Milliók várták Londonban: így zajlik II. Erzsébet temetése

A királynő temetése Nagy-Britannia legnagyobb állami eseménye a II. világháború óta.

Több mint 70 évnyi uralkodás után szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő, a világ második leghosszabban trónon lévő vezetője (őt csak 14. Lajos előzte meg 72 év 110 nappal, viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Napkirály mindössze négyévesen koronázták királlyá – tizenhárom éves koráig az anyja volt a régens helyette). II. Erzsébet halálával véget ért a második Erzsébet-korszak, és megkezdődött a nyilvános gyászidőszak az Egyesült Királyságban.

A palota azonban nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy ez váratlanul érje őket: már jóval a királynő halála előtt elkezdték a terveket csiszolni, és szigorú menetrendet állítottak össze az Egyesült Királyságban valaha tartott legnagyobb állami temetésére és egyben biztonsági műveletére (ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mi minden változik a királynő halálával). A reggeli hírek szerint már hajnalban milliók várták a helyszínen, hogy egy pillantást vethessenek a koporsóra, és leróhassák tiszteletüket az elhunyt előtt.

Mikor van a királynő temetése?

A királynő temetése szeptember 19-én, hétfőn kezdődött helyi idő szerint 11 órakor (magyar idő szerint délben). Az eseményt a westminsteri apátságban tartják, ahol a királynő 1947-ben feleségül ment Fülöp herceghez – a tőle kapott jegygyűrűje egy titkos üzenetet hordozott –, és ahol 1953-ban megkoronázták. A hétfői szertartás az első olyan uralkodói temetés, amelyet a 18. század óta a westminsteri apátságban tartanak. (Erzsébet apjának, VI. Györgynek a temetésére a királyi rezidencián, a Sandringham House-ban került sor.)

II. Erzsébet négy gyereke, III. Károly király, Eduárd herceg, Wessex hercege, Anna hercegnő, és András herceg, York hercege 24 órán keresztül virrasztottak az edinburgh-i Szent Giles-székesegyházban a királynő koporsója mellett, mielőtt azt repülővel Londonba szállították. (Fotó: Jane Barlow – WPA Pool/Getty Images)

Hogyan lehet nézni a királynő temetését?

Magyarul több kereskedelmi csatorna is sugározza, angolul a BBC mellett minden jelentős hírcsatornán, így a Sky New-son is figyelemmel lehet követni. Emellett online és a közösségi oldalakon is követhetőek az események, ahogyan a legnagyobb videómegosztó oldalon is, ahol a The Royal Family Channel-en már kora reggel óta nézhetjük az állami temetés előkészületeit.

Az RTL Klubon szeptember 19-én, hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődött Fókusz különkiadásban

Gál Petra és stúdióvendégei kommentálják II. Erzsébet élőben közvetített temetését az RTL Klubon, valamint online az rtl.hu-n futó streamen is. Az adásban több alkalommal is kapcsolják Londonból a helyszínen tartózkodó Szellő Istvánt.

A stúdióvendégek Görög Ibolya protokollszakértő, Németh Linda történész, Dr. Szatmári Judit Anna muzeológus, divattörténész és Bukovszky Zoltán Ákos, a brit királyi család szakértője, akik többek között arról is beszélgetnek, hogy mit jelentett a briteknek, és mit a világnak az elhunyt királynő.

A TV2 is élőben közvetíti II. Erzsébet királynő temetését, szeptember 19-én 11 óra 15 perctől.

A Tények háromórás különkiadásában a nézők az Egyesült Királyság elhunyt uralkodójának utolsó útját követhetik figyelemmel. Gönczi Gábor és vendégei nemcsak percről percre kommentálják az esemény történéseit, de a brit uralkodóház múltjának és jelenének számtalan érdekessége között is elkalauzolják az érdeklődőket.

Pallavicini Zita őrgrófnő, az Andrássy és Zichy család leszármazottja is csatlakozik a közvetítéshez, de megszólal Katona Csaba történész, Forgács Mariann közösségi média szakértő és Csorba Katalin protokoll szakértő, aki évek óta követi a királyi család életét. Eközben a Tények és a Mokka riporterei élőben is bejelentkeznek a nap folyamán Londonból és Windsorból a TV2 élő közvetítésébe.

Mi történik a temetésen?

A királynő temetése az első állami temetés Winston Churchill 1965-ös temetése óta, így néhány részlet még kérdéses, mert egyszerűen nincs modern precedens arra, hogy hogyan kellene kinéznie egy ilyen eseménynek. A következők azonban biztosnak látszanak: a királynő holtteste a Westminster Hallban, a Parlament legrégebbi épületében nyugodott eddig,  koporsója egy emelt emelvényen áll, lezártan, a királyi zászlóval és a császári koronával, a gömbökkel és a jogarral díszítve, és a királyi gárda tagjai virrasztottak felette. Az épület hétfő reggel helyi idő szerint 6:30-ig a nap 24 órájában nyitva tartották, így az alattvalók leróhatták kegyeletüket. (A palota arra figyelmeztetett, hogy előfordulhat, hogy a látogatóknak egész éjszaka is sorban kell állniuk, David Beckham egykori sztárfocista például 13 órát várakozott a bebocsátásra.)

