Natalie Portman női focicsapattal rázza fel az amerikai sportot

A színésznő változtatni akar azon, hogy a női focistákat nem ünneplik úgy, mint férfi kollégáikat, miközben pedig megérdemelnék. Ezek az erős nők ráadásul példaképei lehetnek a felnövekvő, új generációknak is.

Mi történt?

Natalie Portman női focicsapatot alapít Los Angelesben, hogy változtasson a női sportolók helyzetén.

Miért fontos?

Mert kutatási eredmények szerint a női sportolók teljesítménye és eredményei csupán 4 százaléknyi médiafigyelmet kapnak, miközben a profi sportolók 40 százaléka nő. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért érdekli Natalie Portmant a női foci?
  • Milyen hírességek lesznek mellette a csapat társalapítói?
  • Miért tartják olyan fontosnak a női sportolók támogatását?

Natalie Portman érdemei elég lenyűgözőek. Oscar-díjas színésznő, producer, a Harvardra járt egyetemre, és neuropszichológiai témában tudományos szaklapban publikációja is van. Nemrég a nőklapja.hu is hírt adott róla, hogy jelentős pénzbeli adománnyal támogatta kolléganője, Charlize Theron alapítványát, amely többek között a családon belüli erőszak áldozatait segíti.
Portman megállíthatatlannak tűnik, most ugyanis az derült ki, hogy egy többnyire nőkből álló csoporttal és befektetőkkel együtt focicsapatot alapít Los Angelesben. A város kiválasztása tudatos, hiszen a(z amerikai) szórakoztatóipar és média egyik központja, tehát ami itt történik, az nagy figyelmet kap – ez a figyelem pedig értékes Portmanék missziójában.
A WFC LA/Angel City megalakításának hírét a Nemzeti Női Labdarúgó-liga (National Women’s Soccer League) jelentette be kedden. A csapat nevében Los Angeles becenevére, az Angyalok Városára utalnak. Igaz, ez még csak egy előzetes elnevezés, a csapat végleges és hivatalos neve idén, de majd később derül ki. Az biztos, hogy ez klasszikus, európai focicsapat lesz, nem az amerikai, csontropogtató testvére. Íme, az elég menő bemutatkozó videójuk:

Portman a People magazinnak úgy nyilatkozott, azt követően kezdte érdekelni a női foci, hogy találkozott néhány játékossal. Ezután elkezdett meccsekre járni, és saját bevallása szerint szenvedélyes rajongó lett. Ahogy viszont a lapnak kifejtette: „Lassan világossá vált előttem, hogy őket nem ünneplik úgy, ahogy pedig megérdemelnék.” Ez persze nem meglepő. A Minnesotai Egyetem kutatási eredményei szerint a női sportolók teljesítménye csupán 4 százaléknyi médiafigyelmet kap, miközben a profi sportolók 40 százaléka nő. Ráadásul a női sportolókat nagyobb eséllyel ábrázolják „szexuálisan provokatív” pózban, mint a férfiakat.
„Elkezdtünk azon gondolkodni, mi lenne ha lenne egy (női – a szerk.) csapat L.A.-ben? Ebben az országban mi vagyunk a szórakoztatás központja. Mit tehetünk, hogy az emberek jobban odafigyeljenek erre a sportra?” – magyarázta Portman a People-nek. Persze egy ilyen csapat létrehozása nem csak a sportra hathat, hanem példaképeket is adhat a Los Angeles-i fiataloknak. Olyan erős nők léphetnek színre, akikre fel lehet nézni, és inspirációul szolgálhatnak fiatal sportolók és rajongók következő generációinak.

Az USA női labdarúgó válogatottja ünnepel, miután a 2019-es Női Labdarúgó-világbajnokság döntőjében, Hollandiát 2-0-ra legyőzve, világbajnok lett. (Fotó: Mikoaj Barbanell/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Látom, hogy a sportnak milyen fontos szerepe van a gyerekek életében, főleg, ha azt vesszük, hogy mivel töltik a szabadidejüket. Ha a nőket is ugyanúgy ünnepeljük, mint a férfi sportolókat, annak kultúraformáló hatása lesz.

A női futball világában már eddig is feltűntek olyan nők, akik társadalmilag is fontos üzenetekre hívták fel a figyelmet, emlékeztet a Refinery29. Megan Rapinoe és Alex Morgan az egyenlő bérezés mellett állt ki 2019-ben, amikor a bíróság megállapította, hogy nemi diszkrimináció, ha a férfi csapatokéval összevetve a női sportolók alacsonyabb fizetést kapnak.
Natalie Portman mellett a csapat létrehozásában olyan hírességek is részt vesznek, mint Jennifer Garner, ​Eva Longoria színésznők vagy Alexis Ohanian, a Reddit társalapítója. A befektetők között több volt női focistát is találunk, úgy mint Mia Hamm, Lauren Cheney Holiday és Abby Wambach.
Alexis Ohanian, aki egyébként a teniszcsillag Serena Williams férje, úgy nyilatkozott, nagy fantáziát lát ebben a sportban akkor is, ha sokan eddig alábecsülték. „Olyan emberként, aki órákat focizgat a kétéves lányával, azt akarom, hogy ő már az első sorból lássa ezt a forradalmat. Én személyesen a családom nevében fektetek be, mert a feleségemnek és nekem is fontos, hogy a női sportolók több lehetőséghez jussanak, és jobb világot akarunk teremteni a lányunknak.”
Az Angel City a tervek szerint 2022 tavaszán debütál. Együtt akarnak működni az LA84 Foundation nevű nonprofit szervezettel is, ami többek között lányoknak szervez sportprogramokat.

(Kiemelt kép: Natalie Portman a 75. Velencei Filmfesztiválon, 2018. szeptember 4. Fotó: Elisabetta A. Villa / WireImage)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!