Világszerte május első vasárnapján ünneplik a nevetés világnapját, ennek kapcsán mi is elgondolkoztunk a felszabadító kacaj fontosságán. Az első nevetőnapot 1998-ban tartották Indiában, stílusosan Kacagóklub néven, azóta pedig számos másik országban is hagyománnyá vált a közös nevetés és jókedv hirdetése az egészséges élet megőrzése érdekében.

„Az élete során az ember elfelejt nevetni. A gyerekek még naponta 400 alkalommal kacagnak, a felnőttek azonban csak nagyjából hússzor, a holtak pedig egyszer sem. A tendencia tehát egyértelmű: aki nevet, annak több ideje van hátra az életéből”mondta korábban Eckart von Hirschhausen német orvos. Ha jobban belegondolunk, igaza is volt, de nemcsak az élet előrehaladásának visszafordíthatatlanságában, hanem a különböző életszakaszok jellegzetességeinek meghatározásában is. Ahogy idősödünk és gyarapodnak a feladataink, egyre több a kihívás és nő a stressz az életünkben, könnyen megfeledkezhetünk a felhőtlen jókedv és nevetés érzéséről. Pedig pszichésen és fizikailag is szükségünk van rá, például ezért:

  1. A nevetés erősíti az immunrendszert, ebből kifolyólag ritkábban betegszenek meg azok az emberek, akik rendszeresen nevetnek. Ez nemcsak a jó közérzetet garantálja, de a hosszabb életet is.
  2. Levezeti a feszültséget. Biztosan mindenki élt már át olyan felszabadító viháncolást, amikor nemcsak a hangos kacaj, de jó pár könnycsepp is kijött. Ilyenkor a stressz és a negatív érzések is felszínre törnek.
  3. A nevetésnek fokozatai is vannak: elmosolyodás, mosolygás, kuncogás, kacarászás, rötyögés, nevetgélés, röhögés, hahotázás, kitörő nevetés. Mindnek megvan a maga külön varázsa.
  4. Befolyásolja az emberi kapcsolatainkat. Képzeljük csak el, milyen hatása van egy mosolygós köszönésnek, szemben egy lehangolt és feszült szóváltással a boltban vagy a postán. Más megvilágításba helyezi az egész napunkat.
  5. A mosoly és a nevetés is egy mélyről jövő ösztön, biológiai gyökerű, genetikailag kódolt és talán a legősibb érzelemkifejezések egyike.
  6. Kommunikációs forma. Van, amikor nem szükségesek a szavak, egy egyszerű szájgörbítéssel válaszolhatunk, vagy elárulhatjuk, mit gondolunk bizonyos dolgokról.
  7.  A nevetés a megértés és elfogadás érzését is elősegíti az emberekben. Gondoljunk csak bele a ma nagyon divatos nevettetőkre, stand up-os példaképeinkre, akik olyan szintre emelték a humorizálást, amely nemcsak egy különálló professzió és szórakozási forma lett, de a sztereotípiák megjelenítésének és elfogadásának színtere is.
  8. A nevetés segít derűsen látni az életet, a világot, saját hétköznapi helyzeteinket és nehézségeinket is, éppen ezért kiváló antidepresszáns.
  9. Kínunkban is képesek vagyunk nevetni. Sok esetben a nevetés nem feltétlenül a jó hangulatot és a boldogság szintjét mutatja, sokkal inkább egy zavarodott helyzet feloldását. Végső soron erre is jó a nevetés.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock