A U2 frontembere elárulta, mi a titka 40 éve tartó házasságának

A négygyermekes házaspár négy évtizede jóban-rosszban kitart egymás mellett.

A most 62 éves Bono (Paul Hewson) és felesége, a 61 éves Ali Hewson, ír aktivista és üzletasszony kb. 12 évesek voltak, amikor megismerkedtek, és egy párt pedig 1976 óta alkotnak (ugyanabban az évben lobbantak szerelemre, amikor a U2 is megalakult). A páros azon ritka sztárpárok közé tartozik, akik nem űznek versenyt a válásokból. (Ezzel egyébként nincsenek egyedül, Hugh Jackman és Deborra-Lee Furness, Meryl Streep és Don Gummer, Tom Hanks és Rita Wilson, illetve Pierce Brosnan és Keely Shaye Smith is régóta él békében és szeretetben egymással.). Ali még a zenekar első koncertjén is jelen volt, amit az iskolájuk tornatermében tartottak. A mai napig ő Bono múzsája, és az egyik leghíresebb dal, a The Sweetest Thing is róla szól. Amikor a banda piacra dobta a The Best of 1980-1990/The B-Sides című válogatáslemezt, Ali részvételével a dalhoz videoklip is készült, ami világszerte a Top 20-as listák élén végzett – az ebből származó bevételt Ali kérésére pedig a Chernobyl Children’s Projectnek, egy nonprofit humanitárius szervezetnek ajánlották fel ( akik az 1986-os csernobili atomkatasztrófa által érintett gyerekekkel, családokkal és közösségekkel foglalkoznak).

Bono a pénteki New Yorker Fesztiválon David Remnick újságírónak mesélt a hamarosan megjelenő, Surrender, 40 Songs, One Story (Megadás, 40 dal, egy történet) című könyvéről, ahol a közönség egyik tagja megkérdezte az énekest, mi a titka a 40 éve tartó házasságának. Bár magánéletükről ritkán beszélnek (az énekes korábban sok-sok év hallgatás után eltitkolt féltestvéréről is nyilatkozott), Bono azonban megnyílt a kérdésre, és elárulta, mitől tartja különlegesnek Alival köttetett házasságát.

 

Mindennek kulcsa az elköteleződés

„Azt mondanám, hogy a barátság néha felülmúlja a romantikus szerelmet. És a barátság az, ami köztem és Ali között sziklaszilárd. Ha a barátság szerelemmel is társul, attól válik igazán különlegessé a kapcsolat” – mondta egyszer Bono, aki megjegyezte azt is, hogy mindez nem jelenti azt, hogy ne lennének hullámvölgyeik, azonban ha egy pár kellőképp elköteleződik egymás mellett, minden nehézség áthidalhatóvá válik.

„Bármikor, amikor valamelyikünk eltéved az életben, ott van a másik, aki hazavisz és irányt mutat. És ezért nagyon hálás vagyok. Számunkra ez a 40 év pedig egy nagyon erős szám, boldogok vagyunk, hogy elérhettük.”

Bono az eseményen egyébként kitért arra is, hogy milyen hosszú ideig élt együtt zenésztársaival, amit a hamarosan megjelenő könyvében is boncolgat. A memoár 40 fejezetet tartalmaz, amelyek mindegyike egy-egy U2 dalról kapta a nevét. A Remnickkel folytatott beszélgetés során elárulta azt is, hogy miért volt életük egyik legjobb döntése a zenekari bevételek egyenlő elosztása jómaga, valamint, David Evans gitáros, Adam Clayton basszusgitáros és Larry Mullen Jr. dobos között: „A dalok David, Adam és Larry miatt lettek olyanok, amilyenek. Adam például előáll egy hihetetlen basszustémával, Larry pedig egy elképesztő ütemmel, tehát pontosan ugyanannyi múlik rajtuk is, mint a dalszerzőkön. A menedzserünk azt szokta mondani, hogy a legtöbb zenekart nem a különbözőségek teszik tönkre, hanem a pénz. Mi pedig nem szerettünk volna ebbe a hibába esni.”

Új könyvének promóciója kapcsán a frontembere egy sor szólókoncertet jelentett be, amelynek első állomása november 2-án a New York-i Beacon Theatre-ben lesz, az utolsó pedig november 28-án Madridban. Az énekes elmondása alapján a könyv és a koncertsorozat tisztelgés lesz azok előtt, akik végig segítették őt a pályafutása során, beleértve feleségét, Alit is. Maga a könyv Bono dublini gyermekkorát mutatja be, beleértve édesanyja elvesztését, a U2 felemelkedését, valamint a HIV/AIDS és a szegénység elleni küzdelemben való aktivitását.

Bono egyébként a mai napig aktívan harcol a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, II. Erzsébet 2007-ben tiszteletbeli lovaggá ütötte a zeneiparban végzett szolgálataiért és humanitárius munkájáért. Májusban az ír zenész Volodimir Zelenszkij elnök meghívására a háború sújtotta Ukrajnában tett látogatást, ahol a kijevi metróban lépett fel az ország megsegítésére rendezett meglepetéskoncerten zenésztársa, David Evans társaságában. 

„Ukrajnában az emberek nemcsak a saját szabadságukért, hanem mindannyiunk szabadságáért harcolnak”

– nyilatkozta akkor az emberbarát énekes-dalszerző, aktivista.

Bono életrajzi könyve novemberben jelenik meg, angol nyelven pedig itthon is előrendelhető a libristo.hu weboldalán.

Kiemelt kép: Stefanie Keenan/Getty Images for Glamour