Az atomerőmű-balesetet nem lehet elfelejteni, mert szörnyű következényei ma is milliók életére vannak hatással.

Április 26. – az ENSZ kezdeményezésére – a nemzetközi csernobili katasztrófa emléknapja, 1986-ban ezen a napon történt robbanás az ukrajnai atomerőmű negyedik blokkjában. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, tűz keletkezett, maga a reaktor is megsérült, majd radioaktív anyag került a levegőbe. Ez a nap Raisa Miknovitch Carolan számára is meghatározó, ugyanis saját bőrén tapasztalta meg a nukleáris robbanás hatásait.

A 29 éves Raisa, aki a Chernobyl Children’s International (CCI) nonprofit humanitárius szervezet nagykövete, 25 operáción esett át, ugyanis – a csernobili atomkatasztrófa miatti radioaktivitás következtében – számos egészségügyi problémával jött világra. Műteni kellett többek között a szájpadhasadékát és összenőtt lábujjait is. A lány még csecsemőként került árvaházba, és csak tízéves korában került szerető családba – a CCI közvetítésével egy ír házaspár fogadta örökbe.

„A vér szerinti szüleim a kórházban hagytak, majd egy árvaházban kötöttem ki – mesélte az ír RTÉ hírportálnak. – Amikor hatéves voltam, Adi Roche (a CCI alapítója) meglátogatott, és elvitt az egyik nyári programjukra Írországba.” Nyilvánvaló volt, hogy Raisa orvosi segítségre szorul, és szerencsére egy Ann Carolan nevű ír nő szándékát fejezte ki, hogy szeretné örökbe fogadni a kislányt, hogy jobb életet biztosíthasson neki. Az örökbefogadási procedúra két évbe telt, és 2002-ben zárult le.

„Az anyám, Ann tudta, hogy orvosi ellátásra van szükségem, és az orvosok azt mondták, folyamatosan Írországban kell lennem, hogy ezt biztosítani tudják nekem” – mondta Raisa, aki most az ukrán–orosz háború miatt veszélybe került ukrán árvákért aggódik. Az UNICEF becslése szerint a háború előtt százezer gyerek élt állami gondozásban Ukrajnában, ám az orosz invázió miatt napról napra több kicsi szorulhat segítségre.

A CCI pedig arra emlékeztet mindenkit, hogy a csernobili atomkatasztrófa miatt sérültként született gyerekek, fiatal felnőttek ismét szenvedésnek vannak kitéve.

Adi Roche a csernobili négyes reaktor előtt. Fotó: Tom Stoddart/Exclusive by Getty Images Exclusive

„Csernobil gyakran feledésbe merül, és sokan azt gondolják, hogy ez egy olyan dolog, ami nagyon régen történt, és már nem jelent veszélyt – nyilatkozta Adi Roche, a Chernobyl Children’s International ügyvezetője. – Most azonban annak vagyunk tanúi, hogy a valóság egészen más.

Csernobil megtörtént, és hatása örök.

Ennek az egyetlen nukleáris balesetnek a hatását sem lehet már visszafordítani, még mindig emberek millióira van hatással a halálos öröksége.”

Máig vitatott, hányan haltak meg az atomkatasztrófa miatt. A Nemzetközi Rákkutatási Intézet szerint a tragédia hatására kialakuló rákos megbetegedésekben 2065-re 40 ezren fognak meghalni. Több tudós azonban azon a véleményen van, hogy akár tízszer ennyi áldozat is lehet.

Kiemelt kép: Getty Images