Spórolj előkelően! Így fogják meg a pénzt a brit királyi családnál

A mostanihoz hasonló nehéz időkben mindenki kénytelen spórolni, békeidőben viszont csak az kuporgat, akinek létkérdés, hogy kevesebbet költsön – vagy éppen az, akinek aztán bőven van miből. A brit királyi család tagjai kétség kívül ez utóbbiak közé tartoznak. 

A brit royalok fontmilliárdokban mérhető (épp ésszel alig-alig felfogható) piaci értéke több összetevőből áll. A viszonylag könnyen forintosítható ingó és ingatlan vagyon, mint a mintegy 77 000 négyzetméteres Buckingham-palota, vagy a család tekintélyes műgyűjteménye éppúgy beleszámít az óriási összegbe, mint a „márka”, ami évek hosszú sora alatt a család köré épült. A családtagok olyan életszínvonalon élnek, amiről a legtöbben még csak álmodni sem mernénk és időről-időre fellángol vita arról is, vajon megéri-e a briteknek fenntartani egy elavult rendszert és eltartani az igen magas költségvetésű királyi családot. Egyelőre úgy néz ki, hogy igen.

Egyébként a királyi család konkrét nettó vagyonát több száz milliósra becsülik (fontban). A The Sunday Times 2020-as, leggazdagabb britjeinek listája szerint II. Erzsébet vagyonának és brandjének értéke nagyjából 350 millió font, azaz (jelenlegi árfolymon) kb. 163 milliárd forint. Ezzel a 300 leggazdagabb brit közé sem kerül be, egyvalamiben viszont ő vezet: ő az egyetlen, akinek esetében törvények szavatolják, hogy a leszármazottai évszázadok múlva is éppily vagyonosak lesznek.  

Sokat ér és sokba is kerül tehát Erzsébet rokonsága, ezért lehet meglepő, hogy a luxushoz szokott családtagok némelyike számára válságtól függetlenül is alapvető, hogy megfogják a pénzt, és az extravagancia helyett bizonyos helyzetekben a mértékletességet választják. Mutatunk néhány takarékos tippet – királyi kiadásban.

Nem kell mindig kaviár!

Se méregdrága gyerekbútor. Gyerekholmikra a világ minden pénzét el tudná költeni az egyszerű földi halandó, és el is veri az egyszeri magyar celebritás, ezért azt hihetnénk, a királyi hercegúrfikat és hercegkisasszonyokat drágakővel kirakott ágyakban altatják és selyempaplannal takargatják be. Nem így áll a helyzet. Vilmos és Katalin gyerekeinek szobáit például – természetesen néhány drágább berendezési tárgy mellett – IKEA bútorok teszik otthonossá. 

Néha repülj úgy, mint a többiek!

Ma már egy közepesen muzsikáló külföldi rappernek is bőven futja magángépre, nem kérdés, hogy a királyi család tagjainak is lehetőségük van privát repülőt használni. Mégsem élnek vele mindig. Harryt és Meghant idén nyáron is erős kritika érte amiatt, hogy miközben Harry az ENSZ-ben a klímaváltozás fenyegetéséről beszél, ő és felesége rendszeresen repülnek magángéppel. Rendszeresen, de azért nem mindig! Nem tudni pontosan milyen szempontok alapján választanak egy-egy utazáshoz megfelelő eszközt, de tavaly novemberben például nagy meglepetést okoztak feltűnésükkel egy New Yorkból Kaliforniába tartó járaton, ahol ráadásul még csak nem is első- vagy business-, hanem turistaosztályon foglaltak helyet maguknak. 

40-50 izzónál több azért ne maradjon égve!

775 szoba fűtése, hűtése és világítása elképesztő összegeket emészt fel, nem csoda, hogy a királyi család tagjai is igyekeznek visszafogni az elszálló költségeket. A Financial Times információi szerint a Palotában legalább egy évtizede tacepao figyelmezteti a dolgozókat, hogy ne égessék a lámpákat feleslegesen, dolgozói beszámolók szerint pedig

maga Erzsébet az, aki éjjel még tesz egy-két ellenőrző kört, és leoltja a feleslegesen pislákoló fényeket.

