Mancini zakói, Löw minimalista szettjei, Enrique sneakerei – a labdarúgó-válogatottak edzői tudnak valamit.

Mindenki más miatt követi figyelemmel az UEFA Euro 2020-at: a legtöbben a sportág szerelmesei, sokan a saját nemzetük labdarúgó-válogatottjának szurkolnak, vannak, akik a jóképű focistákon legeltetik a szemüket, míg mások divattippeket gyűjtenek a rangos eseménysorozaton. De mégis milyen öltözködési praktikákat lehet ellesni a focimeccseken, ahol a kamera egy labdára és közel két tucat, kétféle mezbe öltözött sportolóra fókuszál? A stílusikonok a pálya szélén ácsorognak (vagy kiabálnak és toporzékolnak), a szövetségi kapitányok ugyanis mérkőzésről mérkőzésre figyelemre méltó outfitekben jelennek meg.

A labdarúgó-válogatottak szövetségi kapitányait öltözködésük alapján korábban két nagy csoportra oszthattuk: voltak a melegítős és az öltönyös edzők.

Az idei Európa-bajnokságon azonban sokkal izgalmasabb stílusokkal is találkozhattunk, ez a tendencia pedig jelentőségteljesebb, mint elsőre gondolnánk.

Arról, hogy a válogatottak edzői mit viselnek, és ennek milyen hatása lehet, már kutatás is végeztek. Az elmúlt éveket vizsgáló tanulmány szerint a melegítős szövetségi kapitányok csapatai – szoros küzdelemben ugyan, de – megverték az öltönyösök által vezetett csapatokat. Idén viszont találkozhattunk kardigános és mellényes edzővel is, szóval a képlet egyre csak bonyolódik… Hogy melyik szövetségi kapitány lesz a mostani EB-n a legeredményesebb, és hogy öltözködésével alátámasztja vagy éppen rácáfol majd a korábbi kutatásra, még kérdéses, így egyelőre a legdivatosabb edzők stílusát vesézzük ki.

Roberto Mancini

Az olasz válogatott edzőjének a remekbe szabott zakója a védjegye, amelyet az olasz divat koronázatlan királya, Giorgio Armani tervezett neki.

Fotó: Marc Atkins/Getty Images

Mancini a szürke vagy kék darabot – amelyek napbarnított bőrével különösen jól mutatnak – a meccsek kezdetén ledobja, ingjének mandzsettáját pedig kigombolja, hogy szabadon gesztikulálhasson. Ilyenkor pedig láthatóvá válik méregdrága Richard Mille órája is, amelyről korábban úgy nyilatkozott, ez azt mutatja, hogy tudja, milyen fontos az időmenedzsment. És a hanyag eleganciát sugalló, hosszúra hagyott tincsei sem a pandémia következményei, mindig is ilyen frizurát viselt.

Fotó: Claudio Villa/Getty Images

Joachim Löw

A németek szövetségi kapitányát a hajviselete teszi jól felismerhetővé. Löw szerint a frizurája a The Beatlest idézi, hazájában azonban sokan úgy sejtik, parókát visel.

Fotó: Christof Stache – Pool/Getty Images

Bármi is az igazság, öltözködési stílusába nem lehet belekötni, még a legegyszerűbb póló is tökéletesen áll rajta – pont jó méretű, és egyetlen gyűrődés sincs rajta. És persze az Adidas Stan Smith cipője is makulátlan. Löw a skandináv minimalizmust éltető darabokra szavaz akkor is, ha a pálya szélén hűvösebbre fordul az idő, ilyenkor egyszínű kardigánt vagy garbót húz magára.

Fotó: Matthias Hangst/Getty Images

Roberto Martínez

A belga focicsapat edzője mindig úgy fest, mintha skatulyából húzták volna ki.

Fotó: Lars Baron/Getty Images

Minden alkalommal sötét öltönyt, fehér inget és nyakkendőt visel, mégsem kelt erőltetett hatást, mivel egyébként az egyszerű, letisztult darabok híve. Frissen leborotvált haja is csak ráerősít erre a szigorú megjelenésre, de kifejező szemöldökével olyan arcokat tud vágni, hogy nem lehet nem kedvelni. Az egyetlen játékosság a szettjében a karkötője, amely a belga zászló színeiben pompázik.

Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images

Luis Enrique

A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának van az egyik legegyedibb stílusa az edzők sorában: Ralph Lauren galléros pólójában és chino nadrágjában új fest, mint aki golfozás után tévedt az EB-re.

Fotó: Diego Souto/Quality Sport Images/Getty Images

Enrique mottója, hogy „legyél bátrabb, mint valaha”, az edzői ruhatárában pedig ez úgy nyilvánul meg, hogy rendre bokát villant. Bizony, a boka felett végződő nadrág eléggé szokatlan a focipálya szélén! Szettjét szereti divatos sportcipőkkel feldobni – olyanokkal, amelyekkel a divatheteken többször találkozni, mint a sporteseményeken –, láthattuk már chunky stílusú Nike-ban és monokróm Adidasban is.

Fotó: Martin Rose – UEFA/UEFA via Getty Images

(Kiemelt kép: Getty Images)