Az Egyesült Államokat az elmúlt 120 év legyik egsúlyosabb aszálya sújtja jelenleg, emiatt pedig szigorú korlátozások vannak életben a lakossági vízfogyasztásra vonatkozóan.

Néhányakat azonban ez nem különösebben hat meg…

Miközben Dél-Kalifornia nagyon súlyos vízhiánnyal küzd, Los Angeles északi részének elképesztő gazdagságban élő lakói (vagyis közülük kb. 2000) úgy gondolja, őt nem érintik a szabályok. Ezen 2000 ember között van Kim Kardashian, Kourtney Kardashian, Sylvester Stallone és Kevin Hart is, akik a múlt év vége óta négy alkalommal is legalább 150%-kal lépték túl a havi megengedett keretet, ők ugyanis rendszeresen több százezer literrel több vizet fogyasztanak a megengedettnél. 

Kim Kardashian a legsúlyosabb szabálysértők közé tartozik: a Hidden Hills nevű városrészen található otthonában és az azzal szomszédos birtokán júniusban 232 000 gallonnal (878 ezer literrel) lépte túl a megengedett mennyiséget,

nővére, Kourtney Kardashian pedig a calabasasi birtokán 101 000 gallonnal (382 ezer literrel) fogyasztott többet az engedélyezettnél – mindezt ráadásul egy 1,86 hektáros területen hozta össze. Összehasonlításképpen: a szintén szabálysértő Kevin Hart az ő 26 hektáros birtokán „csupán” 117 000 gallonnal (442 ezer literrel) lépte túl a keretet… A legnagyobb szabálysértő egyébként a kosárlabda sztár, Dwyane Wade és felesége, Gabrielle Union voltak, birtokukon májusban 489 ezer gallonnal lépték át a limitet.

Sem Kardashianék, sem Hart nem nyilatkozott a túlfogyasztásával kapcsolatban, Sylvester Stallone azonban legalább magyarázkodásba kezdett saját „pazarlása” miatt: ő júniusban 230 000 gallonnal (870 ezer literrel) lépte túl a megengedett határt (pedig májusban még „csak” 195 000 gallonnal, azaz 738 ezer literrel). A színészlegenda ügyvédje, Marty Singer nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a sztár „birtokán több mint ötszáz fa van, köztük számos gyümölcs- és fenyőfa. Megfelelő öntözés nélkül ezek minden valószínűség szerint elpusztulnának”.

Bármi okból is tesznek így, a hatóságok nem nézik ölbe tett kézzel a sztárok túlzó vízfogyasztását: az életben lévő korlátozásokra rendszeresen fittyet hányó ingatlanokra ugyanis olyan vízfogyasztás-korlátozó berendezéseket szerelnek fel, amelyek a vízáramlást percenként 30 gallonról (113 literről) kevesebb mint egy gallonra (3 literre) lassítják – azaz ezek után órákba is telhet a szökőkutakkal körbevett kerti medencéket kellő mennyiségű vízzel megtölteni. 

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom nemrég azt hangsúlyozta, hogy az előrejelzések szerint Kalifornia a globális éghajlatváltozás miatt a következő húsz évben vízkészletének 10%-át is elveszítheti.

Kiemelt kép: Kim Kardashian a 2019-es Met Galán, május 6-án, New Yorkban – Karwai Tang/Getty Images