Sőt: annak érdekében hogy amikor fázik, ne kelljen az egész fűtési rendszert magasabb hőfokra tekerni, plusz hősgárzót vásárolt hálószobája egyedi fűtéséhez.

Használd újra!

Erzsébet az újrahasznosítás és újrafelhasználás mestere, köztudott például, hogy a karácsonyi csomagolópapírból esze ágában sincs évről-évre újat venni! A család emellett szívesen ad még egy (kettő, három) lehetőséget a kedvelt használati tárgyaknak is. Charlotte hercegnő például azt a babakocsit használta, amit az 1960-as években dédnagybátyjai is!

Vedd fel többször!

Katalint széles körben ismerik arról, hogy nem dől be a trendeknek, és szívesen vásárol leárazásokon (ráadásul szettjei általában üzennek is valamit), ahelyett, hogy minden szezonban a legdivatosabb holmikat szerezné be. Jó ízléssel variálja a klasszikus, időtálló darabokat egy-egy frissességet kölcsönző kiegészítővel, és nem derogál neki több alkalommal is ugyanabban a ruhában mutatkozni. És nemcsak ő, de II. Erzsébet is unzsenírt vesz fel egy-egy bevált darabot többször is. 2013-ban ugyanazt a rózsaszín kabátot négy hivatalos eseményen is látták rajta, 2011-ben pedig a sárga ruhát, amit Katalin és Vilmos esküvőjén viselt, később ausztrál utazása során is felvette. 

Csináld magad! 

Épp a napokban láttam egy dokumentumfilmet arról, hogy az amerikai és angol felsőbb osztályok tagjai egyre több tevékenységet (például a gyerekeik bilire szoktatását) szerveznek ki valamilyen speciális személyzetnek, míg a királyi csemeték nevelői csakis norlandi dadák lehetnek. A királyi család néhány tagja bizonyos kérdésekben azért lazábban gondolkodik. Katalin például még az esküvőjén se dolgoztatott sminkessel, hanem saját maga készítette el a sminkjét, ezen felül pedig nincs inasa, komornyikja vagy személyi séfe sem. 

Ki ne dobd az ételt!

És ha már étel: Carolyn Robb, aki 1989–2000 között volt a királyi család szakácsa, egy interjúban elárulta, hogy Erzsébeték kifejezetten beosztóan bántak az étellel. „Károly herceg például nagyon takarékos volt, nála semmi sem mehetett kárba. Ha egyik nap sült bárányt készítettünk, és maradt belőle, akkor másnap este a maradékból készült a pásztorpite.” Elmondta azt is, hogy a családtagok nem voltak oda az olyan fancy fogásokért, mint a kaviár, inkább a friss, egyszerű, házi készítésű ételeket kedvelték. Phil Dampier, a What’s In The Queen’s Handbag And Other Royal Secrets (Mi van a királynő kézitáskájában és egyéb királyi titkok) című könyv szerzője pedig azt mondta, Erzsébetnek kifejezetten szívesen fogyasztotta el a maradékokat is. (II. Erzsébet üzen is kistáskájával, erről szintén írtunk korábban.)

Könnyű nekik, mondhatnánk és igazunk is lenne: ott, ahol dögivel van, sokkal könnyebb megfogni a pénzt, mint ott, ahol alig jut a legalapvetőbb dolgokra is. A királyi család egyes spórolós technikái viszont nem is az egyszeri emberrel összehasonlítva üdvözlendők, hanem azokhoz a celebekhez viszonyítva, akiknek esze ágban sincs mértékletesnek lenni, és mondjuk egy aszályos időszakban, vízkorlátozás idején is döbbenetes mennyiségű ivővizet locsolnak el.

Kiemelt Kép: Getty Images