Nyugis zenék elalvás előtt? Felejtsd el! Egy új kutatás szerint ezek leghatékonyabb altatók

Ha nem jön álom a szemünkre, ezek a dalok biztosan segítenek elaludni.

A mindennapos fizikai- és szellemi leterheltség hazánkban sem kíméli az embereket, az ebből fakadó alvászavar pedig a legelterjedtebb civilizációs népbetegségnek számít mostanában (egy korábbi felmérés szerint a magyar lakosság több mint 70%-a tapasztalt már tartós, vagy kevésbé tartós álmatlanságot), így nem meglepő tehát, hogy az elalvást segítő zenehallgatás sokunk számára ismerős módszer. A relaxációt segítő dallamok alatt általában meditatív zenéket, klasszikus zenéket és lágy természethangokat értünk – legalábbis alapvetően ezt gondolnánk. Pedig egy új kutatás szerint a nyugis zenék korszaka véget ért, és olyan energikus zeneszámok vették át a helyüket, amelyeket jellemzően nem társítanánk az elalváshoz. Annak ellenére azonban, hogy ez egy viszonylag bevett szokás, mégis keveset tudni arról, hogy valójában melyek lehetnek a legkedveltebb zenei műfajok a témában. A PLOS ONE című tudományos folyóiratban megjelent legújabb eredmények szerint a megkérdezettek közel fele hallgat valamilyen zenét elalvás előtt. A tudóscsapat a 92 országban használatos Spotify zenei streamingplatform adatait elemezte, hogy meghatározzák, milyen típusú elalvós zenék számítanak slágernek mostanában – az eredmények pedig igencsak meglepőek lettek. 

A kutatók digitális nyomok felhasználásával vizsgálták, hogyan és miként használunk különböző zenei műfajokat az elalvás során, és a dalok hangzásbeli jellemzőinek eddig ismeretlen aspektusaira is sikerült magyarázatot találniuk. A kutatók először egy összeállítást készítettek azokról a lejátszási listákról, amelyekben az „alvás” szó szerepel, majd kiszűrték ezekből azokat a találatokat, amelyek nem minősülnek zenének (például podcastok és természethangok), vagy éppenséggel nem alvásra szánták őket (vagyis csak a zenekarnévben jelenik meg maga az „alvás” szó, de nem „altatók”). Az ezután maradt 986 lejátszási listából 130-150 dalt vizsgáltak tempó, hangerő és energia alapján. Korábbi kutatások szerint a klasszikus zene volt a legkedveltebb műfaj,

az új eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy a pop, rap, rock, punk, jazz, heavy metal, raggae és elektronikus zenék még ennél is népszerűbbek mostanában.

Azt például gondoltad volna, hogy a BTS k-pop fiúcsapat Dynamite című slágere nem sokban különbözik a meditatív dallamoktól?

De mégis hogyan lehet nyugtató az, ami alapvetően pörgős?

Dr. Alex Dimitriu, pszichiáter és alvásgyógyász szerint a táncolható és energikus dalok megfelelő körülmények között valóban segíthetnek az elalvásban, hiszen az eredményben szereplő dalok strukturáltak, kiszámíthatóak, mentesek a hangos átmenetektől, illetve hirtelen tempóváltásoktól. „Ilyenkor az is segít, ha ismerjük az adott számokat. Legyen a zene energikus vagy lassú, a meglepetések hiánya mindenképp könnyíti az elalvást. Alvásproblémákkal rengetegen küzdenek világszerte, a zene pedig tökéletes módja a relaxációnak, amíg nem túl izgalmas” – nyilatkozta Dimitriu a Healthline-nak, és reméljük, hogy kijelentésén a BTS tagjai sem fognak megsértődni (akik jelenleg kötelező sorkatonai szolgálatukat töltik Dél-Koreában, szóval, ha nagyon szereted őket, 2025-ig ne számíts tőlük koncertekre).

Ha te is azok közé tartozol, akik a zene segítségével próbálnak álomba szenderülni, ügyelj arra, hogy vezeték nélküli fülhallgatót viselj, mindenképp állíts be egy időzítőt a zene automatikus kikapcsolásához (amennyiben tisztában vagy azzal, meddig tart nagyjából, míg elalszol), és nem árt, ha lefekvés előtt kevesebb időt töltesz a tévéképernyő előtt – és ha tényleg biztosra szeretnél menni, itt elalvást segítő tippeket is olvashatsz a világ minden tájáról, itt pedig az amerikai hadsereg bombabiztos módszerét is kipróbálhatod

Kiemelt kép: Getty Images