III. Karoly kiraly

Ezért állnak mérlegre a karácsonyi vacsora előtt és után a brit királyi család tagjai

A látszattal ellentétben, a brit királyi család tagjának lenni közel sem egyszerű feladat.

A közelmúltban lezajlott nagy események, köztük a platina jubileum, II. Erzsébet temetése, Károly király koronázása és dupla szülinapja sokakat emlékeztethet a máig fennálló királyságok egyik legmeghatározóbb jellemvonására, a hagyományok tiszteletére.

Persze ez alól az átlagfamíliák sem kivételek: minden családnak megvannak a maga sajátos szokásai, de a brit királyi család ünnepi rituáléja talán a legfurcsábbakat is felülmúlja. Hagyományaikhoz egy úgynevezett királyi protokoll is társul, ami számtalan íratlan szabállyal teszi még bonyolultabbá a kívülállók számára már-már követhetetlen szabályrendszert.

Tekintve a nyilvánosság fokozott érdeklődését, a szigorú előírások és a családtagok viselkedését diktáló íratlan szabályok a monarchia zavartalan mindennapi működését hivatottak könnyíteni. Felkészülve arra az esetre, ha például hirtelen haláleset történik, minden úton lévő családtagnak rendelkeznie kell egy váltásnyi fekete gyászruhával, amit azonnal átvehetnek utazás alatt. Ráadásul a család egyetlen tagja sem adhat autogramot, és közös szelfit sem kérhetünk velük, a tiarákat mindig pontosan 45 fokos szögben kell elhelyezni a hercegnék fején, a meghívások pedig csakis krémszínű borítékokban érkezhetnek – csak hogy pár furcsaságot említsünk a sokból, melyek közül néhányról el sem tudjuk képzelni, hogy miként könnyíthetik meg ténylegesen a monarchia mindennapjait. 

És ez még nem minden! Ha már nyakunkon a karácsony, érdemes szót ejteni az ünnepi vacsorák előtti súlyellenőrzésről is. Ami elsőre talán nem meglepő, hiszen a karácsonyi kajadömping alatt jó eséllyel magunk is mérlegre állunk – bár ezt mi önszántukból tesszük, és eszünkbe sem jutna arra kérni a vendégeket, hogy tegyenek ugyanígy ők is.

Nem úgy a királyi család tagjai, ahol protokoll írja elő a karácsonyi vacsora előtti és utáni „megmérettetést” mind a családtagok, mind az érkező vendégek számára. 

Az 1900-as évek eleje óta él a hagyomány

Mint számtalan más szokatlan rituálé, úgy a karácsonyi vacsora előtti és utáni mérlegelés szertartása is több generációra nyúlik vissza – egészen II. Erzsébet királynő dédnagyapjáig, VII. Eduárd királyig, akit állítólag erősen aggasztott a családtagok étvágya és egészsége.

II. Erzsébet királynő mindig is erősen ragaszkodott a hagyományokhoz (Fotó: Getty Images)

Sok átlagos családhoz hasonlóan a királyi karácsony is a bőséges étel- és italfogyasztás körül mozog: ebédre rendszerint pulykasülttel, délután teával és süteménnyel, este pedig újabb adag sülttel hódolnak a kulináris élvezetek oltárán. Királyi történészek szerint a mérleg használata Eduárd király idejében vált hagyománnyá, aki mindenkit megmérettetett a lakomák előtt és után, hogy megbizonyosodjon a vendégek fogyasztási szokásairól – hiszen a vacsora élvezetéről a súlygyarapodás árulkodott (szakértők szerint a családtagoknak legalább 3 kilót kellett hízniuk a karácsonyi lakomától). Bár a szokás nem nevezhető hivatalosnak, a néhai királynő lelkes támogatója volt a protokollnak – vagyis a hagyományok tiszteletére hivatkozva mindenkinek kötelező volt mérlegre állnia. A mérleg használata annak idején állítólag Meghan Markle édesanyját, Doriát sem kerülte el 2018-ban, amikor meghívást kapott II. Erzsébet királynőtől karácsonyra – mintha önmagában nem lenne elég stresszes a királyi családdal tölteni az ünnepeket, nem igaz?   

A furcsa hagyományt a 2021-es Spencer című életrajzi filmdráma egyik jelenete ábrázolja, melyben Diana walesi hercegné (Kristen Stewart) nem titkolt ellenszenvvel viseltetik a protokoll iránt. A tragikus sorsú hercegné kapcsolata a királyi családdal enyhén szólva is viharos volt: Károllyal kötött házassága kudarcba fulladt, és a királyi családtagokat illető szigorú elvárásokkal is nehéz volt azonosulnia. A kritikus hangok szerint a testsúlymérés hagyománya amellett, hogy elavult és érzéketlen, még kifejezetten veszélyes is lehet – kiváltképp Diana esetében volt káros, akiről nyilvánosan is tudni lehetett, hogy bulimiában szenved. Ráadásul az ünnepek köztudottan súlyosbíthatják az étkezési zavarokat, illetve előidézhetik azokat, különösen télen, így talán jogossá válik a sokakat foglalkoztató kérdés: vajon tényleg szükség van erre?

Nos, manapság minden jel arra utal, hogy Károly király nézetei szöges ellentétben állnak VII. Eduárd király falánk hagyományaival. Eddigi uralkodása alatt – figyelmen kívül hagyva az elvárást, miszerint a királyi család tagjai csak szűkszavúan nyilatkozhatnak személyes véleményükről – többször is beszélt nyilvánosan arról, hogy a királyság intézményének alkalmazkodnia kell a változó társadalomhoz. Károly legújabb kampánya éppen ezért az élelmiszerpazarlást, illetve az élelmiszerhiányban szenvedő polgárok támogatását célozza meg az Egyesült Királyságban. Bár a Buckingham-palota bizalmasan kezeli a zárt ajtók mögötti ünneplést, Károly jelenlegi megmozdulásai arra engednek következtetni, hogy a családtagok idén talán búcsút inthetnek az olyan elavult hagyományoknak, mint amilyen a karácsonyi testsúlyellenőrzés. 

A király életében a pazarlásmentesség mellett a klímavédelem is fontos szempont – hogy miként tesz a fenntarthatóságért magánemberként, arról ebben a cikkben olvashatsz. 

Kiemelt kép: Károly 2018. december 20-án egy skóciai teaház meglepetésszerű látogatása közben (Jane Barlow-WPA Pool/Getty Images)