Régi hagyományt tör meg idén karácsonykor III. Károly király

A királyi család szereti követni a hagyományokat, különösen, ha az ünnepi időszakról van szó. Most mégis várható változás a karácsonyi menetrendben.

A szeptemberben már királyságának első évfordulóját ülő III. Károly király idén karácsonykor kicsit másképpen tervez ünnepelni, mint eddig. Bár Károly és felesége, Kamilla királynő a királyi családot vélhetően ezúttal is norfolki Sandringham-házban látja vendégül december 25-én, idén néhány új taggal is bővül a vendéglista.

Károly és Kamilla ismeretsége több évtizeddel ezelőttre, még a hetvenes évekbe nyúlik vissza. A pár akkor már egymás mellé sodródott és bár később elváltak egymástól, végig követték a másik életeseményeit, házasságait, gyerekeik születését, sőt, állítólag házasságaik alatt is viszonyt folytattak egymással. Károly és Kamilla végül csak 1998-ban, Diana hercegnő halála után egy évvel vállalták fel kapcsolatukat a nyilvánosság előtt, és 2005-ben keltek egybe, mindkettőjüknek több gyereke volt már ekkorra, és hosszú éveket kellett várni arra, hogy a királyi család és a brit közvélemény elfogadja Kamillát.

A Bowles gyerekek

Sajtóhírek szerint a királynő idén először saját gyermekeit és unokáit is meghívta, hogy együtt ebédeljenek karácsonykor a királyi családdal. Kamilla gyermekei, Tom Parker Bowles és Laura Lopes az Andrew Parker Bowles-szal kötött előző házasságából születtek. A vendégségbe mellettük hivatalosak Kamilla unokái, azaz Tom  gyerekei (Lola és Freddy), illetve Laura Eliza nevű lánya, és ikerfiai, Gus és Louis is.

Az idei nagyobb vendégszám miatt

a karácsonyi ebédet állítólag a Sandringham-ház nagyobb báltermében szolgálják majd fel, nem pedig az étkezőben, ahogyan az eddig hagyomány volt.

A király és a királynő várhatóan karácsony reggelén a Szent Mária Magdolna templomban csatlakozik majd a királyi család többi tagjához, hogy részt vegyenek a királyi család ilyenkor hagyományos karácsonyi istentiszteletén, majd az azt követő sétán, amit tavaly Vilmos és Katalin legkisebb gyermeke, az akkor négyéves Lajos herceg tett emlékezetessé, amikor is látványosan unatkozva próbálta anyukáját elvonszolni az esemény helyszínéről.  

Sandringham

A királyi család 1988 óta ünnepli az ünnepi időszakot Sandringhamben. 2020-ban a néhai királynő és Edinburgh hercege a világjárvány miatt 33 év után először maradt a windsori kastélyban az ünnepekre, ezután a királynő 2021-ben ismét a kastélyban töltötte az ünnepeket a COVID-19-es megbetegedések számának növekedése miatt. A karácsonyi ünneplés 2022-ben tért vissza Sandringhambe, amikor is az új király és királynő uralkodása alatt először volt házigazdája ennek az eseménynek. A királyi családban az ünneplés (az angolszász kultúrkörben bevett szokásoktól eltérően) már december 24-én kezdődik, amikor a család német őseik előtt tisztelegve egy Heiligabend Bescherung néven is ismert hagyományt – amely lefordítva karácsony esti ajándékcserét jelent – elevenít fel, melyet még Viktória királynő és Albert herceg népszerűsített a Birodalomban, és ami a mi Szentesténkhez hasonló kora esti ajándékozást jelent, amit követően a királyi család is vacsorához öltözik, csak épp némiképp elegánsabban, mint mi.

II. Erzsébet királynő és Károly herceg kutyáikkal sétálnak a londoni Liverpool Street állomáson, miután vonattal tértek vissza Sandringhamből a karácsonyi ünnepek után, 1960. január 18-án. A királynő egy hónap múlva adott életet harmadik gyerekének, András hercegnek. (Fotó: Derek Berwin/Fox Photos/Getty Images)

A férfiak fekete nyakkendőben, a hölgyek estélyi ruhában jelennek meg, az asztalra pedig a legfinomabb étkészlettel terítenek. Ez a szokás az angolszáz területeken élők számára azért különös, mert az angolok és amerikaiak is karácsony első napjának reggelén (azaz 25-én) bontogatják, különösebb szertartásos keretek vagy ünneplőbe öltözés nélkül az ajándékaikat. 

Királyi hagyományok

A királyi család számára mindig is nagyon fontosak voltak a karácsonyi hagyományok, melyek jó részét Erzsébet halála után is tartják. Nemcsak a fentebb említett, sokak számára furcsán korai ajándékosztást tartják, de azt is, hogy karácsonykor jótékonykodnak, üdvözlőlapokat küldenek (korábbi adatok szerint majd nyolcszázat), és ahhoz is ragaszkodnak, hogy a 25-én esedékes karácsonyi ebéd után együtt legyenek és a legkülönfélébb társasjátékokkal múlassák az együtt töltött időt. 

És te? Neked mennyire fontosak a karácsonyi hagyományok? Esetleg éppen az érdekel, mások, máshol mit csinálnak máshogy? Ebben a cikkünkben a világ minden tájáról gyűjtöttük a karácsonyhoz kapcsolódó hagyományokat!

Kiemelt kép: Getty Images/Canva