Hollywoodban már nem tabu a függőségekről beszélni.

Február közepén a Quimby zenekar online sajtótájékoztatót tartott, ahol nemcsak a néhány napja már megtekinthető koncertfilmről (Quimby Plusz-Mínusz) volt szó, de a frontember állapotáról is hírt adtak. Kiss Tibi, aki ugyan 15 évvel ezelőtt egyszer már legyőzte az alkoholbetegséget, tavaly ismét elvonóra ment – bízva abban, hogy szakértői segítséggel újra meggyógyulhat. Bár a függőségekről itthon is szó esik, a sztárvilágban még mindig tabunak számít alkoholizmusról, drogproblémákról, és ezek kezeléséről párbeszédet folytatni. Nem úgy Hollywoodban, ahol sok olyan híresség, akinek a kábítószer vagy az alkohol a gyenge pontja, kendőzetlenül vall a küzdelmeiről. Ők jól tudják, hogy a betegségről nyíltan kell beszélni, és segítséget kérni sem szégyen. Az alábbiakban néhány ilyen sztártól idézünk.

Eva Mendes

Fotó: Getty Images

Miután 2008-ban látogatást tett a Utah állambeli Cirque Lodge rehabilitációs intézményben, Eva Mendes az Interview magazinnak beszélt arról, hogy milyen nehéz a hollywoodi színészeknek, akiken az emberek nagyítóval keresik a hibát, ha pedig valamelyikük elvonóra megy, azt kudarcnak titulálják. Pedig valójában a segítségkérés a leghelyesebb dolog, amit egy szenvedélybeteg tehet. „Vannak, akik belehalnak, én is több barátomat veszítettem már el miatta. Szóval ez egy kicsit érzékeny téma számomra – mondta a színésznő az alkoholizmus kapcsán. – Minap olvastam egy cikket, amelyben egy színésznő – már nem emlékszem pontosan, hogy kicsoda – azt nyilatkozta, hogy »büszke vagyok arra, hogy a teljes karrierem alatt egyszer se kerültem rehabra«. Szerintem ez egy nagyon negatív megközelítés. Én büszke vagyok azokra, akikben volt annyi elszántság és bátorság, hogy elvonóra mentek, és szembenéztek a démonjaikkal.”

Keith Urban

Fotó: Getty Images

Karrierje kezdetén, amikor keményen küzdenie kellett azért, hogy befusson, az ausztrál countryénekes nemcsak zenei producerekkel, de a kábítószerekkel is megismerkedett – ahogy arról a Rolling Stone magazinnak 2016-ban mesélt, különösen a kokain és az ecstasy jött be neki. „Megindultam a lejtőn. Emeltem a piaadagomat és többet drogoztam. A kilencvenes évek vége borzalmas volt – emlékezett vissza. – Képtelen voltam leállni velük. Egyszerűen nem volt idő abbahagyni. Lefeküdtem aludni, pár óra múlva felkeltem, bevettem vagy felszívtam valamit, majd ájulásig ittam magam. Volt, hogy azt gondoltam, nem érem meg a másnapot. Aztán meg az jutott eszembe, hogy a francba, nem is érdekel, talán megváltás lenne, ha elpatkolnék.” Keith Urban bevallotta, hogy a gödörből felesége, Nicole Kidman segítségével mászott ki, 2006-ban három hónapot töltött elvonón, és azóta is tiszta.

Lana Del Rey

Fotó: Getty Images

Az amerikai énekesnő-dalszövegíró absztinens a profi karrierje kezdete óta, ám tiniként komoly alkoholproblémái voltak, éppen ezért a szülei bentlakásos iskolába, pontosabban rehabilitációs programra küldték, amikor 14 éves volt. „Nem csak a szüleim aggódtak, én is. Tudtam, hogy gond az, hogy inni jobban szeretek, mint bármi mást csinálni – nyilatkozta Lana Del Rey a brit GQ magazinnak. – Akkoriban rendesen vedeltem, minden nap ittam, még akkor is, ha egyedül voltam. És közben azt hittem, hogy baromi menő vagyok ezzel a viselkedéssel. A Born To Die című albumom nagy része ezekről a vad évekről szól. Sokszor, amikor dalt szerzek, arról a személyről írok, akit szeretek. Amikor a veszteségeimet foglalom dalokba, úgy érzem, az alkoholról írok, hiszen az volt életem első szerelme.”

