Királyi elegancia és fenntarthatóság – Károly király kedvenc autóját sajt és fehérbor hajtja

III. Károly király köztudottan autóbolond.

Autóbolond, és persze lelkes környezetvédő is, ami látszólag szöges ellentétben áll a négykerekű járgányok iránti szenvedélyével. De csak látszólag. 

Mivel a fenntarthatóság és klímavédelem mindig is fontos szempont volt a király életében, a BBC-nek adott 2021-es interjújában elmagyarázta, hogyan férnek meg egymás mellett a verdák és a környezetvédelem. Bár a jelenleg használt autóinak többsége elektromos, III. Károly (akiről nemrég egyébként egy megosztó könyv látott napvilágot) kedvenc Aston Martinja (ami több mint 53 éve a tulajdonában van, és amit néhai édesanyjától, II Erzsébet királynőtől kapott a születésnapjára) azonban üzemanyaggal szeli a királyi utakat. És nem is akárhogy.

Károly király, angol király léptet „kék lován”

A király elmondása szerint a mérnökök ugyanis úgy alakították át, hogy képes legyen csökkenteni saját karbonlábnyomát, vagyis

„angol fehérbor és a sajtfeldolgozásból származó savófelesleg” segítségével működik.

Ami tulajdonképpen az E85 nevet viselő bioüzemanyag-típus, és ami 85%-ban bioetanolból, 15%-ban pedig ólommentes benzinből áll. A szuperbenzint, vagyis a bioetanolt nagyrészt biológiailag megújuló energiaforrások felhasználásával nyerik – Károly király és kedvenc sportautója esetében a felesleges, termelésből kimaradó borból, illetve a sajtelőállításból visszamaradó erjesztett savóból.

Károly 1971. június 13-án egy pólómérkőzésre tartott kedvenc autójával (Fotó: Steve Wood/Daily Express/Getty Images)

De hiába az ökotudatos királyi igyekezet, Károly még így sem úszta meg kritika nélkül az őszinteséget. Bár nyilvánvaló, hogy felismerte a fosszilis tüzelőanyagoktól független energiaforrások fontosságát, a kritikusok szerint mégsem ez lehet a jövő útja. Hiszen a bioüzemanyag – még akkor is, ha élelmiszer-hulladékból készül – nem feltétlenül elérhető a tömegek számára, az erőforrások üzemanyag-előállítására történő teljes felhasználása pedig globális élelmiszerhiányhoz vezethet hosszú távon. Mindettől függetlenül persze hasznos lépés Károly király részéről, hogy hulladékhasznosítás útján váltott környezetbarátabb üzemanyagra. 

A környezetvédelem fontos része a királyi megbízatásnak is

 

III. Károly király korábban is feszegetett természetvédelmi kérdéseket, és riadót fújt az éghajlatváltozással kapcsolatban – jóval azelőtt, hogy a klímavédelem és fenntarthatóság a világ legégetőbb kérdéseivé váltak volna. Több mint 50 éve kampányol a fokozott természetvédelem, a biogazdálkodás és fenntarthatóság mellett, saját, személyes erőfeszítései pedig nem álltak meg a bioüzemanyagoknál.

A csodajárgányt esküvőjük napján Vilmos és Katalin is igénybe vették (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

A balmorali birtok közelében lévő otthonában, a Birkhall-birtokon biomassza kazánokra állt át, napelemeket telepített Westminsterben állomásozó királyi rezidenciájára, a Clarence-házra is, hatalmas, biozöldségekből álló kertet építtetett a Highgrove-birtokon, a Balmoral-birtok területén arborétumot létesített, heti egyszer pedig vegán étrendet követ.

De már 22 évesen is olyan civil szervezeteket, projekteket támogatott, melyek a környezet minőségét próbálták visszaállítani, 30 évvel ezelőtt biofarmot létesített, ahol korlátozta a káros vegyszerek használatát, 2010-ben pedig a biológiailag lebomló gyapjú használatára hívta fel a divatipar figyelmét. Károly a mai napig számos környezetvédelmi kezdeményezés lelkes támogatója, II. Erzsébet halálakor pedig a pazarlás elkerülése érdekében arra kérte az embereket, hogy csak komposztálható tárgyakat és műanyag fólia nélküli virágokat helyezzenek a Buckingham-palota elé.

Nézeteiért az elmúlt évtizedekben „komplett idiótának” bélyegezte a brit média, most azonban, hogy az éghajlati válság a figyelem középpontjába került, Károly lett a mozgalom egyik vezéralakja (természetvédelmi törekvéseiért például róla nevezték el a Hyloscirtus princecharlesi névre keresztelt veszélyeztetett őserdei békafajt 2012-ben – csatlakozva ezzel Harrison Ford és számtalan más híresség közé, akikről különböző állatfajokat neveztek el). 

Kiemelt kép: Chris Jackson/WPA Pool/Getty Images