Indiana Jones karakterével ellentétben Ford egyáltalán nem retteg a kígyóktól, sőt! De rajta kívül vajon milyen hírességekről neveztek még el állatokat?

„Kígyók. Miért épp kígyókat fogok ki?” – hangzik az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című film egyik elhíresült mondata, ami ahogyan egykor Indy, úgy Harrison Ford száját is elhagyhatta a napokban. „Ezek a tudósok folyton rólam neveznek el állatokat – jellemzően olyanokat, amelyekkel halálra lehet rémíteni a gyerekeket. Nem értem, hiszen a szabadidőmet keresztszemes hímzéssel töltöm, a bazsalikomjaimnak pedig altatódalokat énekelek, hogy ne féljenek a sötétben” – reagált a hírre az idén 81 éves színész, aki egyébként az állatvédelemmel foglalkozó Conservation International alelnöke is egyben.

„De komolyra fordítva a szót, ez a felfedezés is arra emlékeztet, hogy nagyon sokat kell még tanulnunk a világunkról, és az ember csak egy aprócska szeglete ennek a hatalmas bioszférának, amiben élünk.

Ezen a bolygón minden élet összefonódik, és jelenleg egymillió faj sodródik a kihalás szélére. Meg kell védenünk az életet és javítani kell az emberiség és a természet kapcsolatán”

– folytatta. 

Indiana Jones karakterével ellentétben Ford azonban egyáltalán nem retteg a kígyóktól, sőt, épp ellenkezőleg: „A kígyó szemeiben el lehet veszni. Ráadásul a nap nagy részét egy koszos pocsolyában napozva tölti – azt hiszem, jó barátok lehettünk volna a ’60-as években” – vonta le önmaga és a kígyó között húzódó párhuzamot Ford, aki nem viccelt, amikor arról beszélt, hogy a tudósok jellemzően veszélyesebbnek tűnő, illetve „kevésbé cuki” állatfajokkal hozzák összefüggésbe a személyét. A mostani felfedezés előtt egy igencsak bizarr külsejű hangyafajt (Pheidole harrisonfordi), illetve egy pókfajt (Calponia harrisonfordi) neveztek el a természetvédelem iránt elkötelezett színész tiszteletére. A Tachymenoides harrisonfordi pedig az első hüllő, ami Ford nevével büszkélkedhet legújabban.

A mindössze 40 centis, emberre nézve ártalmatlan kígyófajtát a perui Otishi Nemzeti Parkban fedezték fel perui, illetve amerikai kutatók 2022 májusában – ami legalább annyira lehetett izgalmas, mint bármelyik akciójelenet az Indiana Jones-filmekből. Történt ugyanis, hogy Edgar Lehr német-amerikai biológus és társai a tájvédelmi körzet egyik kevésbé ismert, nehezen megközelíthető területén bóklásztak a kígyó után – mint utólag kiderült, az Ene és a Mantaro folyók völgyében megbújó Sendero Luminoso kokaintermelő terroristacsoport titkos bázisán. Bár a drogkartell kiszimatolta a tudósok alaptáborát, szerencsére nem történt nagyobb baj, hála a perui légierő gyorsaságának, akik épp időben érkeztek a kutatók megmentésére.  

„Bármikor megéri a kockázat, ha új fajok felfedezéséről van szó, beleértve Harrison Ford kígyóját is”

 – mondta Lehr a Conservation International közleményében.

Amikor a tudósok a popkultúrából merítenek

A kutatók évente hozzávetőlegesen 18 000 új növény- és állatfajt fedeznek fel – és hát ember legyen a talpán, aki „anyakönyvezteti” is őket. De nem feltétlenül az ihlet hiánya miatt viseli jó néhány faj különböző hírességek nevét. Tény és való, a jelenség kifejezetten szórakoztató, de a névválasztásnak valójában nyomós oka van, tudniillik,

ismert nevekkel sokkal könnyebb felhívni a figyelmet a veszélyeztetett élőlényekre.    

És ha már Fordról aligha neveznek el bájos külsejű állatkákat, akkor mit szóljon többek között Shakira, Beyoncé és Taylor Swift? Lássunk néhány hírességet (és zenekart), akikről újonnan felfedezett fajokat neveztek el, és akik egyébként nagyon is megtisztelve érzik magukat, hogy részesei lehetnek a veszélyeztetett fajok megmentéséért folytatott küzdelemnek. 

A Scaptia Beyonceae (Fotó: Wikimedia Commons)

 • Shakira – Aleiodes shakirae (darázs)
 • Beyoncé – Plinthina beyonceae (bögöly)
 • Sir David Attenborough nevét nem meglepő módon több mint 40 állat- és növényfaj viseli, de a kedvencünk a korallok és medúzák családjába tartozó ősi ragadozó, az Auroralumina attenboroughii (csalánozó), ami több mint 560 millió évvel ezelőtt élt az óceánokban.  
 • Radiohead – a Sericomyrmex radioheadi (hangya) bizony egy egész zenekarról lett elnevezve
 • Heteragrion freddiemercuryi, H. brianmayi, H. rogertaylori és H. johndeaconi – a tudósok valószínűleg Queen-rajongók lehetnek, ugyanis a  szitakötőket egytől egyig a banda tagjairól nevezték el
 • Pink Floyd – Pinkfolydia (gömbszövő pókok)
 • Daft Punk – Baicalellia daftpunka (laposféreg)
 • Taylor Swift – Nannaria swiftae (százlábú)
 • Greta Thunberg – Pristimantis gretathunbergae (béka), Chibchea thunbergae (pók), Craspedotropis gretathunbergae (csiga), Nelloptodes gretae (rovar) és Thunberga (vadászpók)
 • Idris Elba – Idris elba (darázs)
 • Steve Irwin – Elseya irwini (teknős) és Crikey steveirwini (csiga)

Kiemelt kép: jelenet Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmből (CBS via Getty Images)