Natalie Portman a Spinédzserek előtt tisztelgett ruhaválasztásával

Natalie Portmanről mostanában sokat hallunk, mivel éppen a Thor: Szerelem és mennydörgés című filmet promózza, amelyben ő alakítja a női főszerepet. Legutóbb egy olyan ikonikus outfitet villantott, ami a kilencvenes évek egyik sikerfilmjét idézi.

A Thor: Szerelem és mennydörgés című legújabb Marvel-mozi rendezője, Taika Waititi kimondottan a ’80-as és ’90-es évek világához nyúlt vissza inspirációért, ami a film számos elemében tetten érhető. A filmzenét például a Guns’n’Roses uralja, a Chris Hemsworth által megformált Thor karaktere pedig konkrétan egy metálos fickó lett. A film női szuperhősét, a Thor szerelmét játszó Natalie Portman a filmet reklámozó legutóbbi eseményen szintén a kilencvenes éveket elevenítette fel, ám annak egy merőben más, sokkal csajosabb momentumához nyúlt vissza.

Pont mint az eredeti, kis csavarral

A 41 éves színésznő és filmbeli kolléganője, Tessa Thompson fotóját elnézve sokunknak egyből be fog ugrani, hogy melyik film előtt tisztelegnek ruhájukkal.

Fekete-fehér iskolai egyenruha és színes kockás, rakott szoknya blézerrel? Bizony, az 1995-ös Spinédzserek című romantikus komédiáról van szó, amelynek divatshow-t idéző ruháiért annak idején teljesen oda voltunk. Portman egy picit csavart a filmbeli Cher Horowitz eredeti jelmezén: sárga kockás Dior-ruhájához csak egy apró fekete crop topot viselt, ami a filmbeli, nyakig zárt változatnál sokkal merészebb, a Doc Martens bakancs viszont azonos. Thompson klasszikus iskoláslány ruhája a hosszú copfokkal a Stacey Dash által alakított Dionne Davenportot idézi.

Hú, de nagyon irigyeltük Cher Horowitz gardróbját

A Spinédzserek popkulturális jelentősége megkérdőjelezhetetlen: nem csak a sztori és a ruhák miatt emlékszünk rá szívesen, hanem azért is, mert sok mára befutott színésznek ez a film adta meg a kiugrási lehetőséget. Az Alicia Silverstone által játszott Cher mostohatestvérét például a világ egyik legkedvesebb színésze, Paul Rudd játszotta, akit később a Jóbarátokban zártunk a szívünkbe Phoebe szerelmeként. De említhetnénk Breckin Meyert vagy a tragikus sorsú Brittany Murphyt is, akik a kilencvenes évek romkomjainak és vígjátékainak elmaradhatatlan szereplői voltak. Bár a film több mint húsz éves, az ott felvonultatott ruhák és stílusok ma is megállják a helyüket. A Pinteresten például elképesztő mennyiségű ötletet és ruhatablót találunk inspirációként, ha meg szeretnénk valósítani a filmbeli szetteket.
A Page Six figyelt fel rá, hogy a most 45 éves Silverstone egyébként áldását adta Portmanék akciójára, Instagramján ő is posztolta a színésznőkről készült fotót és így áradozott: „Mindketten elképesztően néztek ki”. Több rajongó pedig máris azt követeli, hogy Portman és Thompson főszereplésével forgassák újra az eredeti filmet. 

Kiemelt kép: Getty Images