak, mint az őket megelőzők. Mások, mert másfajta társadalomban élnek, méghozzá egy olyanban, amelyet az idősebbek tettek ilyenné és tartanak fenn. Legyenek színészek, sportolók, tudósok, művészek vagy akár sakkozók, közgazdászok vagy orvosok, a fiatal nők és lányok mindig képesek voltak kimagasló eredményt elérni, csak voltak idők, amikor kevésbé hagyták őket érvényesülni.

Ha egy kislány nem úgy nő fel, hogy azt hallja, hogy „lehet olyan jó valamiben, mint egy fiú”, hanem mondjuk azt, hogy „a lányok és a fiúk egyformán jók valamiben” (kis különbség, de nem kell hozzá nyelvésznek lenni, hogy értsük az első mondat valódi üzenetét), akkor azelőtt a kislány előtt nincsenek határok,

arra lesz képes, amit csak akar (már amennyiben nagyon akarja). Összeállításunkban olyan lányokat mutatunk be, akik talán egy percig sem gondolták, hogy ne lehetnének bármiben világelsők, a fiúkat is megelőzve. A cikk olvasása után pedig játsszunk el a gondolattal, ha ezek a tinilányok felnőnek és egyre több nőtársukkal együtt vezető beosztásokba kerülnek – na erre szokás azt mondani, hogy the future is female, vagyis a jövő nőnemű.

Lányok, ha hatalomhoz jutnak

Amikor a 2020. szeptember 21-én, online megtartott Emmy-díjátadón (az Emmy-díj az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott díj) a 24 éves Zendaya megkapta a legjobb drámai színésznőnek járó díjat az Eufória című sorozatban nyújtott alakításával, történelmet írt: ilyen fiatalon ugyanis még senki nem nyert Emmyt ebben a kategóriában. (Férfi sem.) Egy szintén női rekordot döntött meg, egy évvel korábban ugyanis az akkor 26 éves Jodie Comer kapta a díjat a Megszállottak viadalában nyújtott alakításáért. Zendaya idén így köszönte meg a díjat: „Furcsa idő ez az ünneplésre. De azt el szeretném mondani, hogy van reménység a fiatalokban. Tudom, hogy a sorozatunk (az Eufória – a szerk.) nem mindig ezt mutatja, de igenis van remény a mai fiatalokban. És csak azt akarom üzenni mindenkinek, aki odakint van most az utcákon, hogy látlak, csodállak benneteket és köszönöm nektek” – utalt a sok fiatalra, akik a hónapok óta tartó tüntetéseken a rendszerszintű rasszizmus felszámolásáért küzdenek.
Persze nem Zendaya az egyetlen fiatal, aki manapság igazi példaképként funkcionál generációja és a nála fiatalabbak számára.

Greta Thunberg, a Fridays for Future mozgalom elindítója 16 évesen az év embere lett a Time magazin szerint, miután az ENSZ klímacsúcson Davosban felhevülten osztotta ki beszédében a meghökkent középkorúakat. Igaza volt?

Greta Thunberg klímaaktivista a Világgazdasági Fórum (WEF) nyitónapján Davosban, 2020. január 21. (Fotó: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images)

Még szép. Elmondta, hogy az iskolapadban kellene ülnie, nem pedig azért könyörögni, hogy a világ hatalmasai vegyék végre komolyan a klímaváltozást – ami számukra lehet, hogy már mindegy, de a jövő generációi számára nagyon nem. Greta idén megkapta az egymillió dollárral járó portugál Gulbenkian-díjat is, az indoklás szerint mert „képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért.” A teljes összeget eladományozta olyan szervezeteknek és projekteknek, amelyek a frontvonalon dolgozó és az ökológiai válság által sújtott embereket segítik. A jövő tehát elkezdődött, nézzük, kik azok a tinik, akik tesznek érte.

