Hogyan tehetjük elfogadóbbá a gyerekeket az idősebbekkel szemben?

Mindannyian öregszünk, amit sokan valamiért képtelenek vagyunk elfogadni, és nemcsak magunkban küzdünk ezzel az érzéssel, hanem olykor másokat is beskatulyázunk aszerint, hogy éppen hány évesek - legyen szó fiatalokról vagy idősekről. Az életkor alapú diszkrimináció azonban mindenképpen káros, érdemes hát arra fókuszálni, mit és hogyan tehetünk ellene.

Belga kutatók nemrég 1115, hét és tizenhat év közötti gyerek viselkedését vizsgálták, hogy választ kapjanak arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyulnak a fiatalok az idősebbekhez, és ez a hozzáállás mennyiben függ attól, hogy ki, milyen kapcsolatot ápol a nagyszüleivel. A kutatás megerősítette, hogy az a gyerek, akinek jó a kapcsolata a nagyszülőkkel, kevésbé hajlamos az életkor alapú diszkriminációra. Vagyis tisztelettudóbb az idősekkel, természetes számára ez a kapcsolat, és nem idegenkedik valakitől csak azért, mert az illető idős. A kutatás eredménye rávilágított arra is, hogy sokkal fontosabb a nagyszülő-unoka kapcsolat minősége, mint az, hogy hányszor találkoznak a felek.

Korábban Ashton Applewhite író és aktivista is felhívta a figyelmet az életkor alapú diszkrimináció veszélyeire TED-beszédében. Véleménye szerint csakúgy, mint a diszkriminációk összes válfaját, ezt is mi hoztuk létre, így kötelességünk lenne tenni ellene valamit. Applewhite azt állítja, hogy azok az idősek, akik idősnek érzik magukat, és elfogadják a társadalom által rájuk rótt sztereotípiákat, kevesebb ideig és sokkal rosszabb körülmények között élnek. Sajnos az időskorra vonatkozó negatív üzenetek elárasztanak minket, és mi mintegy hallgatólagosan beleegyezünk például abba, hogy a ráncok csúnyák, az ősz haj ciki (de persze csak a nőknél), és a kor szükségszerűen szellemi leépüléssel jár, miközben a fenti állítások egyike sem igaz.

A fenti két példából is látszik, hogy az életkor szerinti diszkrimináció könnyebben visszaszorítható, ha a gyerekek már fiatalabb korukban is kellő időt töltenek együtt a nagyszüleikkel, illetve abban az esetben is, ha az idősebbek nem felelnek meg fejben az öregedéssel, öregséggel kapcsolatos sztereotípiáknak. Érdemes hát kellő empátiával és nyitottsággal közeledünk egymás felé!

Szöveg: M. M.

Nyitókép: Thinkstock