Bono először beszélt eltitkolt féltestvéréről

Illetve a megbocsátásról és arról, hogy édesanyja soha nem szerzett tudomást férje házasságon kívül született gyerekéről.

A U2 frontembere a BBC Radio 4 műsorában kényes információkat árult el magánéletéről és családjáról Lauren Laverne műsorvezetőnek. A június 26-án sugárzott epizódban Paul David Hewson, azaz Bono elmondta, hogy bonyolult és feszültségekkel teli kapcsolatot ápolt édesapjával, aki 2001-ben vesztette életét.

„Van egy másik testvérem, akit szeretek és imádok, de sokáig nem is tudtam, hogy létezik. Láttam, hogy apám mély barátságot ápolt egy gyönyörű nővel – akit a család is ismert –, de azt csak 2000-ben tudtam meg, hogy titokban gyerekük is született” – mondta az énekes, akit édesapja szembesített testvére létezésével. Bono hozzátette azt is, hogy megbékélt mindezzel, miután megismerte féltestvérét, Normant, akivel a mai napig is szoros kapcsolatot ápol.

„Megkérdeztem apámtól, hogy szerette-e az édesanyámat, mire ő azt felelte, hogy igen. Viszont soha nem kért tőlem bocsánatot. Egyszerűen csak közölte, hogy ezek a színtiszta tények, amit most a legjobb tudása szerint próbál helyrehozni – én pedig megbékéltem mindezzel, nem volt más választásom. Apám nyilvánvalóan sok nehézségen ment keresztül, máshol járt a feje, és máshol a szíve. Azt hiszem, ennek is köze lehetett ahhoz a feszültséghez, amit gyerekként érzékeltem a családban” – emlékezett vissza az énekes, hozzátéve azt is, hogy édesanyja soha nem szerzett tudomást a félrelépésről.

 

Bono a Palm Springs-i Filmfesztiválon 2014. január 5-én a kaliforniai Palm Springsben (Fotó: Chelsea Lauren/Getty Images)

Mindezek ellenére Bono hálával nyilatkozott édesapjáról. Elmondta, hogy apja halála után sokáig szenvedett bűntudattól, mivel nem támogatta őt kellőképpen édesanyja, Iris 1974-ben bekövetkezett tragikus halála után (aki agyi értágulatban vesztette életét saját édesapja temetésén):

„Apám halála után térdre borultam egy francia kápolnában, és utólag is bocsánatot kértem tőle, amiért sokáig nem voltam ott mellette. Ezzel sikerült eloszlatnom a bennem lévő kínzó bűntudatot.”

Bono egyébként a mai napig aktívan harcol a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, II. Erzsébet 2007-ben tiszteletbeli lovaggá ütötte a zeneiparban végzett szolgálataiért és humanitárius munkájáért. Májusban az ír zenész Volodimir Zelenszkij elnök meghívására a háború sújtotta Ukrajnában tett látogatást, ahol a kijevi metróban lépett fel az ország megsegítésére rendezett meglepetéskoncerten zenésztársa, David Howell Evans társaságában. 

„Ukrajnában az emberek nem csak a saját szabadságukért, hanem mindannyiunk szabadságáért harcolnak”

– nyilatkozta akkor az emberbarát énekes-dalszerző, aktivista.

Kiemelt kép: Getty Images