Sokan isznak egy pohár bort vagy egy koktélt, amikor repülőgéppel utaznak. Ki azért, hogy csökkentse a szorongását, ki pusztán az élmény kedvéért. De vajon hogyan hat a szervezetünkre az alkohol, amikor fönn vagyunk a levegőben?

A szakértők szerint nem könnyű megválaszolni a kérdést, vajon rosszat tesz-e a repülőgépen fogyasztott alkohol. Ami lenyugtatja az egyik embert, éppen ellentétes hatást válthat ki a mellette ülőből. „Ha valakit már a repülés gondolata is kikészít – és ez nála az alkoholfogyasztással nem rosszabbodik –, annak egy ital segíthet relaxálni, vagy egy kicsit kellemesebbé, hétköznapibbá tenni a repülésélményt” – véli Wendy Bazilian, bejegyzett dietetikus, táplálkozásszakértő. Dönthetünk úgy, hogy rendelünk egy italt, de vegyük figyelembe, hogy a túlzott mennyiségű alkohol éppen ellentétes hatást válthat ki, és még erőteljesebb szorongást okozhat, mint aminek a legyőzése volt a célunk (bumeráng-effektus). Ha az alkoholfogyasztás mellett voksolunk, az alábbi mellékhatásokkal kell számolnunk. 

Viszlát, pihentető alvás!

Csábító lehet egy italt bevetni a mielőbbi elalvás érdekében, például egy éjszakai repülőút során. De nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet. „Bár azt gondolhatjuk, hogy az alkohol ellazít, az alvás nem lesz pihentető és nagy valószínűséggel nem jutunk el a REM-fázisba, amely a regeneráló alvást biztosítja” – nyilatkozta a Huffington Postnak Amy Shapiro, a Real Nutrition bejegyzett dietetikusa. „Az alkohol nem a regeneráló alvást teszi lehetővé, hanem az elalvásban segíthet egyeseknek, ha mértékkel fogyasztják. Ha valaki úgy érzi, hogy ezzel könnyebben alszik el, akkor rendben van” – teszi hozzá Bazilian. 

Fotó: Getty Images

Kiszáradás

Az alkohol vízhajtó hatású, ezért ha nem iszunk mellé elég vizet folyadékpótlás gyanánt akkor gyorsan kiszáradhatunk, figyelmeztet Shapiro. Érdemes minden alkoholos italt egy-két pohár vízzel lekísérni. Figyeljünk a bevitt alkohol mennyiségére is: lehet, hogy a gépen elérhető kiszerelések nem ugyanazok, mint amihez szokva vagyunk.

Berúghatunk, anélkül, hogy észrevennénk

„Általában nagyon kevés étel elérhető a repülőn – vagy legalábbis nem túl finomak –, ezért könnyű sok alkoholt inni viszonylag üres gyomorra. Így könnyen előfordulhat, hogy ugyanolyan mennyiséget iszunk, mint otthon, de a megfelelő ételbevitel hiányában ezt sokkal többnek fogjuk érezni” – hangsúlyozza Dr. Karen Jubanyik, a Yale University School of Medicine professzora. Ennek kivédésére, együnk rendesen az alkoholfogyasztás előtt. Ha tudjuk, hogy olyan járattal utazunk, amelyik nem szolgál fel ételt, csomagoljunk magunknak.

Mivel a magasban, a repülőgépen kisebb a nyomás, a szokottnál egy kicsit kevesebb oxigén jut a vérbe. A kevesebb oxigén miatt a szervezet sokkal gyorsabban reagál az alkoholtartalomra. Ehhez hozzájön még az is, hogy a gépen szinte végig csak ülünk, ezért amikor aztán hirtelen fel akarunk állni, akkor sokkal jobban fogjuk érezni az alkohol hatását, mint várnánk. Kifejezetten nehéz lehet ilyen állapotban eljutni a mosdóig, vagy leszállni a gépről.

Előjön a rosszabbik énünk

Az alkohol hatására csökkenhetnek a gátlásaink, ami oda vezethet, hogy hangosabbá válunk és kevésbé tiszteletteljesen viseltetünk utastársaink és a gép személyzete iránt. Kevesebb gátlással nehezebb nyugodtnak maradni, ha kisebb kellemetlenségek érnek bennünket, mint például ha az előttünk ülő teljesen hátradönti az ülését. „A gátlások lazulásával hajlamosak lehetünk mindent kimondani, amit gondolunk vagy konfrontálódni egy másik utassal, viszonylag kis dolgok miatt, amik miatt kellemetlen helyzetbe kerülhetünk”– hívja fel a figyelmet Jubanyik.

Fotó: Getty Images

Egyre többen tiltják

Tavaly a világ egyik legnagyobb fapados légitársasága, a Southwest Airlines teljesen betiltotta az alkoholos italok fogyasztását a járatain. Az American Airlines is szigorított: náluk az első osztályon és a „business” osztályon továbbra is megengedett az alkoholfogyasztás, azok viszont nem italozhatnak, akiknek az „economy” osztályra szól a jegyük. Az intézkedések indoka, hogy egyrészt egyre feszültebb a volt hangulat a járatokon a koronavírus-járvány és az azzal összefüggő kötelező maszkviselés miatt, másrészt így kevesebb a kontaktus az utasok és a személyzet között és a maszkok is kevesebbszer kerülnek le. A fedélzeti szigorítások ugyanakkor nem jelentenek megoldást arra, hogy az emberek nagy része már a felszállás előtt is fogyaszt alkoholt, a reptéren. Ezért egyesek már azt szorgalmazzák, hogy a reptéri alkoholárusítást is limitálják.

Kiemelt kép: Getty Images