A száraz november kezdeményezésben résztvevők egy hónapig nem fogyasztanak alkoholt. Az akció alapötlete Nagy Britanniából származik, Magyarországon a Kék Pont Alapítvány szervezésében fut a projekt. De nem ez az egyetlen kihívás, ami novemberben hívogatja az utca emberét. Amerikában indították el a ma már nemzetközi regényíró hónapot, ahol a (mellesleg írói vénával gyakran egyáltalán nem rendelkező) résztvevőknek egy hónap leforgása alatt kell megírniuk egy minimum 50.000 szavas regényt.

A két „erőpróbát” a közösségek ereje kapcsolja össze. A siker összefügg a társak támogatásával. A teljesítményt segíti a tudat, hogy nem egyedül harcolok. Miközben erőfeszítéseket teszek, arra gondolok, hogy ebben a pillanatban mások is azzal foglalkoznak, amivel én. Akkor is, ha az úgynevezett csapattársaim fizikailag nincsenek mellettem. Ráadásul, az internetes fórumoknak köszönhetően a bajtársak húzóereje jóval erősebben érezhető, mint évekkel ezelőtt, egy internet nélküli világban. A netes csoportokban pillanatról pillanatra megoszthatom nehézségeimet, sikereimet. Bíztatok és biztatnak, mások történeteiből merítek erőt. És így könnyebb, mintha egyedül futnék egy csak az én fejemben létező cél után.

De novembertől függetlenül is fénykorukat élik a kihívások. Készítsünk minden nap egy fotót vagy grafikát! Felejtsük el egy választott időintervallumra az okostelefont, éljünk kicsit offline! Próbáljunk ki egy adott diétát! Igyekezzünk, hogy a lépésszámláló alkalmazás minden nap 5000 fölötti számot mutasson! Naponta húsz guggolás, edzőterem, életmódváltás!

Változatos motivációk és célok. Eszembe jut egy a közelmúltbeli, a fentiekhez látszólag csupán lazán kapcsolódó, mégis a közösségek erejét példázó vállalás. Olaszországban több tanár úgy határozott országszerte, hogy éhségsztrájkkal fejezi ki egyetértését az Ius Soli törvénytervezettel, mely az országban született gyerekeknek biztosítana olasz állampolgárságot. Aki belevágott, igyekezett az akcióját publikálni, nyilvánossá tenni.

A közösségi médiát használják azok az ismerőseim is, akik jótékony sportversenyekre készülve gyűjtenek adományokat rászorulóknak. Ők a felkészülés során posztolnak állapotjelentéseket.

Ahogy a napsütötte órák száma fogy, a karácsonyi ünnepek viszont még messzinek tűnnek, én is elgondolkodom. Jó lenne kitűzni egy havi célt. Valami apróságot, ami színezi a hétköznapokat, és segít, hogy egy bizonyos területen fejlődjek. Például, minden nap megtanulok tíz olasz szót. Nem nagy dolog, de, ha sikerrel járok, hó végére a szókészletem háromszáz új kifejezéssel lesz gazdagabb. Már csak egy társat kell találnom, aki hozzám hasonlóan az olasztudását szeretné fejleszteni. Ha már ketten vagyunk, kisebb az esélye, hogy ellustálkodom. Ráadásul, egymást ellenőrizve kétszer háromszáz, azaz hatszáz új kifejezést ismerek meg. Dupla siker.

Gősi Lilla