Így néz ki a pontos menetrend magyar idő szerint

  • 7:30: Bezárult a westminsteri apátság kapuja, az utolsó gyászolónak is el kellett hagynia II. Erzsébet királynő ravatalát, ahol az elmúlt napokban milliók, akár 24 órán keresztül álltak sorba, hogy leróják tiszteletüket.
  • 11:44: A királynő koporsója elindult a Westminster-palotából a westminsteri apátságba. A koporsót egy ágyútalpon húzzák majd haditengerészek, a menetet a királyi család vezeti, mögöttük haladnak a legfontosabb gyászolók.
  • 11:52: A koporsó megérkezett a Westminster-apátságba.
  • 12:00: Elkezdődött a temetési szertartás, amit David Hoyle, westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezet. Az imádságokon kívül felszólalnak világi szereplők, beszédet mond többek között Liz Truss brit miniszterelnök is.
  • 12:55: A Westminster-apátságban és Nagy-Britannia-szerte két perc néma csenddel emlékeznek meg a királynőről.
  • 13:00: A szertartás véget ér, eljátsszák a brit himnuszt, amelynek szövege szerint most már Isten óvja a királyt! kell mondani Isten óvja a Királynőt! helyett. A koporsó elindul az apátságból Londonon keresztül, miközben a Big Ben harangjait folyamatosan félreverik.
  • 14:00: A koporsó megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsiba rakják. Innen a gyászolók és a kocsi is elindulnak a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba.
  • 16:06: A halottaskocsi megérkezik Windsorba, ahol újabb gyászmenet indul. A király és a családjuk gyalogosan kísérik majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.
  • 17:00: Elkezdődik a gyászszertartás a Szent György-kápolnában.
  • 20:30: Lezárul a temetés. II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp született dán és görög királyi herceg, halálakor edinburgh-i herceg mellé temetik, a Szent György király VI. György-emlékkápolnában, amelyet Erzsébet édesapjáról neveztek el.

Mit csinálnak a királyi család tagjai?

A szertartás után a Westminster-apátságtól a Buckingham-palota mellett a Hyde Park saroknál lévő Wellington-ívig tartó gyalogos felvonulásra kerül sor. Onnan a királynő koporsója halottaskocsin utazik a Windsor-kastélyba, a királynő Londonon kívüli fő rezidenciájára. A BBC jelentése szerint a király és más magas rangú királyi családtagok valószínűleg a windsori kastély területén keresztül vonulnak majd a koporsóval a Szent György-kápolnához, ahol Harry és Meghan 2018-ban összeházasodott, és ahol a királynő néhai férjét, Fülöp herceget éppen tavaly temették el.

Kik vannak ott a királynő temetésén?

A palota nem adott ki hivatalos vendéglistát a temetésre, de a jelentések szerint körülbelül 2000 vendéget hívtak, amiből 500 VIP, köztük a világ vezetői és a királyi családtagok. Novák Katalin magyar köztársasági elnököt is a meghívottak között van, ahogyan Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és Jill Biden first lady is. Jelen van Emmanuel Macron francia elnök, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. Hagyományosan minden élő volt amerikai elnököt meghívnának egy uralkodó temetésére, de a Politico értesülései szerint ebben az esetben csak a jelenlegi államfőket és házastársaikat hívták meg, a palota helyhiányra hivatkozva. A CNN szerint a palota emellett úgy döntött, hogy nem hívja meg Oroszország, Belarusz, Mianmar, Szíria, Venezuela, valamint a tálib uralom alá került Afganisztán vezetőit vagy képviselőit, és friss hírek szerint Szaúd-Arábia uralkodójának meghívását is visszavonták.

Meddig tart a gyászidőszak?

A hagyomány szerint egy uralkodó halála után 12 napos nemzeti gyászidőszakot kell tartani, de ebben az esetben III. Károly azt kérte, hogy a gyászidő a királynő temetése után hét napig, szeptember 26-ig terjedjen. A gyászidőszak alatt nem sok minden változik a nyilvánosság számára: vannak hivatalos protokollok, amelyeket a királyi család tagjai, személyzetük és képviselőik, valamint a szertartásos szolgálatot teljesítő katonák betartanak, de a leglátványosabb dolog az, hogy a királyi rezidenciákon, a kormányzati épületeken és a katonai létesítményeken a gyászidőszak végéig félárbocra eresztett zászlók maradnak.

A palota útmutatása szerint

„A gyászidőszak alatt nem várható el a nyilvánosságtól vagy a szervezetektől, hogy meghatározott viselkedési formákat tartsanak be, és nincs meghatározott módja annak, hogy a nyilvánosság megemlékezzen Őfelsége elhunytáról. Az egyének, családok, közösségek és szervezetek a maguk módján kívánják majd megünnepelni Őfelsége halálát.”

Számos szervezet azonban úgy döntött, hogy a gyászidőszakot a királynő temetésének idejére vagy egyszerűen csak a hivatalosan munkaszüneti nappá nyilvánított temetés napján bezárja. A szakszervezetek lemondták tervezett sztrájkjaikat, a sportcsapatok pedig lemondták vagy elhalasztották mérkőzéseiket. Az Egyesült Királyságban a legtöbb üzlet valószínűleg zárva lesz a temetés napján.

Kiemelt kép: Getty Images