Ilyen egy profi női focicsapat, amibe számtalan világsztár fektetett be

Az Angel City nevű női focicsapatot Natalie Portman alapította és egy rakás A-listás női sztár a tulajdonosa.

Az angolszász világban közismert kifejezés a soccer mom, vagyis a „focianyu”: ők azok az édesanyák, akik hősiesen fuvarozzák a csemetéjüket a meccsekre, és a szurkolás mellett vizet, törülközőt és minden földi jót adogatnak a játékosoknak. Jennifer Garner, az Alias című sorozat sztárja amellett, hogy Ben Affleckkel közös három gyerekének boldog „focianyuja” (gyakran kapják lencsevégre a lesifotósok, amint valamelyik gyerekét fociedzésre viszi), egy magasabb szinten is űzi ezt a tevékenységet: legutóbb az Angel City nevű Los Angeles-i női focicsapat meccsére vonult ki „The official soccer mom” (Hivatalos Focianyu) feliratú pólóban és valóban mindent bevetett, hogy segítse a csapatot, amelynek ő az egyik tulajdonosa.

Női focicsapat, női tulajdonosokkal

Az Angel City Football Club a világon az első női többségi tulajdonban lévő női focicsapat, amelyet Natalie Portman színésznő, Kara Nortman kockázati tőkebefektető és Julie Uhrman vállalkozó alapított 2020-ban. A csapat vezető befektetője a teniszlegenda Serena Williams férje, Alexis Ohanian, a Reddit nevű közösségi médiaoldal társalapítója.

Az Angel City tulajdonosai között számos A-listás sztár szerepel Jennifer Garner mellett, például Christina Aguilera, Eva Longoria, Jessica Chastain, Gabrielle Union, America Ferrara és Serena Williams.

A több mint 100 tulajdonos 2/3-a nő. „Abban a pillanatban, hogy a női játékra jótékonysági projektként gondolsz, megbuksz. Soha nem leszel sikeres, ha azt gondolod, hogy ez csak egy szép dolog a gyerekeknek vagy egy szép dolog a kislányoknak. Minden lehetőségünk megvan arra, hogy ez egy világszínvonalú sportszervezet legyen, és ne csak a női labdarúgásban, ne csak a női sportban, hanem a sportban is mércét állítson fel. Pont” – nyilatkozta Ohanian, a csapat vezető befektetője a Boardroomnak

Natalie Portman családjával az Angel City és a San Diego Wave FC meccsén a fullertoni Titan stadionban 2022. március 19-én (Fotó: Jenny Chuang/ISI Photos/Getty Images)

Nemes célok

„Látva, hogy a fiam Lionel Messihez vagy Karim Benzemához hasonlóan bálványozza az olyan női játékosokat, mint Megan Rapinoe és Alex Morgan, rájöttem, hogy a női sportolók megmutatása gyorsan megváltoztathatja a kultúrát” – nyilatkozta Portman a Guardiannek. Portmant ugyanakkor zavarta a tény, hogy gyakran még az élvonalbeli női labdarúgóknak sincs tervük a visszavonulásukat követő évekre, és kevés marad a megélhetésre a játék abbahagyása után, ellentétben férfi társaikkal. 

Portman nem játszott vagy nézett sportot gyerekkorában és sosem álmodott arról, hogy titokban ő maga irányít majd egy csapatot. Viszont elhatározta, hogy egy olyan csapatot alapít, amelyben minden olyan lesz, amilyennek a női futballt szeretné látni. 

Célja a sportolók biztonságának megteremtése és a tisztességes bánásmód biztosítása.

Portman elmondása szerint szponzorok, támogatások segítségével hét kertet ültettek a helyi általános iskolákban, sportmelltartókat adományoztak fiatal játékosoknak, és több ezer adag ételt szállítottak rászorulóknak. Az Angel City a szponzori bevételek 10%-át visszaadja a közösségnek. Természetesen azért a foci maga is fontos. „Az az álmunk, hogy a női labdarúgást ugyanolyan értékessé tegyük, mint a férfi focit az egész világon” – mondta Portman.

Az Angel City csapata a Los Angeles-i Banc of California stadionban 2022. július 1-én (Fotó: Ronald Martinez/Getty Images)

Garner, a vezérszurkoló

Jennifer Garner nem az unalmas tulajdonosi mentalitást képviseli, ha a csapatáról van, inkább a rá jellemző aranyos és vicces karaktert hozza. Az Instagramra posztolt videóban Garner és Glennon Doyle amerikai írónő, aki a színésznő mellett befektetője és résztulajdonosa az Angel Citynek, a rivális San Diego Wave elleni mérkőzésre látogatott ki. Garner ezt az őszinte vallomást írta a videó alá: „A fociról szinte semmit sem tudunk, de azt tudjuk, hogyan kell cipőfűzőt és masnit kötni, szurkolni és szeretni – szerencsére mindannyiunk számára van itt hely – gyere el egy meccsre és megtudod!”. Garner és Doyle gyorsan munkához is látnak a klipben, piros és fehér pomponokat ráznak, bekötik a játékosok cipőfűzőjét és szalagot kötnek a hajukba. Még narancsot is szeletelnek, hogy a játékosokat frissítő csemege várja a mérkőzés után. „Szeretnénk, ha tudnátok, hogy szeretünk titeket, bármi is történik a pályán” – mondja Doyle a játékosokhoz intézett beszédében. Garnerék szerencsehozó kabalának bizonyultak, az Angel City 2:1-re győzött.

Kiemelt kép: Getty Images