Kellene, mert az önirónia bizonyos helyzetekben életmentő lehet. Dakos Edit írása.

nevetés

Elég régóta szándékomban áll ellátogatni egy Hahota Jóga órára, ami egy mesterségesen és spontán nevetést kiváltó gyakorlatokra épülő edzés. Az előnye az, hogy ez a direkt nevetés állítólag néhány perc alatt átalakulhat valódi, őszinte, természetes kacagássá, ami jó hatással van az egészségi állapotra.

Azért ragadtam le az elhatározásnál, mert akárhányszor próbáltam elképzelni a szituációt, valahogy nem volt előttem az a kép, ahogy ott ülök x vadidegen emberrel egy nagy körben, és vezényszóra elkezdünk erőltetve nevetni, ami aztán hahotázásba csap át. Szóval úgy döntöttem, mielőtt olyan dologba kezdenék (másokat rávenni a görcsös nevetésre), ami most még – úgy gondolom – meghaladná a képességeimet, először inkább megpróbálom magamat megtanítani arra, hogyan kell bizonyos helyzeteket elengedni, és jót derülni, akár a saját butaságaimon is. Mert az önirónia igenis fontos!

„Én szoktam nevetni magamon, és nem veszem magam teljesen komolyan. Szerintem ez egy olyan képesség, amit mindenkinek el kellene sajátítania… mert nevetni kell, legfőképp saját magunkon” – mondta a nemrég hatvanadik életévét betöltő amerikai ikon, Madonna. És milyen igaza volt! Egy kutatás szerint az önirónia, azaz a magunkon való viccelődés nagyban hozzájárul a mentális egészségünkhöz. A vizsgálatot végző szakemberek azt is kifejtették, hogy az élcelődés bizonyos formái nagyon is segítenek például a beilleszkedésben, az emberi kapcsolatainkban, de önmagunk kinevetése kifejezetten jót tesz a lelkünknek a legnehezebb, stresszes időszakokban is.

Tehát, ha eljön az a nap, amikor azt gondoljátok, rosszabb már nem is lehetne, és ezt ráadásként még megfejelitek például olyan apróságokkal, mint lábujj beütés az asztal sarkába, megcsúszás a lépcsőn és lecsücsülés, esetleg bezárjátok a kocsikulcsot a kocsiba, akkor ne felejtsetek el nevetni, mert az ember egyetlen fegyvere a humora. Ha pedig ez sehogy sem megy, még elmehettek egy Hahota Jóga órára.

Mi mindenre lehet jó az önirónia?

A nevetés segít megbocsátani (saját magatoknak)

Ha nevetni tudtok magatokon, akkor az azt jelenti, hogy elnézőbbek is vagytok magatokkal szemben. Az önirónia segít, hogy továbblépjetek a múltban elkövetett hibákon.

A nevetés a depresszió ellenszere

Nincs az a probléma, amit ne lehetne megoldani, de fontos, hogy azt ne könyveljétek el rögtön katasztrófának, inkább fogjátok fel a dolgot humorosan! Ne várjátok meg, amíg beszippant a fura, mindent elemésztő lelkiállapot, mert az behúz egy mély és sötét lukba, aztán pedig elveszi a vágyat attól, hogy kiszabaduljatok onnan. Egy magunkra erőltetett félmosoly is képes megszabadítani az elmét és megmutatni az irányt a boldogság felé.

Nevetéssel kicselezhetitek a stresszt

Egy kis kémia: a nevetés csökkenti a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét a szervezetben, miközben növeli a jó érzést kölcsönző endorfinszintet.

Mert, ha humor van, akkor minden van

Mindegy, hogy szerelmi bánat, munkahelyi konfliktus vagy a pénz hiánya okozott fájdalmat anno a barátnőmnek, akivel közös albérletben laktam, első körben mindig csak annyit mondott: „Istenem, csak a humoromat el ne veszítsem!” Az nem számít, hogy utána hónapokig vekengett például egy férfi miatt, a probléma felismerésénél mindig volt benne egy minimális optimizmus, hogy kinevesse magát amiért már megint ilyen „nevetséges” helyzetbe került. És a zavarba ejtően kellemetlen vagy rossz szituációkban ez a legjobb, amit az ember tehet. Hogy nevet. Nevessetek!

Még több hasonló témáról olvashattok a Nők Lapja Pszichológia magazinokban és a Nők Lapja Lélek rovatában.

Szöveg: Dakos Edit

Fotó: Thinkstock