Sándor Anna ajánlata.

Hogy kerülnek a vámpírok – legyenek bármilyen hétköznapiak – a noklapja.hu-ra? Hát úgy, hogy online szerkesztőségünk elindítja kulturális és szabadidős ajánlóját is.
Ahányan vagyunk, annyifélék, ez éppen úgy tükröződik a cikkeinkben, mint abban, ki mit csinál, amikor éppen marad egy kis ideje művelődni vagy elmenni ide-oda. Szerintünk ez a sokszínűség érték, és szívesen megmutatnánk az olvasóinknak, éppen miben találtunk szépséget-örömet-érdekességet.
Kezdem is a sort egy meglepő, ám nagyszerű komédiával, illetve az abból készült sorozattal. Az eredeti Hétköznapi vámpírok egy 2014-es áldokumentumfilmes horrorparódia, ami azt az alapötletet bontja ki, hogy három Új-Zélandon élő, több száz éves vámpír megmutatja, hogyan boldogulnak a modern világban. Kérdés persze, nem félnek-e a filmesek, hogy végül vacsora lesz belőlük, de ne szaladjunk ennyire előre. Ezek a vámpírok ugyanis egyáltalán nem menők, az erejük és a képességeik nem irigylésre méltóak, az idétlen pozőrködésük miatt is inkább a néző szégyelli magát. A szűk másfél órás játékidőben pedig az alkotók kiforgatják az összes vámpírfilmes klisét, a koporsóban alvástól az ember szolgákon át a vérfarkas ellenfelekig. (Spoiler: a vérfarkasok itt is sokkal jobb fejek a vámpíroknál.)
És teszik mindezt elképesztően viccesen és okosan. 

Magyarországon inkább az angol humornak van hagyománya, az új-zélandit kevésbé ismerjük, pedig a kettő nem is esik olyan távol egymástól.

A kiwi humor kifejezetten abszurd és fárasztó egyszerre, az a fajta, amin eltörik a néző agya, de közben örül is neki.

Nagy hangsúlyt kap benne a kreativitás és az önirónia, némi szarkazmussal fűszerezve, így teljesen alkalmas arra, hogy például a 2010-es évekre ennyire elhasznált popkulturális szereplőt, mint a vámpír, megtöltsön élettel. (Elnézést.) Például úgy, hogy miközben kiröhögi az összes vámpíros közhelyet, aktuális társadalmi vitákra, problémákra is reflektál, legyen az akár a patriarchális társadalmakat átható masszív szexizmus vagy kivagyiság. 
A filmben is szereplő alkotópárosból egyelőre az a Taika Waititi a híresebb, aki idén elhozta a legjobb adaptált forgatókönyves Oscart a Jojo Nyusziért. A másik szerző-színész Jemaine Clement a Flight of the Conchords nevű Grammy-díjas humorista duó tagja, aki végül sorozatot csinált a Hétköznapi vámpírokból amerikai pénzből, amerikai helyszínen. Ennek idén tavasszal mutatták be a második évadát, és annyira sikeres, hogy a forgalmazó berendelte a harmadikat is. A sorozat új hősöket követelt magának, a vénséges hagyományos vámpírok mellé így betársult a modern idők démona, a kollégáit halálosan lefárasztó energiavámpír is. 

Nem mondom, hogy ez lesz az a film és/vagy sorozat, ami mindenkinek betalál majd, azoknak viszont mindenképpen érdemes tennie vele egy próbát, akik időről időre bekommentelnek valahova egy-egy Monty Python-idézetet, vagy hozzám hasonlóan imádják a vámpíros tartalmakat, és az Alkonyat-fiaskó után látnának valami frissítő, új ötletet. Nekem az volt a tapasztalatom, hogy ilyen abszurd időkben, mint ez a világjárvány, kifejezetten jól esik az abszurd humor. Tökéletes tükör és feszültséglevezető.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy előfizetői tartalmakhoz is hozzáférj!

(Kiemelt kép: IMDb)