4 ok és 4 megoldási mód az ünnepek alatt jelentkező feszült családi helyzetek kezelésére

Az ünnepek sok örömet és boldog pillanatot hoznak magukkal, de valljuk be, a családi összejövetelek nem mindig alakulnak olyan idillien, mint ahogy elképzeltük. Gúnyos megjegyzések, egymás ugratása vagy éppen kellemetlen kérdések is bekúszhatnak az év legszebb időszakába. Vajon mi az oka ennek és mit lehet tenni ilyen esetben?

Ha újra együtt a család, a régi dinamika életre kel

A leggyakrabban előforduló probléma, hogy a gyerekkori sérelmek és stresszes helyzetek emléke újra előtérbe kerül. Sőt, az is megesik, hogy a szüleink ugyanúgy kezelnek minket, mint amikor még iskoláskorúak voltunk. Sokan visszatérnek ilyenkor a fiatalkori frusztráció és megfelelés állapotába, ez pedig semmiképpen sem tesz jót a közös ünneplésnek, főleg ha már mi magunk is saját családdal rendelkezünk.

A tökéletességre való törekvés nyomást okoz

Irreálisak az elvárásaink magunk felé – többnyire a közösségi média hatásának köszönhetően -, és meg akarjuk mutatni a szüleinknek, valamint a régen látott rokonoknak, hogy mennyire sikeres az életünk, milyen sokat értünk el a karrierünkben és mennyire nagyszerű szülők vagyunk – feltéve hogy már van gyermekünk. Mindannyian igyekszünk kiegyensúlyozottnak és boldognak tűnni, még akkor is, ha éppen a legnehezebb időszakot éjük át a munkánkban, vagy éppen a párkapcsolatunkban. Ahelyett, hogy a megfelelési kényszer, ennek következtében pedig a frusztráció és a szorongás irányítana bennünket, tudatosítsuk magunkban, hogy sem a karácsony, sem a családunk nem változik meg attól, hogy felvállaljuk önmagunkat és az esetleges nehézségeket.

Amikor a családtagok a legrosszabbat váltják ki belőlünk

Gyakran előhozzák belőlünk a családtagok a rossz oldalunkat. Hogy miért? Mert velük sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat, így könnyebben is szabadjára engedjük a zsörtölődős és elégedetlenkedő énünket. Tudjuk, hogy a szüleink és a testvéreink nem fognak elfordulni tőlünk, hiszen történjék bármi, ők mindig is a szüleink és a testvéreink maradnak. Akkor is, ha néha kibírhatatlanul viselkedünk…

Megszakad a napi rutin

Amikor a szülői házba utazunk az ünnepekre és egy teljesen más közegben töltünk el napokat, akkor könnyen felborulhat a megszokott ritmusunk. Másik ágyban alszunk, nem érezzük sajátunknak a fürdőhelyiséget, és teljesen más a menetrendje a reggeli készülődésnek, de még az esti tisztálkodásnak is. Ez a helyzet az érzelmi reakcióinkat is befolyásolhatja, így már teljesen érthető, miért lehetünk feszültebbek, mint általában.

Mit tegyünk, hogy ne legyen rossz élmény a közös karácsony?

Most, hogy már tisztában vagyunk azzal, mi okozza a legtöbb idegességet a családi körben, lássunk pár tippet, amivel megpróbálhatunk kellemesebb légkört teremteni az összejöveteleken:

1. Tervezzünk előre

Mielőtt elutazunk, gondoljuk végig, hogy mi is a lényege annak a pár napnak, amit a családunkkal töltünk. Fogalmazzuk meg a legegyszerűbb célokat, mint például „Szeretnék sokat beszélgetni az édesanyámmal!” vagy „Ki szeretném kérni a testvérem véleményét a terveimmel kapcsolatban!”. Ha konkrét tervekkel készülünk a karácsonyi időszakra, talán nem a jelentéktelen és bosszúságot okozó témákra vesztegetjük majd az időnket.

2. Kerüljük a kínos témákat

Valószínűleg minden családban vannak olyan történetek és témakörök, amik feszültséget és idegességet váltanak ki az egyes személyekből. Ha tisztában vagyunk azzal, kinek mi a „gyenge pontja”, akkor semmiképpen se emlegessük azt. Ne rontsuk el az ünnepet azzal, hogy kínos és érzékeny területekre tévedünk!

3. Irány egy üres szoba!

Attól, hogy pár napot a családunkkal töltünk, még nem kell a nap minden órájában velük lennünk. Ha elfáradtunk a nagy nyüzsgésben és szükségünk van egy kis levegőre, sétáljunk egyet, netán vonuljunk el egyedül a lakás egyik üres helyiségébe. Ha ez nem működik, akkor keressünk valamilyen feladatot, amivel elfoglalhatjuk magunkat és kicsit más irányba terelhetjük a gondolatainkat. Töltődjünk fel és újult erővel térjünk vissza a családi körbe!

4. Ne feledjük: ismét eltelt egy év

Még a legnehezebb szituációkban is jusson eszünkbe, hogy vannak olyan szeretteink, akik már nem ünnepelhetnek velünk. Legalább az ő tiszteletükre legyünk kedvesek egymással, és gondoljunk arra, hogy újabb évvel lettünk öregebbek, ha úgy tetszik tapasztaltabbak.

És végül ne feledjük: megéri toleránsnak és elfogadónak lenni a szeretteinkkel!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock

(huffpost.com)