II. Erzsébet királynő halálakor láthattuk, ahogyan emberek milliói siratnak el egy olyan személyt, akivel valójában egyszer sem találkoztak életük során. Közel sem ritka jelenségről van szó, mégis, belegondolva, nehezen megmagyarázható, hogy miért vagyunk hajlamosan teljesen idegen személyek halálát (akár nyilvánosan) gyászolni... Veletek is előfordult már, hogy nehezen dolgoztátok fel egy ismert ember halálát?

Nuala Walsh viselkedéskutató a Psychology Today-en publikálta legutóbbi munkáját, amelyben részletesen foglalkozik a szóban forgó problémával. Mint írja, amiatt is tartja kifejezetten érdekesnek II. Erzsébet esetét, hogy a nő igen tisztes kort megélt, 96 éves volt elhunytakor, ráadásul a körülötte élők évtizedek óta készültek már rá lelkiekben (és gyakorlatban, különböző forgatókönyvekkel egyaránt), hogy pontosan mi fog történni, ha egyszer bekövetkezik az elkerülhetetlen. Mégis, napokon keresztül megtörve gyászolták a néhai királynőt. 

A tanulmány szerint az idegeneket együtt gyászoló tömegek jelensége több, különböző pszichológiai tényező együttes hatásával magyarázható – ezek közül elsődleges az ismertség. A mai korban

a média fejlődésének köszönhetően gyakran ismerősként tekintünk azokra a hírességekre, királyi családtagokra, sportolókra vagy zenészekre, akiknek fotójával nap mint nap találkozunk a képernyőkön és az újságokban.

A tévés hírolvasókhoz vagy a kedvenc színészeinkhez hasonlóan az uralkodói személyek is életünk és otthonunk szerves, rendszeresen visszatérő elemeiként léteznek körülöttünk – jóllehet valójában teljesen idegenek számunkra. Ez a távolságtartás és misztikum, ami őket mégis körüllengi, azt biztosítja, hogy még jobban megrendítsen bennünket, ha egyszer csak elveszítjük őket a mindennapjainkból. Amikor valaki vagy valami, ami mindig is a létezésünk része volt, eltávozik, az a stabilitás elvesztését, rémisztő bizonytalanságot jelent egy amúgy is instabil világban.

És ha már a veszteségnél tartunk: egy személy hirtelen eltávozása amiatt is intenzívebb reakciót válthat ki egyesekből, hogy az újabb haláleset feltépi korábbi sebeiket, és egyfajta gyászlavinát indít el a lelkükben. A tanulmány szerint II. Erzsébet királynő valószínűleg sokakat emlékeztetett néhai édesanyjukra vagy nagymamájukra, akiket esetleg szintén újra elgyászoltak – ezúttal a királynővel együtt. Stephen Coleman, a Leedsi Egyetem politikai kommunikáció professzora szerint egy uralkodó halála egy tündérmese kiábrándító és végleges befejezésével ér fel. Olyan ez, mint amikor a kedvenc sorozatunk véget ér, és hirtelen megszakad a kapcsolatunk kedvenc szereplőinkkel – ez szintén a szeparációs szorongás egyik jól ismert formája. 

Azzal együtt azonban, hogy egyik embertársunktól végleg elszakadunk, a gyászban sokakkal közösséget vállalhatunk. A királynő halálakor például minden társadalmi osztály, különböző világnézetű, ízlésű és vagyoni helyzetű emberek is ugyanabban az érzésben osztoztak egymással – ezáltal pedig egyenlőnek érezhették magukat a többiekkel. 

Gyászolók virrasztanak Londonban 2022. szeptember 19-én – Fotó: May James/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Persze olyanok is vannak, akik amiatt vállalnak közösséget nagy tömegekkel, mert ezáltal erősítik magukban annak az érzetét, hogy ők is tanúi, mi több, résztvevői a nagybetűs történelemnek. Stephen Reicher professzor így foglalta ezt össze: „A tömeg növekvő jelentősége egyre inkább a tömeghez való csatlakozás okává vált, ami hógolyóhatást váltott ki. A tömegben lenni nem csak arról szólt, hogy tanúja legyél a történelemnek; arról szólt, hogy történelem legyél!”. Szintén ehhez hasonló esemény volt a napokban Roger Federer búcsúmeccse – amelyet azok közül is sokan figyelemmel követtek, akiket egyébként soha nem érdekelt a tenisz. 

A FOMO, azaz a félelem, hogy kimaradunk valamiből, ugyanígy arra ösztökél bennünket, hogy virtuálisan elkísérjük a királynő testét utolsó útjára (még akkor is, ha valójában csak fél füllel, munka közben, a szomszédos nappaliból átszűrődő tévéközvetítést hallgatjuk). Ha teljesen kihagynak valamit, vagy lemaradnak valamilyen fontosnak vélt eseményről, az érzelmileg destabilizálja az erre érzékeny személyeket.

A gyász (amit mindenki máshogy él meg, és máshogy mutat ki) tehát nem más, mint egyfajta emlékeztető, amely mindnyájunk figyelmét az emberség fontosságára irányítja, és amelynek segítségével biztonságosan felfedhetjük érzékenységünket a nagyvilág előtt. Még akkor is, ha történetesen egy idegenről van szó.

Kiemelt kép: Getty Images