Lássuk, mit tehet egy alkoholmentes hónap az egészségünkért!

Száraz november, száraz október és száraz január – minden bizonnyal hallottuk már ezeket a kifejezéseket. Magyarországon novemberben, Angliában pedig októberben és januárban szokás alkoholmentes hónapokat tartani, és az eredeti ötlet is az Egyesült Királyságból származik. 2013-ban, az első kihívás apropóján rákos betegek számára kezdtek pénzgyűjtésbe, emellett a heti rendszerességgel alkoholt fogyasztók figyelmét is felhívták az alkoholstop egészségügyi előnyeire – ami oly annyira népszerű lett, hogy világszerte emberek milliói csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A program 2016-ban a Kék Pont Alapítványnak köszönhetően jutott el hozzánk, a részvételt pedig itthon is azoknak ajánlják, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször fogyasztanak alkoholos italokat. Fontos és elérendő cél a testi-lelki egészség, az önismeret fokozása, vágyaink ismerete és szabályozása, valamint az italfogyasztás okozta problémák korai felismerése. De miért is érdemes elkezdeni?

És mi történik a szervezetünkkel, ha egy hónapig nem fogyasztunk alkoholt?

Kutatások is bebizonyították, hogy a száraz hónapok számtalan fizikai előnnyel járnak:

  • megnövekedik például a minőségi alvásidő,
  • javul a hangulat, koncentráció és a memóriaképességek szintje,
  • hidratáltabbak leszünk (csökkenthető tehát a fejfájások száma, a szájszárazság és a szem körüli sötét karikák, arról pedig nem is beszélve, hogy a bőrünk is sokkal tisztább, ragyogóbb lesz),
  • az alkohol lelassítja az anyagcserét, ami megnehezíti a zsírok és cukrok feldolgozását a szervezetben, így túlsúly esetén némi fogyás is tapasztalható, amennyiben felhagyunk vele, avagy mérsékeljük a fogyasztását (egy korsó sör általában 200 kalóriát tartalmaz, míg egy pohár bor több mint 80-at, így talán ez nem is annyira meglepő),
  • csökkennek az emésztési zavarok, valamint a reflux tünetei,
  • csökken a vérnyomás (hiszen a magas vérnyomás, szívbetegségek egyik legfőbb oka az alkoholfogyasztással is összefügg),
  • csökken a rák, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata,
  • felerősödik az immunrendszer (hiszen a szervezet számára könnyebb lesz elraktározni a vitaminokat) és az állóképesség,
  • és természetesen a májunk zsírszintje is egyensúlyba kerül.

A józansági kihívás egyébként a koronavírus elleni küzdelemmel is összekapcsolódik, és ahogyan arról a Kék Pont Alapítvány is beszámolt, a harmincnapos alkoholmegvonás két szempontból is növeli a járvánnyal való megküzdés sikerességét: egyrészt fizikálisan, hiszen a résztvevők kevesebbszer fordulnak meg ilyenkor szórakozóhelyeken, másrészt pedig mentálisan, hiszen a kihívásban való aktív részvétel hatására az egyéni felelősségérzet és az öngondoskodásra való hajlam is fokozódik.

Fotó: Getty Images

Így tehát nemcsak fizikai, de mentális és neurológiai előnyökre is szert tehetünk, (melyeket akár már a kihívás első hetében is érezhetünk). A kezdeményezés egyedülálló lehetőséget kínál arra is, hogy átértékeljük a meglévő függőségeinket (legyen az dohányzás vagy különböző bódító szerek alkalmankénti használata), hiszen ha 30-31 napig tiszták maradunk, más függőségi ciklusaink is megtörhetővé válnak, és kellő önbizalommal vértezhetnek fel bennünket a teljes leszokás felé vezető úton.

Ahova segítségért fordulhatsz

Az Anonim Alkoholisták olyan emberek közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból. Ide kattintva veheted fel velük a kapcsolatot.

