Hűtlen volt! Hazudott! Félrelépett! Megcsalt és lebukott! Megcsalt feleség, élettárs szájából elhangzó, kemény és keserű mondatok. A boldog szeretőt, az új nagy Őt azonban a legtöbb feleség meg sem ismeri, soha nem is találkoznak. Viszont akadnak, akik nyughatatlanul keresik a csábítót, és új jelenség, hogy egy levélben, sms-ben, vagy ami riasztóbb, nyíltan a Facebookon „üdvözlik”.

„Örülök, hogy megismerkedtél a férjemmel a két napos céges meetingen, gratulálok, baromi jó coach lehetsz. És hidd el, azt is megértem, hogy tetszik neked aki az enyém, tényleg jó fej, remek partner az ágyban, figyelmes férj, nem ragozom tovább. De tudod, egy 55 éves, jóképű, háromgyerekes apa, aki évtizedek óta Excel-táblázatot vezet a bevételeiről, a kiadásairól, mindent precízen, előre eltervezve, hiszen mérnök, az számol az efféle kalandok rizikójával is. Ha gondolod, hívogasd, találkozzatok, áldásom rá. És engedd meg – mert nagyjából egykorú vagy a lányommal –, hogy őszintén aggódjam érted. A férjem szerint szép vagy és okos. Épp ezért féltelek! Mert tudom, rá nem tudsz 100, azaz száz százalékban építeni. Tőle tudok az alakuló románcról. Képzeld, nem bírta magában tartani! Nem, mert mint írtam, velem, mellettem van.” (Márti, 54 éves orvos levele, postán küldte a hölgy munkahelyére.)

A frappáns üzenet

Egy szeretőt – különösen, ha régi közös ismerős, ha a baráti kör tagja volt, netán egykori iskolatárs, kolléganő – no jó, talán egy kis csetepaté után, de egyszerűen le lehet írni, el lehet kerülni – ha az a szándék. De gyakran erősebb a kíváncsiság. Ha a szerető idegen, a mai világban számos módja létezik a kapcsolatteremtésnek. Olykor – és sok nő tudja ezt – a szenvedő fél lelkének segít a fájdalom csökkentésében, hogy azt a bizonyos gőzt kieresztheti. Ha valamilyen formában kapcsolatba kerülnek, egy telefonhívás, egy jól megfogalmazott, frappáns levél, sms még meg is erősítheti a titkos románcot.
„Múlt hét szerdán hirtelen változott a programom. A kismamákkal ez olykor megesik. Váratlanul megérkezett a nagynéném Szegedről, és kaptam egy szabad kora délutánt, vállalta Bénit. Gondoltam, futok egy jót, és szokásomtól eltérően nem a kertváros utcáin, hanem távol az otthonunktól. Kimenetem a Margitszigetre. Az első kör kifullasztott, sétálni kezdtem.

És mit látok? Egy padon a férjem cipőjét, nadrágját, a keresztbe tett lábát, combjai közt egy kezet. Felsőteste, arca elveszett egy igen molett, szőke, középkorú nő ölelésében.

Azt hittem mentem elájulok, de volt erőm hátat fordítani. Osztálykirándulás Veszprémbe… Ezt mondta reggel, mikor megcsókolt. Hazamentem. Magamhoz öleltem a másfél éves fiam, és tudtam, az apja nem lesz velünk, mikor felnő. Este vártam a fáradt tanár urat, aki nem a férjem többé. Evett, mesélt Gizella városáról, zuhanyozni indult. Mosd le a mocskot, gondoltam, és mint egy hülye, őrült kamasz rácuppantam a telefonjára, a Facebookjára. Soha nem ellenőriztem, ezért undorodtam a tettemtől, de meg kellett találjalak. Laura, a tiéd vagyok! Ezt írta egy éve a Messengeren! Hát vidd! Nem kutatom az okot. Nem érdekelnek érvek. Ez nem egyszeri botlás. Terhesen már megcsalt, ez őrület. Nem fogok harcolni egy tíz évvel idősebb nővel, méltatlan lenne. Jó páros lesztek, vidd!” (Éva, 35 éves közgazdász, férje tanár kolléganőjének az iskola portáján hagyott levele.)

Nagy Eszter szakpszichológus, párkapcsolati és szexuális problémákat kezel, életvezetési és önismereti tanácsokat ad. Azt mondja, a 25 és 55 év közti páciensei közt sokan keresik féltékenységből fakadó problémák miatt, ám csak nagyon kevés esetben derül ki az, hogy valóban van egy harmadik fél a kapcsolatban.

„A féltékenység gyakori jelenség mindkét nem esetében. Sok totálisan kiborult nő és férfi kért már tanácsot, kérdezte: most akkor mit tegyen? És amit mondok, talán meglepő, de idővel kiderül, a legtöbb esetben nincs valós oka a féltékenységnek, a háttérben nincs harmadik, viszont valamiért válságban van a párkapcsolat… Mindkét nem esetében elmondható, hogy a féltékenység az önismeret hiányából, a bizonytalanság olykor tudatalatti érzésből fakad. Az önismeret és az önbizalom hiánya, olykor korábbi trauma lehetnek még az okok ”– mondja Nagy Eszter, aki fontosnak tarja megjegyezni, hogy a rossz kommunikáció szintén táptalaja lehet a féltékenység kialakulásának.

„Kérlek, Évikém, szólj neki…”

„Remélem, a konyhaszekrény elemeinek fölszerelése tökéletes lett, a tiplik, a csavarok tartanak. És azt is elképzelem, a nagy szerelési munka után, édes barátném, édes a pihenés. Hogy mindezt honnan veszem? Hát onnan, hogy fél órával ezelőttig hallgattalak benneteket. Képzeld, amikor Zoli négykor hívott, hogy hajnalra ér haza, mert Tatabányán kell javítaniuk egy trafót, elfelejtette kinyomni a telefont, és szokáshoz híven nyilván az ingzsebébe dugta. Hallottam, hogy azt mondja neked: Na ezt is lerendeztem! És hallottalak téged ahogy biztatod: szerelés, pezsgő, szex, szerelés pezsgő szex! Úgy egy órán át hallgattalak benneteket, a falfúrást, a sör pohárba öntését, a cuppogó csókokat, hogy bevonultok a fürdőszobába. És képzeld, akkor lett elegem! Kérlek, Évikém, szólj neki, ne jöjjön többé haza! A holmiját két héten belül utána küldöm, addig add rá a volt férjed alsóját és ingeit. Tartsd meg, neked, a szerencsétlen özvegynek, aki férfira nézni sem bír évek óta, nyilván nagyobb szükséged van egy szakira, mint nekem.” (Sms a középiskolai, legjobbnak hitt barátnő telefonjára a 47 éves Kláritól.)

A pszichológus szerint a szex, ami a legintimebb percekben, órákban történik, tulajdonképpen egy párkapcsolati barométer. Azt tapasztalja, hogy szoros összefüggés van az aktusok, a szerelmi élet és házasság, a párkapcsolat aktuális állapota közt, hiszen szex közben nem lehet, vagy nagyon nehéz kamuzni.

A szexuális életben jelenik meg először, ha valami megbillent, elromlott.

A szexnek pedig óriási a szerepe férfi és nő közt, húsz évesnél és a hatvan fölöttinél egyaránt. Nagy Eszter beszélt még arról, hogy az őszinteség – a vágyak ismertetése, az elvárások nyílt kimondása – alapvető fontosságú lenne minden pár esetében.

„A féltékeny páciens általában nem önmagában, a kapcsolatában keresi azt, mi a kínja, fájdalma oka, hanem kivetíti azt egy harmadikra, az új nagy Őre. Ha egy kapcsolatban összhang és harmónia uralkodik, rendben van, működik, ott nem tud rést ütni egy harmadik személy, mert képtelen beférkőzni két egymás szerető ember közé” – véli a szakember.

Ha neked is van hasonló történeted, amit szívesen megosztanál a Nők Lapjával, akkor írd meg nekünk a noklapja@centralmediacsoport.hu e-mail címre!

Kiemelt illusztráció: Getty Images