5 sztárcsemete, aki nem volt hajlandó a szülők nyomdokaiba lépni

Köszönik szépen, de nem kérnek a bulvárgyárból.

Nemrég írtunk arról, hogy Johnny Depp lánya, Lily-Rose Depp modell és színész szerint gyakran vádolják azzal a hírességek csemetéit (főleg a lányokat), hogy szüleik hírnevének köszönhetően váltak maguk is sikeressé a showbizniszben. Hogy van-e ebben igazság, azt innen nem tudjuk megállapítani, az az egy viszont biztos, hogy híres szülő gyerekének lenni egyszerre lehet átok és áldás. Míg társadalmunkban a legtöbb gyerek a barátkozásra, az iskolára és a szórakozásra összpontosít, addig a sztárcsemetéknek – idő előtt – az identitásukon is el kell gondolkodniuk. Egy híresség gyerekének leghétköznapibb tevékenységeit is árgus szemmel figyeli a bulvársajtó: cikkek és találgatások tömkelegei születnek arról, hogy miért azt a ruhát hordja, amit, mit evett reggelire, megbukott-e az érettségin vagy nem, és egyébként a haja is milyen? Nicole Richie egy interjúban elmondta, hogy nemcsak szülei válásával, de a szakítás körüli nyilvános felhajtással is meg kellett küzdeni. Mivel eközben apja, Lionel Richie viszonya is nyilvánosságra került, a család igyekezett mindent megadni Nicole számára, hogy a lehető legkevesebbet sérüljön a felhajtás során. Sztárcsemetének lenni tehát eléggé bonyolult lehet, és leginkább a szülői hozzáálláson múlik, hogy merre billen a mérleg nyelve. Zoe Kravitz egy interjúban mesélte el, hogy édesapja, Lenny Kravitz rocksztársága ellenére szigorúan, de igazságosan nevelte: megszabta, hogy mennyi zsebpénzt kaphat, és mindig kötelező volt betartania a lefekvési időt – amit senki nem nézett ki két olyan szabad szellemű sztárszülőből, mint Kravitz és Lisa Bonet. Tom Hanks fia viszont nagyon nehezen vészelte át gyerekkorát, rengeteg gyűlölködéssel is szembesült híres szülei miatt.

Amikor messzire esik az alma…

Híres szülők nyomdokaiba lépni pláne nem egyszerű, és az is biztos, hogy a szülők vállára is nagy nyomás nehezedik ilyenkor. Vannak azonban olyan sztárok is, akiknek kevésbé van okuk aggodalomra – összegyűjtöttük, kik azok a sztárcsemeték, akik köszönik szépen, de nem kérnek szüleik szakmájából – még akkor sem, ha kézenfekvő lenne.    

Harrison Ford fia, Ben

Mindenki kedvenc Han Solója öt gyermeket nevelt fel, köztük a ma 55 éves Ben Fordot. Ben édesanyjától (Mary Marquardt) és mostohaapjától (Bob Becker) tanult főzni. Eredetileg profi baseballjátékosnak készült, de súlyos térdsérülése következtében pályaváltásra kényszerült. Mivel mindig is otthonosan mozgott a konyhában, egyértelmű volt, hogy szakácsként kezdi újra szakmai pályafutását. Ben azóta sikeres séfként nyitott éttermet Los Angelesben, és saját szakácskönyveket is ír. Egy korábbi interjúban pedig elárulta, hogy édesapja révén sokkal többet kellett bizonyítani a szakmában, mint bárki másnak:

„Amikor kiderült, hogy ki az édesapám, sokan megkérdőjelezték a szakmai elkötelezettségemet”

– mesélte. 

Ben Ford a Chadwick étterem konyháján szorgoskodik 2001. szeptember 7-én Beverly Hillsben, Kaliforniában (Fotó: David McNew/Getty Images)

Bruce Springsteen lánya és fia, Jessica és Sam

A zenésznek és feleségének, Patti Scialfa énekes-dalszerzőnek három gyereke született, Evan, Jessica és Sam. Evan zenészként lépett szülei nyomdokába (és többször is zenélt együtt édesapjával), Jessica és Sam azonban más pályát választottak: Jessicából díjugrató lovas bajnok lett (2021-es tokiói nyári olimpián ezüstérmet is szerzett csapatának), Sam pedig 2020-ban tett esküt tűzoltóként New Jersey-ben.

Egy igazi sikertörténet: Emma Thompson fia, Tindyebwa Agaba

Emma Thompson brit színésznő nem is lehetne büszkébb örökbefogadott fiára, a 30 éves Tindyebwa Agabára. A ruandai férfi 12 éves korában lett emberkereskedők áldozata, majd három éven át kényszerítettek gyerekkatonaságra. Egy jótékonysági szervezet segítségével sikerült megszöknie, miután egyenesen Nagy-Britanniába menekült. Végül azonban az utcán végezte. Életét később a Menekültügyi Tanács segítette, akiken keresztül Emma Thompsonnal is találkozott egy rendezvényen. Szökése közben Tindyebwa egyik barátját lelőtték, elszenvedett traumáinak következtében pedig senkiben sem tudott megbízni. Fogalma sem volt arról, hogy kicsoda Emma Thompson, és sok időbe tellett a színésznőnek, mire elnyerte a fiú bizalmát – mígnem végül a kétszeres Oscar-díjas lett az édesanyja. Most pedig az egykori menekült fiú emberjogi mesterdiplomával büszkélkedhet, a Muryango jótékonysági szervezet alapítója és igazgatója, munkájával pedig szüntelenül igyekszik jobbá tenni az afrikai menekültek helyzetét.

Tindyebwa Agaba és Emma Thompson az Old Billingsgate Marketen 2014. december 7-én Londonban, Angliában (Fotó David M. Benett/Getty Images/The Moet British Independent Film Awards)

Jeff Bridges lányai, Isabelle és Haley

A színésznek három lánya született, Isabelle, Jessica és Haley. Jessica sikeres dalszerzőként dolgozik, Isabelle és Haley viszont határozottan kijelentették, hogy soha nem szeretnének „sztárszakmában” elhelyezkedni. Isabelle életvezetési tanácsadóként dolgozik, munkájával pedig azoknak az édesanyáknak segít, akik a karrier, a gyereknevelés és a háztartás (vagyis a láthatatlan munka) közötti egyensúlyt szeretnék megtalálni. Bridges legfiatalabb lánya, Haley belsőépítészként végzett, és saját céget alapított a kaliforniai Santa Barbarában.

Bill Gates lánya, Jennifer

A Microsoft milliárdos alapítójának és egykori feleségének, Melindának három gyermekük született, Jennifer (25), Rory (23) és Phoebe (20). A sztárpár híres volt szigoráról: gyerekeik például csak 14 éves koruk után kaphattak mobiltelefont, amit esténként, valamint a családi étkezések során tilos volt használniuk. Mindezek ellenére nem mondhatnánk, hogy spártai körülmények között nőttek fel, és maguk sem tagadják, hogy kiváltságos helyzetben nevelkedtek – Jennifer pedig sosem rejtette véka alá, mennyire hálás mindezért a szüleinek.

„A helyzetemet jó célok elérésére szeretném fordítani, és remélem, hogy ezzel egyszer a világot is jobb hellyé tehetem”

– nyilatkozta korábban. Jennifer tervei szerint kimaradna az üzleti életből, és ezért döntött úgy, hogy segítő szakmát választ: 2018-ban biológia szakon szerzett alapdiplomát a Stanfordon, jelenleg pedig gyermekorvosnak készül. Szabadidejében díjugratóként jár versenyekre, emellett szüleihez hasonlóan jótékonysági szervezetek munkáját is segíti. 2021-ben házasodott össze párjával, Nayel Nassar profi díjugratóval. 

Kiemelt kép: Ben Ford és édesapja, Harrison Ford egy hajléktalanoknak rendezett ételosztáson 2012. december 24-én Los Angelesben, Kaliforniában (David Livingston/Getty Images)