Egyre inkább olyan világban élünk, ahol a munka határozza meg a mindennapjainkat, ez pedig könnyen vezethet stresszhez, szellemi kimerüléshez és végül kiégéshez. Ha nem szeretnétek, hogy a mentális egészségetek negatív irányt vegyen, akkor a következő tippeket érdemes megjegyezni.

Ismerjük fel, hogy a személyes gondolataink és érzéseink fontosak!

Figyeljetek befelé, értsétek meg magatokat és azonosítsátok az érzelmeiteket! Ha sok bennetek a szorongás és az idegesség, akkor keressetek olyan technikákat, amikkel ezeket oldhatjátok! Sose felejtsétek el, hogy a lelkivilágotok nem a tényeken és az információkon alapul, hanem az emberi érzéseiteken. Foglalkozzatok a belsőtökkel is!

Ne ebédeljünk az irodai asztalunknál!

Semmiképpen se egyetek a gép közelében! Szánjatok időt a nyugodt étkezésre és ne zavarjátok meg azzal a szervezetetek, hogy ebéd közben is dolgoztok. Hagyjatok legalább 20 percet arra, hogy elhagyjátok a helyeteket (esetleg az épületet) és egy nyugodt szegletben fogyasszátok el a harapnivalót. Ez nemcsak a mentális egészségeteknek kedvez, a szervezetetekkel is jót tesztek. Lazítsatok napközben is, hiszen ezzel még a teljesítményeteket is növelhetitek!

Időnként álljunk fel a képernyő elől és pihenjünk!

Monitor előtt tölteni a napot nem hogy nem egészséges, de kifejezetten ártalmas is. Az embert ugyanis nem erre „találták ki”. Ahhoz, hogy egyensúlyt teremtsetek, tudatosan iktassatok a napjaitokba több 5-10 perces szünetet. Ilyenkor menjetek ki az irodából, nyújtóztassátok ki magatokat és összpontosítsatok a légzésetekre!

Tegyük fel magunknak a kérdést: Miről szól valójában az életünk?

Rendszeresen emlékeztessétek magatokat arra, hogy azért vállaltátok el az adott munkát, hogy ezzel (bizonyos mértékben) pénzügyi szabadságot is biztosítsatok magatoknak. Ne sajnáljátokk az időt és a pénzt az irodán kívüli programokra! Fontos kikapcsolódni, elmenni időnként lazítani, vacsorázni egy jót a kedvenc éttermetekbe vagy a gyerekekkel közösen programot csinálni. Határozzátok meg a magánéleti céljaitokat és élvezzétek ki a pihenőidőtöket! Ezzel fejben eltávolodhattok a munkától és csökkenthetitek az állandó stresszt.

Napközben is tartsuk a kapcsolatot a szeretteinkkel!

Ha rossz napotok van a munkahelyen, tartsatok egy rövid szünetet, vonuljatok el és hívjátok fel valamelyik családtagotokat, barátotokat. Beszéljétek ki magatokból a feszültséget és kérjetek tanácsot. Ha kapcsolatban vagytok napközben is másokkal, az segíthet a hangulatotok jobbá tételében és emlékeztethet titeket arra is, hogy nem vagytok egyedül, van mit (és kit) értékelnetek az életben.

Nyitókép: Getty Images

(psychologytoday.com)