Érezted már azt, hogy folyamatos kapcsolatban, állandó kommunikációs készenlétben kell lenned, nehogy elszalassz egy poént, egy csevegést, egy eseményt? Ha a válaszod igen, akkor ahhoz is közel kerültél, hogy megértsd, mi az a FOMO!

106 fomo

A FOMO (Fear of Missing Out) szorongás attól, hogy a közösségi felületektől távol lemaradunk egy fontos, izgalmas fejleményről a barátaink életével kapcsolatban.

„Ha nem követjük az eseményeket, akár egy élvezetes, szórakoztató tevékenységből is kimaradhatunk, nem beszélve arról, hogy hátránnyal indulunk majd a másnapi beszélgetés során – mondja Nagy Gergő szociológus, kommunikációs szakértő. – Ám nem árt tisztázni, hogy a kimaradástól való szorongás az, amikor amiatt aggódunk, hogy mások jobban szórakoznak, értékesebb társas élményekben van részük, mint nekünk, és ezért állandóan szükségét érezzük, hogy kövessük, mit is csinálnak éppen. Tehát nem egy viselkedés, mint az internet túlzott mértékű használata, hanem egy érzelmi jellegű motiváció. A világhálót és a közösségi oldalakat túlzott mértékben használók közül nem mindenki azért szörfözik a neten vagy chatel, mert nem szeretne társas élményekből kimaradni, inkább a szórakozás, kikapcsolódás, feltöltődés a célja” – mutat rá a FOMO és az internetfüggőség közötti különbségre a szakember.

Áldás vagy átok?

A jelenség kialakulásában kulcsszerepe van a mai felgyorsult életvitelnek. Az, hogy elfoglaltabbak vagyunk, mint eddig bármikor, semmire sincs elég időnk, miközben szeretnénk az élet minden területén, az összes szerepünkben tökéletesen helytállni. Ezért állandó belső késztetés motoszkál bennünk arra, hogy folyamatosan naprakészek legyünk, és elérhetők mások számára.

Cikkünk folytatásában számtalan érdekességet olvashatsz a jelenséggel kapcsolatban, keresd a Nők Lapja Psziché 2. számában!

Szöveg: Kiss Henrietta

Fotó: Thinkstock