Brad Pitt

Fotó: Getty Images

Sokak szerint Angelina Jolie annak idején azért adhatta be a válókeresetet, mert amikor 2016 őszén a sztárpár a gyerekeivel együtt utazott egy magángépen, Brad Pitt olyannyira az alkohol hatása alá került, hogy verbálisan és fizikailag is bántalmazta a gyerekeket. A színész ettől a pofontól persze észhez tért, ahogy mondta: „Feszítettem a húrt, amennyire csak lehetett, szóval felhagyok az ivással.” Miután a felesége elhagyta, Pitt az Anonim Alkoholistákhoz fordult segítségért. A színész az ott tapasztaltakról csodaként beszélt. „Körülvesz ez a rengeteg ember, akik olyan nyíltak és őszinték, mint amilyet még sosem tapasztaltam – magyarázta. – Teljes biztonságot nyújtott ez a közeg.”

Demi Moore

Fotó: Getty Images

A színésznő évtizedeken át küzdött függőségével, többször volt elvonókúrán, egyszer a nyolcvanas években, aztán 2012-ben is, kálváriájáról pedig 2019-es memoárjában, az Inside Outban vallott. Arról, hogy sikerült egy időre leszoknia a kábítószerről és az alkoholról, először 1985-ben beszélt, amikor szerepet kapott a Szent Elmo tüze című filmben. „Ha csak magam miatt kellett volna leállnom, az nem lett volna elég indok. De a tény, hogy a stáb mellettem állt, nemcsak arra adott lehetőséget, hogy benne legyek a filmben, hanem arra is, hogy újrakezdjem – ez rengeteget jelentett nekem.”

Matthew Perry

Fotó: Getty Images

A színész nem csinált titkot abból, hogy a Jóbarátok idején alkoholproblémái voltak, sőt gyógyszerfüggő is lett. „Nem akartam rosszat magamnak – magyarázta a People magazinnak, és azt is elmondta, hogy a Vicodin nevű fájdalomcsillapítót, amire rácsúszott, egy jet-ski balesetet követően írta fel neki az orvos. – De az elejétől kezdve tetszett, ahogy érzem magam tőle, és emiatt még többet akartam belőle… Elvesztettem a kontrollt, és ez nagyon egészségtelen.” Később aztán azt nyilatkozta: „Rettentően ijesztő volt. Nem akartam meghalni.”

Demi Lovato

Fotó: Getty Images

A Disney-sztárként induló énekesnő függőséggel való harca 2010 óta nem titok, ekkor, mindössze 18 évesen vonult be először egy rehabilitációs központba. Demi Lovato aztán időről időre kénytelen volt visszatérni, hogy kezeljék az evészavarát, az önveszélyes viselkedését és a kokainfüggőségét. 2018 augusztusában drogtúladagolással szállították kórházba, ahonnan az alábbi közleményt posztolta Instagram-oldalára: „Amit megtanultam, hogy ez a betegség nem olyan dolog, ami csak úgy eltűnik vagy köddé válik az idő múlásával. Ez olyasvalami, ami ellen a harcot folytatnom kell, mert még nem jutottam túl rajta.”

Zac Efron

Fotó: Getty Images

A színész, aki a Zac Efronnal a Föld körül című dokumentumfilm sorozattal tavaly a környezetvédelemre hívta fel a figyelmet, 2013-ban ment elvonóra alkoholgondjai miatt. „Ez egy soha véget nem érő küzdelem – mondta 2014-ben a függősége kapcsán a The Hollywood Reporternek. – Sokat ittam, túl sokat.” Az alkoholizmus kialakulásában szerinte a munkatempója is közrejátszhatott: „Egyik filmet forgattam a másik után, kiégtem – magyarázta, de a probléma mélyebben gyökerezett. – Valami hiányzott, egyfajta űrt próbáltam betölteni az itallal, de nem sikerült.”

Sia

Fotó: Getty Images

A parókája mögé bújó ausztrál énekesnő a tőle megszokott rejtelmességgel vallott színt 2018 szeptemberében. Sia csupán annyit posztolt a Twitterre: „Ma van nyolc éve, hogy józan vagyok. Szeretlek titeket, és megyek tovább. Ti is meg tudjátok csinálni.”

(Kiemelt kép: Getty Images)