Legyen igazán különleges a karácsonyi készülődés a szeretteinkkel!

Szerintem az ünnepben a készülődés időszaka a legszebb. Azért, mert a várakozás csodájával telnek meg a napjaink, és mert az összes szerettünk kicsit közelebb kerül hozzánk azáltal, hogy gyakrabban gondolunk rájuk, de azért is, mert ilyenkor összefog a család és együtt készülődik az év legszebb élményére. Légrádi Júlia esete a karácsonyvárással.

Ünnepi díszben az otthon

Gyerekkoromban az volt a szokás nálunk – amit édesanyám még ma is tart a családi házban -, hogy advent első hétvégéjén feldíszítjük az otthonunkat. Ilyenkor mindannyian székre vagy létrára álltunk és a legmagasabb, valamint legeldugottabb szekrényrészekből elővarázsoltuk a díszekkel teli dobozokat. Fenyőgirland égősorokkal a nappali ajtaja fölé, dísz a bejáratra, gyertyák a pultra és még sorolhatnám mennyi karácsonyi dekoráció lepte el a lakásunkat. Pont ezért volt szívet melengető érzés, amikor ma elküldött nekem egy fotót édesanyám az idei dekorációról. Segített felidézni a közös díszítések emlékeit. Mivel még csak holnap lesz december elseje, egyáltalán nem vagytok elkésve, inspirálódjatok és alakítsátok a saját ízlésetek szerint a karácsonyi díszletet!

Adventi koszorú saját kezűleg

Jó ideig használtuk ugyanazt a koszorúalapot az adventi gyertyák és díszek alapjául, azzal a különbséggel, hogy minden évben új színeket és stílust álmodtunk meg hozzá. Hat kéz dolgozott a karácsony közeledtét jelző koszorún és mi, a család nőtagjai mindennél jobban élveztük a színes szalagok, kreatív gyertyaválogatások és egyéb kiegészítők sokaságát. Kell ennél több egy meghitt és szeretettel teli hétvégéhez? Szerintem nem. Ha nálatok még nincsen kész az idei adventi koszorú, akkor hívjátok össze a család tagjait a hétvégén, és készítsetek saját kezűleg valami egyedit!

Az első mézeskalácsok

Egy gyerek számára a mézeskalácssütés, de úgy általában a konyhában való segédkezés felér egy kisebb fajta ajándékkal. Végre ő is nagynak érezheti magát és nemhogy segíthet a felnőtteknek, de a saját ötleteit is megvalósíthatja. Nos, többek között ezért is imádtam a családi mézeskalácssütéseket és valószínűleg ezért szereti mindennél jobban a kisöcsém is őket. Ha jól tudom, éppen ezen a hétvégén készítik majd az első adagot a finomságból, amit természetesen izgalmasabbnál izgalmasabb dekorációkkal látnak majd el. Cukormáz, gyöngyök, aszalt gyümölcsök… Ha ti is szoktatok még ilyet csinálni, akkor próbáljátok ki ezt a különleges mézeskalács fánk receptet!

Amikor együtt takarít kicsi és nagy

A karácsony előtti időszakban érdemes egy alapos és közös nagytakarítást is megszervezni. Nálunk ez is közösen történt, sőt emlékszem egy karácsonyra, amikor édesanyámat – megkímélve az ünnepi hajtástól – egy egész napra elküldtük kikapcsolódni. Ez idő alatt mi csillogóra varázsoltuk az otthonunkat. Nagyon jól esett „felmenteni” őt a temérdek tennivaló alól, különben meg miért kellene kizárólag az anyákra hárulnia ennek a feladatnak (is)?! Szerintem ez egy nagyon jó közös és mókás program lehet a családnak. Főleg, ha egy kis karácsonyi zenével is kiegészítjük az egészet.

A karácsonyi menü megtervezése

Ha nem ugyanaz lesz a menü, mint a korábbi években, akkor bizony komoly tervezést igényel a karácsonyi fogások összeállítása is. Engem és a húgomat például a mai napig felhív édesanyám november vége felé, és megkérdezi vagy éppen tanácsot kér, hogyan állítsa össze az ünnepi vacsorát. Minden évben van valami új fogás, de természetesen a gyerekkori kedvenceinket sem hagyja ki a sorból. Amikor még otthon életem, a bevásárlólistát is együtt állítottuk össze. Imádtam ezt a programot. Egyszer próbáljátok ki ti is!

Sütés-főzés a nagy napon

Nálunk korán kialakult, hogy nem hagyjuk, hogy minden egyedül csináljon édesanyánk. Amikor még picik voltunk, akkor is igyekeztünk segíteni: amíg édesapánk a karácsonyfát és az egyéb férfiakra szabott ügyeket intézte, mi az apróbb főzési feladatokban és a terítésben segédkeztünk. Mivel a nagyszüleim más városokban laktak, csupán a velünk egy telken élő dédihez tudtam időnként átszaladni. Én vittem a saját sütinket kínálóba, ő küldte vissza az utánozhatatlan édességeit ugyanabban a tányérban. Nagyszerű élmény volt! Ezt akár a szomszédaitokkal is megtehetitek.

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock