Valószínűleg ti is törekedtek arra, hogy az ünnepek minél nyugodtabban teljenek. Már a készülődés időszaka is komoly megpróbáltatás, ezért mindannyian megérdemeljük, hogy a karácsony pihentető, szeretetteli és békés legyen. De hogyan érhetjük el ezt? Légrádi Júlia tippválogatása.

Ér segítséget kérni!

Nem kell mindent magunkra vállalnunk! Az ünnepek közeledtével megsűrűsödnek a ház körüli teendők, az ajándékbeszerzésről és a karácsonyi menü elkészítéséről már nem is beszélve. Ne felejtsétek el, hogy van egy családotok, akik valószínűleg szívesen csatlakoznak és segítenek nektek, főleg, hogy ezzel még a csapatszellem is erősödni fog. Hiszen, erről is szól az ünnep, nem igaz?! Mi például azt sem bánjuk, ha felhalmozódik a mosatlan szenteste, a közös családi beszélgetésnek és karácsonyi filmnézésnek ne ez szabjon határt!

Tanuljunk meg nemet mondani!

Tervezzünk meg alaposan mindent, például, hogy milyen ételeket szeretnénk látni az ünnepi asztalon, vagy éppen azt, hogy mi az a maximális összeg, amit az ajándékokra szánunk. De azt sem árt tisztázni, hogy melyik nap milyen rokonokat látogatunk majd meg. Gondolkodjatok reálisan, és ha valami nem fér bele az idei karácsonyba, akkor egyszerűen mondjatok rá nemet! Nem a ti dolgotok mindenkit boldoggá tenni, mint ahogy arra sincs szükség, hogy mindenkinek másféle süteményt süssetek. Minél több a választék, annál nagyobb a feszültség. Maradjatok inkább a realitás talaján és próbáljátok meg megőrizni a mentális egészségeteket!

Képzeletbeli „katasztrófaskála”

Játsszatok egy kicsit! Találjatok ki magatoknak egy skálát (például 1-10-es vagy 1-100-as számozással), és rangsoroljátok az egyes stresszhelyzeteket! Ezzel rádöbbenthetitek magatok arra, hogy amit elsőre – akár hirtelen felindulásból – hatalmas problémának éreztetek, valójában nem is ért el magas összeget a skálátokon. De az is segíthet, ha csak megálltok egy pár pillanatra, higgadtan átgondoljátok a helyzetet, és felméritek a reális és az irreális oldalát a félelmeiteknek. Szerintem ezt a módszert az ünnepeken túl is alkalmazhatjátok!

Emlékeztessük magunkat!

Ne felejtsétek el, hogy a karácsony ugyanúgy a tietek, mint a családtagjaitoké! Írjatok listát a saját kívánságaitokról is, sőt képzeljétek el a számotokra ideális ünnepet! Ahelyett, hogy arra törekednétek, hogy mindenkinek megfeleljetek, legyen a cél a szeretetteljes együttlét és a nyugodt időtöltés!

A kevesebb néha több

Gondoljátok át alaposan, hogy miről is szól az ünnep! Vajon arról, hogy a gyerekek egy tucatnyi ajándékcsomagot kapjanak? Vagy éppen arról, hogy a sült mellé négyféle köret is legyen, netán arról, hogy a karácsonyfa felér-e a plafonig? Ugye, hogy sokkal kevesebbel is beéri a család a meghitt hangulatért és a boldog pillanatokért cserébe?!

Stresszfaktorok összegyűjtése

Szedjétek össze a fejetekben, hogy mik azok a különleges helyzetek, amik szinte minden évben terítékre kerülnek a családi eseményen. Lehetnek ezek tipikus rossz-, vagy éppen idegesítő szokások, az utazás körüli problémák, témák, amikben sosem értetek egyet a párotokkal, vagy a szüleitekkel, netán tiltólistás emlegetnivalók. Ha sorba tudjátok ezeket szedni, és a lehetséges megoldásokat előre felvázolni, akkor talán elkerülhettek pár kellemetlen szituációt és veszekedést. Erre is érdemes gondolni!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock

(psychologies.co.uk)