Emma Thompson nem arról híres, hogy lakatot tenne a szájára, és mostanában többször is élesen fogalmazott, amikor a nők külsejére vonatkozó nyomasztó elvárások kerültek szóba. Legutóbb a szőrtelenítés kérdésében foglalt állást.

A 63 éves Emma Thompson a BBC Woman’s Hour című műsorának adott interjújában beszélt arról, hogyan forgatta le élete első meztelen jelenetét a Good Luck to You, Leo Grande (Sok szerencsét, Leo Grande!) című filmhez. A riporter arról kérdezte, változtatott-e valamit a megjelenésén a film meztelen jelenetei kedvéért, rámutatva, hogy a nézők közül biztosan lesznek olyanok, akik majd kíváncsiságból ránagyítanak a képkockákra. Hogy is néz ki sokak kedvenc színésznője teljesen pucéran, 60 felett?

Természetesség vagy szőrtelenség

Így került szóba a szőrtelenítés, illetve a szeméremszőrzet kérdése. Ez utóbbival kapcsolatban Thompson kitért arra, hogy megbánta egy korábbi döntését a fazonigazítással kapcsolatban, mivel a szőrszálak „nem egészen úgy nőttek vissza”, ahogy azt várta. „Nagyon sajnálom, hogy az egészet leszedettem – vallotta be. – Egyszer tényleg megszabadultam az egésztől, évekkel ezelőtt. De tényleg megbántam, mert utána már soha többé nem nőtt úgy vissza, ahogyan nekem tetszene”.

Arról is beszélt, valójában mennyire természetellenes az az elvárás, hogy a nők szabaduljanak meg az összes testszőrzetüktől, és részletezte, hogy ő például nem borotválja magát mindenhol.

„Ez az egész »meg kell szabadulnunk az összes szőrünktől« dolog furcsa, nem igaz? – vetette fel Thompson. És valószínűleg nem is túl egészséges. Már nagyon-nagyon régóta nem borotválom a hónaljam, de a lábamat szoktam”. A Szörnyella sztárja elmondta, hogy a lábborotválás egyszerűen a rutinja részévé vált: „Csak úgy kialakult ez a szokásom, és amikor visszanőnek a szőrszálak, nem érzem magam teljesen komfortosan. Azt gondolom, hogy tulajdonképpen ez is agymosás” – tette hozzá.

A színésznő egyébként is a természetes megjelenés híve. A meztelen jeleneteket tartalmazó film forgatása idején 62 éves volt és nem törekedett arra görcsösen, hogy ennél fiatalabbnak nézzen ki. Nem „gyúrta ki” magát a szerepre, nem botoxoltatott, nem töltette fel az arcát és nem fogyott le.

Az irreális elvárások ideje lejárt

Thompson mostanában sokat beszél arról, hogy a társadalmi szépségnormák hogyan befolyásolták a karrierjét. A Sundance Filmfesztiválon mesélt az új filmjében játszott meztelen jelenetéről, és arról, hogy ez milyen kihívást jelentett számára „az ő korában”, a nőkkel szemben támasztott „szörnyű elvárások” miatt, amelyeknek a súlyukkal kapcsolatban meg kell felelniük. „Nagy kihívás 62 évesen meztelennek lenni. Semmi sem változott a nőkkel szemben támasztott iszonyú elvárások terén, sem a való világban, sem a színészetben. Ez a dolog, hogy vékonynak kell lenni, még mindig ugyanaz, mint régen, sőt, bizonyos szempontból szerintem most még rosszabb” –  mondta ekkor. Thompson a Berlinálén adott sajtótájékoztatón is sok személyes gondolatot fogalmazott meg a nők öregedésével, a női orgazmus fontosságával és saját testének elfogadásával kapcsolatban.

Hollywoodban egyre többen lázadnak fel a nők kinézetével kapcsolatos irreális elvárások ellen. Végre kiveszni látszik a köztudatból, hogy a színésznők „szavatossági ideje” 40 év felett lejár, és sok színésznő vállalja nyíltan, hogy nem igazán érdekli a külseje. Cameron Diaz például alig várja, hogy betöltse az ötvenet és ahelyett, hogy a kinézetén aggódna, inkább élvezi a kislányával együtt töltött időt. Michelle Pfeiffer is kifejtette, mennyire irritálja amikor egy nőre azt mondják, hogy „korát meghazudtoló módon” jól néz ki, ő ugyanis nem tagadja, hogy öregszik és köszöni szépen, 60 felett is nagyszerűen elboldogul és kiváló szerepeket játszik. Reméljük, minél több 50 pluszos híresség nyilatkozik úgy, hogy tesz ezekre az elvárásokra, annál elfogadóbbak lesznek a nők önmagukkal szemben a hétköznapi életben is. 

Kiemelt kép forrása: Getty Images