Nincs is szebb annál, amikor a gyermekeink önfeledten játszanak egymással, mi pedig gyönyörködhetünk bennük. De még a legjobb családokban is előfordulhat olyan, hogy a két testvér valamiért nem jön ki egymással. Tippjeink segíthetnek abban, hogy a családi kötelék még erősebb legyen.

Figyeljük meg és szorgalmazzuk azokat a tevékenységeket, amelyekben testvérként együttműködnek

A testvérkapcsolatok javításával foglalkozó kutatások szerint, a gyermekek sokkal jobban egymásra hangolódnak, ha olyan közös tevékenységekben vesznek részt, amelyeket mindketten élveznek.

Ne szakítsuk félbe a boldog játékot

„Soha ne ébresszük fel az alvó gyermeket!” Ez az idézet biztosan mindenki számára ismerős. Ugyanez vonatkozik a játékra is. Soha ne szakítsuk félbe, sőt inkább támogassuk az együtt töltött felhőtlen perceket!

„Csodahormonnal” a javulásért

Sok-sok nevetés, kinti programok, tánc vagy éneklés. Illesszünk annyi boldogsághormont termelő tevékenységet a napi rutinunkba, amennyit csak tudunk.

Vezessük be a „különleges idő” fogalmát

Jelöljünk ki a nap valamelyik órájában 10 percet, amikor csakis egymással játszhatnak a gyerekek. Ez egy idő után megszokássá, rutinná válik, és segíthet nekik jobban egymásra hangolódni.

Ha rossz napjuk van, válasszunk olyan tevékenységet, amit mindketten szeretnek

Például süssük meg együtt a kedvenc sütijüket.

Lefekvés előtti kötelező szavak

Kérjük meg a gyerekeket, hogy minden este lefekvés előtt mondják a másiknak: „Szeretlek!” és „Jó éjszakát!” Sok családban az is bevált szokás, hogy esténként az idősebb gyermek olvas fel a kisebbiknek, ezzel is erősítve a kettejük közötti kapcsolatot.

Mutassuk meg hogyan kell gondoskodni a másikról

Ha a játék közben bármelyik gyermek megsérül, kérjük meg a másikat, hogy segítsen az ápolásában. Így kölcsönösen érezhetik, hogy szükségük van egymásra.

Keressük a közös pontokat

Mutassunk rá arra, hogy együtt minden sokkal könnyebb.

Támogassuk a csapatmunkát

Találjunk ki olyan családi tevékenységeket, amelyekben a gyermekek együtt dolgozhatnak. Például adjunk nekik egy hatalmas papírlapot, és kérjük meg őket, hogy írjanak levelet a nagymamának.

Egyesítsük a gyerekeket egy közös projektben

Akár egy családi kiruccanást is szervezhetünk velük.

Készítsünk családi naplót

Nem kell nagy dologra gondolni, lényegében ehhez bármilyen egyszerű füzet megfelelő. Kérjük meg a gyermekeket, hogy közösen dekorálják ki, majd írjuk tele különböző kedvességgel kapcsolatos idézetekkel. Az együtt töltött boldog percekről is beszámolhatnak itt.

Segítsünk a gyerekeknek a problémák megoldásában

Sokféle konfliktust élünk meg emberi kapcsolatainkban, szülőként az a feladatunk, hogy megtanítsuk ezeket kezelni. Mikor kell hallgatni? Hogyan kell kifejezni a saját véleményünket úgy, hogy közben ne sértsük meg a másikat? Hogyan kell kompromisszumot kötni? Csupa olyan kérdés, amire mi adhatunk választ. Ami pedig a legfontosabb: emlékeztessük a gyermekeinket arra, hogy egymásra mindig számíthatnak.

Szöveg: D.E.

(psychologytoday.com)

Fotó: Thinkstock