Nobel-díjasok

A pakisztáni szunnita muszlim családból származó, most 23 éves Malála Júszafzai 17 éves korában béke Nobel-díjat kapott és ezzel a valaha volt legfiatalabb Nobel-díjas lett. Malala 15 éves volt, amikor 2012. október 9-én tálib szélsőségesek merényletet követtek el ellene. Egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek rálőttek és több találat is érte, de csodával határos módon túlélte az életveszélyes sérüléseket. Azért került a tálibok célkeresztjébe, mert Gul Makar (Búzavirág) álnéven blogot írt, amelyen a fundamentalisták uralma alatti mindennapjairól számolt be. Írásai a BBC brit közszolgálati televízió honlapján is megjelentek, és világszerte nagy nyilvánosságot kaptak, így a tálibok veszélyforrást láttak az okos kislányban, aki csak tanulni szeretett volna és szabadon élni. 

Legfiatalabb Nobel-díj nyertes nők

Noha a béke Nobel-díj a leggyakoribb a nők között, természetesen más területeken is kapták már az elismerést. Marie Curie, a Sorbonne első női professzorának alakja legendás. 1903-ban, 36 éves korában Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva kapta meg a fizikai Nobel-díjat, majd 1911-ben egymaga a kémiai Nobel-díjat. Kevésbé ismert tény, de lányuk, Irène Joliot-Curie férjével, Fréderic Joliot-val 1935-ben szintén kémiai Nobel-díjat kapott, méghozzá az „új elemek előállításának radioaktív kémiájában végzett munkájukért”. Van olyan terület, amin fiatalon nehezebb nagyot alkotni, ilyen a közgazdaságtan is, amelynek legfiatalabb Nobel-emlékdíjasa Esther Duflo lett, aki 46 évesen kapta meg a díjat férjével, Abhijit Banerjee-vel, valamint Michael Kremerrel megosztva. A női Nobel-díjasokról a díj hivatalos oldalán is olvasgathatsz.

Ez aztán több neves nemzetközi elismerést hozott számára, és 2014-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki a hindu Kailás Szatjárthival közösen. A tálibok ugyanakkor továbbra is célpontnak tekintik és szerintük csak azért kapott elismeréseket, mert iszlámellenes a tevékenysége. A második legfiatalabb nő Nobel-díjas (ez is béke díj volt) már jócskán túl van a tinikorán, de a Nobel-díj esetén még bőven nagyon fiatalnak számít. Tavakkul Karmán jemeni újságíró, politikus és emberi jogi aktivista volt, aki 32 évesen, 2011-ben kapta meg a Nobel-díjat Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnökasszonnyal és Leymah Gbowee libériai békeaktivistával megosztva. Karmán az al-Iszláh (Reform) Párt vezető személyisége, aki 2005-ben részt vett a „Női újságírók láncok nélkül” nevű szervezet megalapításában. 2007-től követelte, hogy Jemenben hozzanak létre egy mobiltelefonon működő hírszolgálatot, majd 2007 májusától hetente tüntetéseket szervezett a sajtószabadságért. Világszerte ismert a 2011-es jemeni felkelés során lett, hazájában a „Vasasszony” és a „Forradalom anyja” becenevekkel illették. 

Malála Júszafzai sajtótájékoztatón Birminghamben, 2014. október 10-én, miután megkapta a Nobel-békedíjat. (Fotó: Christopher Furlong / Getty Images)

Az Oscar-díj nyertese…

Vannak műfajok, amelyekben könnyebb gyerekként is hatalmasat villantani. A valaha volt legfiatalabb Oscar-jelölt egy kisfiú volt: a Kramer kontra Kramer kis Billy Kramerét az akkor 8 éves Justin Henry olyan meggyőzően alakította, hogy jelölték a díjra, bár el nem nyerte végül. Nem úgy a 10 éves Tatum O’Neal! A kislány az 1974-es díjkiosztón az 1973-as Papírhold című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot – azóta sem kapott meg nála fiatalabb színész Oscart. A filmben egyébként édesapja oldalán játszott.

