6 könyv, ami a tolerancia fontosságára hívja fel a figyelmet

November 16-a a tolerancia nemzetközi napja, amelyhez most mi is csatlakozunk. Az 1996 óta minden évben megtartott ünnepnap célja, hogy felhívja a figyelmet az intolerancia veszélyeire. Ennek kapcsán olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyekben az emberi különbözőségé, a legfontosabb értékeké, valamint az elfogadásé a főszerep.

R. J. Palacio: Csodácska

Könyvmolyképző Kiadó, 2013

Nagyszerű ifjúsági könyv a Csodácska, amit nemcsak a fiataloknak, de a felnőtteknek is meleg szívvel ajánlunk. 2017-ben Az igazi csoda címmel – Julia Roberts és Owen Wilson főszereplésével) filmet is bemutattak a regényből, amelyet valószínűleg nemcsak mi könnyeztünk meg. A könyvet is érdemes elolvasni, amelynek középpontjában August Pullman, vagyis Auggie, az arcdeformitással született kisfiú áll. Eddig nem járt iskolába, édesanyja tanította otthon. De nem lehet a végtelenségig magántanulónak lenni, ezért az ötödik osztály már az iskolában kezdi meg. A gyermek tele van félelmekkel. Újként belecsöppenni egy közösségben egyáltalán nem könnyű dolog, Auggie-nak pedig még nehezebb, hiszen a piszkálódással, megjegyzésekkel és a furcsa pillantásokkal is meg kell küzdenie nap, mint nap. A Csodácska egy különleges gyermek története, aki egy csöppet sem hétköznapi arccal kell, hogy megvívjon a világ és az élet nehézségeivel. Megható és sokatmondó történet, ami minket felnőtteket is tanít.

Harriett Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója

Holnap Kiadó, 2011

A történetben az 1850-es évek Amerikájában járunk, ahol kicsit sem volt egyszerű az élet: börtönbüntetés járt azoknak, akik szökött rabszolgákat fogadtak az otthonukba. Ezt sajnos azokra az államokra is kiterjesztették, ahol kifejezetten ellenezték az emberek a rabszolgatartsát. A személyes élmények nyomán megírt művel egyértelmű célja volt a szerzőnőnek: szerette volna rádöbbenteni a kortársait arra, hogy ezeknek az embereknek az élete nem birtokolható, és végképp nem változtatható árucikké. Az 1852-ben megjelent regénynek hatalmas szerepe volt a közvélemény átformálásában, de a rabszolgaság eltörlésében is. Azóta is népszerű olvasmány, amely középpontba helyezi azt, hogy mindegy, honnét jöttünk és milyen a bőrszínünk, egyenlőek vagyunk.

Joanne Harris: Csokoládé

Libri Könyvkiadó, 2017

Egy titokzatos fiatal nő a kislányával egy kicsi faluba költözik, ahol megnyitja csokoládéboltját. A zárkózott helyiek gyanakodva és előítéletekkel telve szemlélik az új lakót, aki meglehetősen színes ruhákat hord, sokat mosolyog és mindenkivel különösen kedves. Vianne leginkább Reynaud atya figyelmét kelti fel, akinek nem tetszik, hogy a nő a földi csábítást megtestesítő édességet kirakatba helyezi, sőt szeretettel kínálgatja is vele az embereknek. A pap megbélyegzi a férjezetlen és a miséket messziről kerülő nőt. A helyiek kíváncsisága azonban idővel legyőz minden ellenérzést, a személyre szabott csokoládékóstolók pedig mindenkit elvarázsolnak. Az üldözés Reynaud részéről azonban koránt sem ér véget… A történet nagyszerűen rámutat az előítéletek veszélyeire, és az idegenekkel szembeni ellenségesség értelmetlenségére. A könyvből nagy sikerű film is készült 2001-ben Juliette Binoche, Johnny Depp és Judi Dench főszereplésével.

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Móra Könyvkiadó, 2018

A világ egyik legnépszerűbb, és minden korosztályt megszólító története minden bizonnyal A kis herceg. A francia író remekműve egy repülőkalanddal kezdődik, a folytatás viszont nem a valóságban, hanem a képzelet és az álom világában történik. A Szahara magányában a szerencsétlenül járt pilóta mellett megjelenik egy kisfiú, aki elmondása szerint egy másik bolygóról érkezett. A meséin keresztül életre kel egy teljesen más világ, egy olyan hely, ahol emberség, szépség és végtelen tisztaság uralkodik. A könyv a legfontosabb értékekre, a törődésre és mások elfogadására hívja fel a figyelmet. Az emberi társadalom nagyszerű tükre ez a mű, ami megmutatja, hogy milyen a felszín mögé látni, és a valódi szépséget megtalálni.

Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke

Athenaeum Kiadó, 2011

Nagyszerű történet részesei lehettek, ha elolvassátok Richard C. Morais könyvét, amiben a népek és szokások különbözősége kerül a fókuszba. A hatalmas és lármás Hadzsi család életébe nyerhetünk betekintést, akik – élen az apával – az édesanya halála után úgy döntenek, hogy bejárják és végigeszik Európát, azzal a céllal, hogy elmélyítsék tudásukat a világról, valamint az ételekről. Minden a mumbai-i kifőzdében kezdődött, az indiai családot a sors viszont egy francia kisvárosba sodorja, ahol letelepednek, majd egy autentikus éttermet nyitnak. Nem mindenki örül ennek az ötletnek, például a szemközti Michelin-csillagos egység vezetője, a francia konyhaművészet nagyasszonya Madame Mallory sem. A finom és elegáns hellyel szemben egyik a napról a másikra hangos zene és indiai hangulat uralkodik el, ami szemmel láthatóan nem tetszik a nőnek. Aztán felfedezi az ösztönös tehetséggel rendelkező fiatal szakácsot, amivel megkezdődik a két hely és persze az apa és a Madame Mallory közötti végeláthatatlan harc a legnagyobb talentum, Abbasz Hadzsi „megszerzéséért”. Nagyszerű történet a társadalmi és kulturális különbségek elfogadásáról, továbbá arról, hogy összefogással sokkal többet el lehet érni, mint ellenségeskedéssel. A könyvből 2014-ben Az élet ízei címmel, Helen Mirren főszereplésével egész estés mozifilm is készült.

+ 1 Bartos Erika: Őrangyal – Mesék az elfogadásról

Magyar Máltai Szeretetszolgálat, 2018

A Bogyó és Babóca, valamint az Anna, Peti, Gergő könyvek szerzője idén egy olyan különleges kötettel állt elő, ami a speciális igényű gyerekek mindennapjait mutatja be. Az ő útjukon keresztül sokat tanulhatnak a legkisebbek az elfogadásról és az együttélésről. A szerző kihangsúlyozza művében, hogy a speciális nehézséggel küzdő gyerekek nem sajnálatra, sokkal inkább természetes és azonos bánásmódra, és ami a legfontosabb, szeretetre vágynak. Elgondolkodtató alkotás.

 

Szöveg: L. J.

Képek: a kiadók oldalairól

Nyitókép: Thinkstock