Ha egyszer gyanút fogunk, onnantól sokszor nincs, ami megállítson bennünket. A becsapottság először csak érzésszinten kerülget, szinte a levegőben érezzük a szagát, majd rossz esetben elkezdünk bizonyítékok után kutakodni. Hogy ne jussunk idáig, összegyűjtöttünk 8 hűtlenségre hajlamosító tényezőt, amiket még a kapcsolat kezdeti szakaszában érdemes tisztázni, átgondolni.

Vannak párok, akik a végsőkig megbíznak egymásban, mert a kapcsolatuk van annyira mély, hogy tudják, a másik soha nem lenne képes arra, hogy átverje őket. Mások azonban kevésbé biztosak egymásban. Utóbbiak állandóan az ellenőrzésük alatt akarják tartani partnerüket, féltékenyek, ami rendkívül sok energiát vesz el a kapcsolattól. Vajon előre tudható, hogy a szerelmünk egy napon tévútra térhet? Természetesen nem. De vannak jelek, amelyekkel érdemes számolni. Hasznos már a kapcsolat kezdeti szakaszában tisztázni és átgondolni a következő, hűséggel kapcsolatos dolgokat, hogy semmi ne érjen minket váratlanul.

Nem hajlandó elkötelezni magát

Nem kell rögtön a házasságra gondolni! Az is problémát jelenthet, ha a párunk nem szeretne összeköltözni, közös jövőt építeni, vagy éppenséggel közös megtakarítást indítani. Ez mind annak a jele, hogy egyelőre képtelen a jövőjét egy ember mellett elképzelni.

A szexuális érdeklődés hiánya

A szexualitás a kapcsolatok egyik sarkalatos pontja. A szex tükröt tart a kapcsolatnak: ha valami nem működik, az az ágyban azonnal kiütközik. Akik elégedetlenek a szexuális életükkel, könnyebben keresnek máshol örömet.

A partner személyiségjegyei

Vannak bizonyos személyiségjegyek, amelyek előrevetítik a megcsalás lehetőségét. Ilyen az extrovertáltság, a tolerancia hiánya vagy ha rosszul kezeli a másik az érzelmi közelséget. Továbbá a különféle személyiségzavarok is hajlamosító tényezők, mint például a nárcizmus.

Toleráns a hűtlenséggel kapcsolatban

Az a partner, aki tolerálja a párja hűtlenségét, maga is hajlamosabb arra, hogy félrelépjen. Az ilyen típusú emberek pártolják a nyitott kapcsolatot, ami jó esetben már a megismerkedés pillanatában, vagy legalábbis az első pár randevú során kiderül.

Elfogadó kulturális környezet

Azok, akik olyan környezetben szocializálódtak, ahol tolerálják a hűtlenséget, nehezen válnak meg ettől a szokásuktól, berögzüléstől (ez főként férfiaknál jellemző). Sőt, sokszor meg sem kérdőjelezik a hűtlenséghez való jogukat.

Kísértés

Azok pedig, akik gyakran érintkeznek vonzó külsejű személyekkel a munkájukból adódóan, sokkal nagyobb valószínűséggel esnek kísértésbe. Hiába, érdemes mérlegelni, hogy a párunk hol dolgozik, és mivel foglalkozik…

Akik már voltak megcsalók

Ha valakinek korábban már volt viszonya a kapcsolatán kívül, nagy eséllyel lép félre újra, ugyanis megtanulta igazolni önmagában a hűtlenséget, másrészt gyakorlattal rendelkezik ezen a téren.

Hűtlen szülők

Ha gyerekként megtapasztalja valaki, hogy a szülei hűtlenek egymáshoz, akkor egészen másként közelít a kérdéshez. Ezek az emberek magukra nézve sem feltétlenül tartják fontosnak a kapcsolatban lévő korlátokat.

 

Keressétek Vass Virág Amit a hűtlenségről tudunk című cikkét Nők Lapja 2018/9. lapszámában! A magazin február 28-ától kapható az újságosoknál.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(brigitte.de)