Tatum O’Neal az Oscar-díjával 1974. április 3. (Fotó: Bettmann/Getty Images)

A legfiatalabb jelöltek amúgy átlagosan 20 év körüliek, de például Jodie Fostert 14 évesen jelölték a díjra a Taxisofőr mellékszerepéért, ahogyan Hailee Steinfeldet is ennyi idősen A félszemű című film női mellékszerepéért. Saoirse Ronan 13 éves volt Oscar-jelölésekor (a Vágy és vezeklésben volt mellékszereplő), Anna Paquin pedig 11, miután a Zongoralecke című filmben hatalmasat alakított. A család kincsi kincse főhőse Abigail Breslin 2006-ban 10 éves volt, Quvenzhané Wallis pedig 9, amikor A messzi dél vadjaiért jelölték.

A legfiatalabb Grammy-győztesek

A Grammy-díj vagy egyszerűen Grammy az amerikai National Academy of Recording Arts and Sciences által alapított, évente átadott díj, mellyel a zeneipar kimagasló eredményeit ismerik el. Gyakran támadják azzal, hogy a bizottság túl idős és túl fehér, és nem értik a kurrens irányzatokat, de attól még hatalmas elismerés, ha valaki megnyeri az aranyszínű gramofont. A 2000-es Ó, testvér, merre visz az utad? című, Coen testvérek által rendezett filmben csendült fel a 7, 9 és 13 éves tesók, Leah, Sarah és Hannah Peasall hangja (a George Clooney által játszott karakter kislányainak kölcsönözték énekhangjukat). A dalok aztán 2002-ben Grammy-jelöléshez és a díjhoz vezettek, ezzel pedig a legkisebb tesó, Leah a díj valaha volt legfiatalabb nyertese lett (csoportban). A legfiatalabb szólóénekes, aki Grammyt nyert, LeAnn Rimes (akitől ha mást nem is, a de a Can’t Fight The Moonlight című számot biztosan te is ismered) volt 14 évesen, amikor debütáló country albumával, a Blue-val a legjobb új előadónak járó Grammy-díját hozta el. Ezzel nemcsak a legfiatalabb lett, de az első country előadó, akinek ez a díj összejött. A finom elektropop unott hangú királynője, Lorde is csak 17 volt, amikor debütáló albumával, a Royalsszal megnyerte a legjobb popelőadás és az év dalainak járó Grammy-ket 2014-ben. Ezzel azóta is a 4. legfiatalabb aranygramofon-nyertes.

A legfiatalabb olimpikonok

Döbbenetes, hogy 13 és 14 éves gyerekek is vannak az olimpiai aranyérmesek között, és ez még csak nem is a modern kor vívmánya. Marjorie Gestring amerikai műugró például 1936-ban, mindössze 13 évesen (és 286 naposan) nyert aranyérmet Berlinben 3 méteren, amivel máig rekorder, bár egész sokan vannak, akik nem sokkal voltak nála idősebbek.

 

Úszásban Egerszegi Krisztina volt a legfiatalabb aranyérmes 14 évesen és 43 naposan (a szöuli olimpián nyert 200 méter hátúszásban), de aztán 1992-ben Ivaszaki Kjóko a barcelonai olimpián 14 évesen és 6 naposan nyert aranyat ugyanebben a versenyszámban.

Egerszegi Krisztin a Szöulban, a 200 méter hátúszáson az aranyérem felé, 1988. (Fotó: Oly/picture alliance via Getty Images)

