Egészséges életmód és tudatos táplálkozás étkezési napló vezetésével

Étkezési napló vezetésével pontosan láthatjuk, hogy mikor, miből, mennyit fogyasztottunk, de ami talán még ennél is fontosabb: tudatosabbá válhatunk a táplálkozásban, ezzel pedig nemcsak egy egészségesebb életmódot alakíthatunk ki, de az önismeretünket is fejleszthetjük.

Valljuk be, hajlamosak vagyunk arra, hogy nem figyelünk a táplálkozásunkra, menet közben fogyasztjuk el a reggelinket, esténként pedig mértéktelenül nassolunk, miközben azt sem tudjuk, aznap miből mennyit ettünk. Pedig ha nyomon követnénk mindazt, amit magunkhoz veszünk, rájöhetnénk többek között arra is, hogy mi az, amiből túl sokat, és mi az, amiből túl keveset juttatunk be a szervezetünkbe. A napló vezetése továbbá segíthet abban is, hogy jobban megismerjük az étkezési szokásainkat, és ha szükségünk van rá változtassunk.

Hogyan érdemes belevágni az étkezési napló vezetésébe?

1. Jelöljetek ki egy füzetet – vagy akár egy nyomtatott határidőnaplót – és gondoljátok végig, hogy milyen szempontok mentén (például az étkezések megnevezése, az időpontok feltüntetése) és mikor fogtok jegyzetelni. A legjobb alkalom talán az este, ha viszont úgy érzitek, ekkor már nem tudjátok felidézni a menüket, rögzítsétek napközben, esetleg készítsetek fotót a telefonotokkal a pontos dokumentáció érdekében.

2. Fontos, hogy a kezdetekben legyetek türelmesek magatokkal. Nem baj, ha egy-egy napon elfelejtitek leírni, mit fogyasztottatok. Adjatok magatoknak időt arra, hogy beépüljön az új szokás a napi rutinotokba.

3. Ne ijedjetek meg az első napokban, inkább próbáljátok meg egy jó játéknak tekinteni naplóírást. Nem szükséges örökre rögzítenetek az étkezéseiteket, fogjátok fel inkább egy érdekes önismereti tréningnek a dolgot.

4. Engedjétek el a szégyenlősködést! Ha megettetek két szelet süteményt, azt is bátran írjátok fel! Amennyiben az a célotok, hogy leadjatok pár kilót azért, ha viszont az életmódotokban szeretnétek változtatni, akkor azért lesz fontos információ ez.

Tippek a naplóíráshoz, amelyek segíthetnek az egészséges életmód kialakításában

  • Ne csak az ételeket, de azt is írjátok fel, hogy hol és hogyan étkeztetek (otthon az étkezőasztalnál, állva, gyorsétteremben, tömegközlekedésen, autóban, az utcán stb.), ezzel ugyanis nagyon jól megismerhetitek a szokásaitokat.
  • Jegyezzétek az elfogyasztott ételek mennyiségét, mellé pedig azt is, hogy mennyire laktatok jól! Lehet, hogy nagyobb vagy éppen kisebb adagokat fogyasztotok, mint amennyit a szervezetetek igényelne? Érdemes elgondolkodni rajta.
  • Figyeljétek, mik azok az élelmiszerek, amelyek hiányoznak a naplótokból! Talán nem is fogyasztotok zöldségeket vagy teljes kiőrlésű gabonákat…
  • Jegyzeteljetek le mindent, ami az evéssel kapcsolatos! A kedvenc receptektől kezdve, az élményeken át az érzéseitekig mindent. Ebből is sokat tanulhattok magatokról és az étkezési kultúrátokról.
  • Minden hét végén nézzétek át a naplót és próbáljátok meg felismerni az egészségtelen szokásaitokat! Ha többet is találtok, gondolkodjatok el azon, milyen tevékenységekkel tudnátok pótolni ezeket. Előfordulhat, hogy egy séta jobban feltölt majd titeket, mint egy tábla csokoládé elfogyasztása hazaérve a munkából.
  • Legyetek őszinték, e nélkül ugyanis nem ér az egész semmit!

Ételnapló vezetésével egy olyan személyes útmutatót hozhattok létre, amely nagyszerű tájékoztatásul szolgál majd önmagatokkal kapcsolatban. A táplálkozás nyomon követése segít tudatosabban élni, ezzel együtt pedig felismerni az igényeket. Nem mindenkinek ajánlott azonban ez a módszer, ha bűntudatot, szégyent esetleg félelmet éreznétek a fogyasztott ételek naplózása közben, akkor ne erőltessétek!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Getty Images

(goodhousekeeping.com)