Sokan döntenek úgy, hogy ha beválik az időszakos absztinencia, hosszabbra nyújtják, esetleg később is újra kipróbálják – avagy kiterjesztik életük más területeire is, például a dohányzásról való leszokás kapcsán. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy egy ennél is hosszabb szünetnek kell eltelnie ahhoz, hogy az agy új idegpályákat hozzon létre a tisztulási folyamat során. A teljes siker tehát egy elnyújtott leszokás-élmény megteremtésében rejlik, ami az agyi működéseinket is ennek megfelelően aktivizálja, mindettől függetlenül azonban nagyon jó kiindulási pontnak számít, ha első lépésként megnézzük, mit vált ki belőlünk a száraz november (vagy október, vagy január – vagy igazából bármelyik hónap). Egyetlen hónap ugyanis mentálisan is elég időt adhat ahhoz, hogy átvilágítsuk az alkoholhoz fűződő viszonyunkat, hogy megpróbáljunk egészséges határokat kialakítani a későbbiekben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem ihatunk meg egy pohár finom vörösbort például, de a mértékletesség betartása a későbbiekben is kulcsfontosságú lesz, és lényeges, hogy képesek legyünk felmérni, milyen szerepet játszik az alkohol az életünkben.

Tudod például, hogy mikor szoktad megkívánni? Hétköznap, munka után, esetleg minden hétvégén?

Ha odafigyelünk minderre, könnyebb lesz azonosítani azokat a viselkedésmintákat, amelyek az alkoholhoz fűződő viszonyunkért felelnek. A kutatók emellett az elmúlt évek során nyomon követték azt is, hogy miként alakult a kihívás egyes résztvevőinek sorsa. Eredményeik nagyszerű betekintést nyújtanak a buktatókba is, melyekre nem árt odafigyelni, ha belevágnánk. Azok a résztvevők, akik sikeresen teljesítették a programot, nagyobb valószínűséggel vágtak bele később is, és ha nem is hagytak fel teljesen az alkoholfogyasztással, a kihívást követően azonban jóval kevesebbszer néztek a pohár fenekére. A beszámolók szerint azoknál, akiknél sikerrel zárult a hónap, és mind azoknál is, akik elbukták, nőtt az alkohol visszautasításának képessége különböző helyzetekben. Tehát ha nem sikerül, attól sem kell megijedni, bármikor újra lehet próbálni, sőt, a próbálkozás már önmagában is félsikernek számít. Azonban: egy társ a kihívásban jó ötletnek tűnhet, de nem árt, ha kétszer is meggondolod, avagy jól megválogatod, hogy kikkel szállsz „versenybe”. Azok, akik sikerrel teljesítették, nagyobb valószínűséggel tették ezt egyedül, a sikertelen próbálkozások aránya pedig összességében magasabb volt azoknál, akik a barátaikkal együtt kezdték el. Ez valószínűleg azért lehet így, mert ha az egyik kudarcot vall, a másik is könnyebben elengedheti magát. Persze mindezt nem kell minden esetben készpénznek venni, hiszen ha kellőképpen elhivatott partnerekkel vágunk bele, a kihívás egyben szórakozás és (motiváló) játék is lehet. 

Na de mégis mennyi az annyi?

Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás káros a szervezetre, azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy mi számít elfogadhatónak. Buktatói még a minimális alkoholfogyasztásnak is lehetnek, és persze ürügyet is mindig találunk az ivásra, de számoljunk azzal, hogy csak és kizárólag a mi döntésünk, hogy hányszor és milyen szinten engedjük meg magunknak. A szakértői vélemények ugyan megoszlanak erről, de az egészséges felnőtt férfiak és nők számára az legbiztonságosabb, ha heti rendszerességgel 2-3 pohárnál többet nem isznak (amennyiben nem szándékoznak teljesen letenni róla). Mérsékelt fogyasztás esetén ugyan alacsony a kockázati faktor, és bizonyos italoknak (például a minőségi száraz vörösbornak) még jótékony egészségügyi hatásai is lehetnek,

ettől függetlenül azonban egyáltalán nem javasolt a rendszeres fogyasztásuk.

A WHO adatai szerint Magyarország alkoholfogyasztás tekintetében igencsak magas helyen végzett az Európai Unióban, az alkoholizmus pedig minden eddiginél nagyobb kihívást jelent az ország számára (statisztikák alapján több mint egymillióan küzdenek országszerte alkoholizmussal, valamint az abból származó egyéb megbetegedésekkel). Szintén bőven árulkodó, ha személyes tapasztalataim alapján abból indulunk ki, hányszor fogadtak döbbent tekintettel (megsúgom: sokszor) a pult mögött, amikor rostos üdítőt kértem – igen, tisztán. Megszokások, társadalmi nyomás és (100 literig) adómentes otthoni pálinkafőzés ide vagy oda, egyáltalán nem vétek alkohol nélkül nekivágni az éjszakának, de ahogyan a tapasztalatok mutatják, e téren is bőven van még hova fejlődnünk – a megszokások finomhangolására pedig tökéletes alkalom lehet a száraz novemberként elhíresült kihívás is.

Kiemelt kép: Getty Images