A legfiatalabb érmet szerzett olimpikon amúgy a dán Inge Sørensen, aki 12 évesen bronzérmet nyert 20 méter mellúszásban 1936-ban. Aztán ott volt a román tornász, Nadia Comăneci, aki 14 évesen az 1976-os montréali olimpia sztárja volt. Ő volt az első tornász, aki maximális tízes osztályzatot kapott az olimpiai játékokon (hatszor), de három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet is szerzett. A listát még sokig írhatnánk, de ami ennél is izgalmasabb, hogy ha idén nem marad el az olimpia, akkor lehet, hogy minden eddiginél fiatalabb aranyérmesek is lettek volna. És hogy melyik sportban? A gördeszkában, amelyen idén lett volna először hivatalos versenyszám. A NOB állítólag tisztában van azzal, hogy egyre több fiatalt hagy hidegen az olimpia, viszont a világ legnagyobb sporteseménye fennmaradásához elengedhetetlen az ő bevonásuk. Emiatt kerülhetett be a gördeszka is, hiszen rengeteg fiatal űzi világszerte. A sportág olimpiai kiírásában nincs alsó korhatár, így számos tini előtt nyílt meg az ötkarikás út. Például Sky Brown számára, aki nemrég töltötte be a 12-t. A japán-angol kislány szinte biztos, hogy érmet nyert volna (legalábbis a világranglistán betöltött helye szerint és erről a listáról az első 12-t versenyzőt kvalifikálták az olimpiára).

A 10 év körüli lányok egyébként nagyon jók gördeszkában, de hogy miért?

Amikor tornában forradalmi változásokat hoztak a gyerekversenyzők, a legtöbben arra mutattak rá, hogy kisebbek, könnyebbek, alacsonyabban van a súlypontjuk, félelemérzetük is kevesebb, emiatt olyan jók – mindez pedig igaz lehet a gördeszkázásra is. Az amerikai fizikus Yung Tae Kim – aki maga is gördeszkás, és tanulmányozza a sportág fizikáját – viszont más magyarázattal szolgált. Szerinte „sok szülő már két- vagy háromévesen gördeszkára teszi a gyermekét. Márpedig ha ez történik, akkor annak az lehet az eredménye, hogy nagyon gyorsan nagyon jó lesz az illető” – mutatott rá. Ha Sky Brown és társai nem is döntötték volna meg Dimitriosz Lundrasz 1896 óta fennálló korrekordját (a görög tornászcsapat tagjaként 10 évesen és 218 naposan nyert korláton olimpiai bronzérmet), a lista élmezőnyét totálisan átírhatták volna. 

A legfiatalabb sakk nagymester

A 12 éves Polgár Judit a Franciaország – Magyarország sakkmeccsen, 1989. (Fotó: Yves Forestier/Sygma via Getty Images)

A legfiatalabb lány, aki valaha sakk Nagymester lett (nem az alacsonyabb rangú női sakknagymester, hanem simán Nagymester) a kínai Hou Ji-fan, aki 2008-ban 14 évesen és 184 naposan nyerte el a titulust. Ezzel Polgár Juditot taszította le a trónról, aki 1991-ben 15 évesen, 4 hónaposan és 28 naposan lett Nagymester. Legmagasabb Élő-pontszámát tekintve Polgár Judit mögött a sakkozók örök ranglistáján a második helyen áll 2686 ponttal, amelyet 2015. márciusban ért el. A valaha volt legfiatalabb Nagymester egy srác volt: az ukrán származású orosz Szergej Karjakin 12 évesen és 7 hónaposan szerezte meg a címet.

Legfiatalabb asztronauta tanonc

Alyssa Carson (Forrás: Wikipédia)

Alyssa Carson neve egészen biztosan bekerül a történelemkönyvekbe. A 18 éves lány a legfiatalabb, aki asztronauta képzésen vesz részt – gyakornok a NASA-nál és ő a 2030-as Mars-küldetés legvalószínűbb jelöltje is. A lány már túl van 3 TEDx előadáson, illetve a Horizn Studios nevű berlini táskacéggel, akikkel megtervezte a világ első űrpoggyászát (potom 700 dollárért te is megrendelheted). Carson 3 éves kora óta szeretne asztronauta lenni, elmondása szerint egy Nickelodeonon futó animációs film hatására. A The Backyardigans című mesében egy csapat barát képzeletbeli kalandokra indul, az egyik epizód címe pedig az volt, hogy Misszió a Marsra, és ezt látva a pöttöm lányban bekattant valami, ami azóta is úgy maradt. A lány az első ember, aki világszerte részt vett mindhárom NASA Űrtáborban, ráadásul 12 éves korában (2013. novemberében) ő volt az első, aki teljesítette a NASA útlevél programját, ami azt jelenti, hogy mind a 14 amerikai államban kiképzést kapott. Ugye, hogy érdemes a kislányokkal olyan meséket nézetni, amelyekben mindenki kalandra indul és nem a megmentésre várnak bennük a királylányok?

Fogy az időnk fiatalok a bolygó megmentéséért

Van egy terület, amelyen sok és egyre több fiatal lány mutat egészen elképesztő teljesítményt. A klímaváltozás miatti aggodalom egészen elképesztő ötletekre sarkallja a fiatal generáció tagjait, hiszen ők a nyakukon érzik a klímaváltozást és az ezzel járó létbizonytalanságot. A 18 éves amerikai Hannah Herbst például 15 évesen talált ki egy olyan eszközt, amelynek működési elvét felhasználva az óceán hullámzásából nyerhetnek ki energiát a Föld olyan térségeiben, ahol jelenleg nincs áram. Mindez onnan jött számára, hogy volt egy etiópiai levelezőtársa, és Hannah elszörnyedt, amikor megtudta, hogy 9 éves levelezőbarátja olyan faluban él, ahol nincs áram.

Aztán ott az indiai Lalita Prasida, aki 2016-ban, 14 évesen egy olyan olcsó eljárást eszelt ki, amely kukoricacsutka felhasználásával képes az ipari vagy mezőgazdasági tevékenységek következtében szennyezett vizet megtisztítani.

A ma 22 éves amerikai Keiana Cave csak 19 éves volt, amikor kifejlesztett egy olyan molekulát, amely sikeresen mutatja a tengeri olajkatasztrófák után vízben maradt rákkeltő anyagokat, ezzel pedig hozzájárulhat a tengeri ökoszisztémák megmentéséhez. Cave-nek azután kattant be a dolog, miután látta a tévében, hogy a Deepwater Horizon olajfúrótorony 2010-es katasztrófája után milyen sok bébidelfin pusztult el: úgy gondolta, hogy lennie kell valamilyen rejtett környezeti kárnak is, amely elpusztítja az álaltokat. Végül 15 évesen elkezdte tanulmányozni, hogy mi történik az olajjal, amikor az az óceán felszínén marad, és felfedezte, hogy amikor a nap UV-sugaraival érintkezik, akkor rákkeltő vegyi anyagok képződnek. Maria Elena Grimmettnek (aki már 14 évesen, addigi legfiatalabbként publikált a Journal of Environmental Quality nevű lapba) 16 évesen szúrt szemet, hogy barnás elszíneződés van otthonában a csapvíznak, ezért előállt az ötlettel, hogy újrahasznosítható műanyag gyöngyökkel szűrje ki a káros antibiotikumokat a vízből.
És ez csak néhány tinilány, aki (természetesen sok fiúval karöltve) mostanában munkálkodik azon, hogy a világ egy jobb hely legyen, egy kis utánajárással elképesztő mennyiségű nevet találunk (csak ezen a linken 18 tinilány vagy tinilányokból álló feltaláló csapat van) akik elképesztő ötleteket valósítanak meg. Hogy is szokták mondani? Köszönik, a gyerekek jól vannak. Csak bízzunk bennük a jövőt illetően, ha már a mostani döntéshozó generációra, úgy tűnik, nem számíthatunk.

(Kiemelt kép: Zendaya, 2019. szeptember 22. Fotó: David Livingston / Getty Images)

Ha úgy érzed, az itt felvetett gondolatok közül néhány, vagy akár több is megszólított, gyere beszélgetni a Nők Lapja Szövegelő csoportjába!