6 párkapcsolati témájú alapmű, ami nem csak a nehéz időkben segíthet

Manapság fénykorát éli az ún. pop-pszichológia, a szakemberek helyett sokan például könyvesboltok polcain keresik a megoldást a nehézségeikre, elakadásaikra. Noha a szakszerű segítséget nagyon fontosnak tartjuk, néha nem árt egy-egy megbízható könyv sorai közé is belesni.

Dr. John Gray: Túl Marson és Vénuszon

Trivium Kiadó

John Grayt sokan a 21. század egyik legsikeresebb párkapcsolati írójának tartják. Könyveit több, mint 40 nyelvre fordították le, feltehetően minden kontinensen ismert A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek című kötete, ami szerintünk olyan alapmű, amit minden férfinak és nőnek érdemes megismernie. A szerző újabb könyve már címében is utal az előzőre, nem véletlenül, hiszen a jól bevált gondolatmenetet viszi tovább. Mivel a világ óriásit változott az ominózus kötet megjelenése óta, újabb művében Gray friss kutatási eredményekre hivatkozik, hogy segítségükkel beavasson minket abba, hogyan tudnánk ebben az egyre csak rohanó korban boldog kapcsolatban élni. Rávilágít a hétköznapok problémáira, és szakszerű megoldásokat is javasol. Ha szerettétek Gray előző könyvét, akkor szerintünk ez is elnyeri majd a tetszéseteket.

Barbara Pease és Allan Pease: Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? – A nemek harca

Park Könyvkiadó

Könnyed, szórakoztató és humoros. Mint általában a szerző házaspár könyvei, melyek közül számos kiadvány itthon is elérhető. A nagy sikerű Testbeszéd, A férfinak szex kell, a nőnek szerelem – Az örök ellentét, valamint a Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak? Miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők? szerzői három évtizede keresik a választ arra, hogy miért van szakadék a nemek között, minek köszönhető a sok félreértés és konfliktus, amely olyannyira az életünk része, hogy már talán észre sem vesszük. Barbara és Allan tapasztalataikat, kutatási eredményeiket, józan eszüket és humorukat is beleviszik a könyveikbe, hogy választ adhassanak arra a kérdésre: miért van annyi bajunk egymással? A fenti kötetben előtérbe kerül a férfi és a nő különbözősége, gondolkodásmenete és persze az is, hogy mire vágyik az egyik és mire a másik. Mindenkinek ajánlott alapmű.

Mihalec Gábor: Házasság 2.0 – A kapcsolatot cseréld, ne a társad!

Harmat Kiadó

Mihalec Gábor legújabb kötete ezúttal azokhoz a (házas)párokhoz szól, akik már hosszú éveket, akár évtizedeket töltöttek el egymás mellett, mindenkinél jobban ismerik a másikat, és már nem feltétlenül vannak nagy álmaik a közös kapcsolatukat illetően. Úgy gondolják, ez már így marad, és azon morfondíroznak, hogy lehet, hogy boldogabbak lennének, ha újrakezdenék valaki mással, hiszen akkor még valóra válhatnának a szerelemmel kapcsolatos vágyaik. De mi lenne, ha nem egy új lehetőség után kutatnánk, hanem partnerünkkel együtt próbálnánk megteremteni az áhított életet? Egy kis szemléletváltással és pár kapcsolatformáló lépéssel önerőből is hatalmas változások érhetők el. Akár elköteleződtetek, akár nem, hasznos olvasmány lehet ez a könyv.

Dr. Belső Nóra: Veled maradok – A hosszú távú kapcsolatok titkai

Jaffa Kiadó

Szintén kérdéseket vet fel Dr. Belső Nóra pszichiáter írása. Miért olyan nehéz magunk mellett tartani a másikat egy egész életen át? Miért tűnik illúziónak az örök szerelem? Mi lehet a fő megtartóerő a kapcsolatban? És miért mutatjuk sokszor másnak magunkat? Ezeket a témákat boncolgatja az Utak egymástól és az Utak egymáshoz című kötetek szerzője. Az együttélést könnyen el lehet játszani, de egy igazi társat megtartani már valódi életfeladat, ami komoly odafigyelést, gondozást és tudatosságot kíván. Ezt a munkát vállalni kell, ha szeretnénk boldogságban, szeretetben és szenvedélyben élni. Ha ti is szeretnétek, megéri fellapozni a könyvet.

Gary Chapman: Változzunk együtt!

Harmat Kiadó

A kapcsolatok ismert szakértője, Gary Chapman egy egyszerű, de hatásos megközelítést javasol a párkapcsolatban élőknek: változzanak együtt! A három lépésből álló „program” a közös fejlődés lehetőségét kínálja, amelyben küzdelem és manipuláció nélkül juthat el bárki oda, ahova valóban vágyik. Természetesen fontos, hogy mindez a kölcsönös tisztelet és a szeretet jegyében történjen meg. Az öt szeretetnyelv fogalmának megalkotója 2016-ban magyarul megjelent alkotásában is fontos témát jár körbe.

L. Stipkovits Erika: Harmóniában egymással – Újabb 11 tévhit a párkapcsolatainkról

HVG Könyvek Kiadó

Miért csalt meg a párom? Beszéljünk róla vagy nem? Létezik még normális kapcsolat? Ha ezek a kérdések már bennetek is felmerültek, akkor érdemes lesz elolvasnotok L. Stipkovits Erika könyvét. A kötet rávilágít arra, hogy a párkapcsolati problémáink hátterében a legtöbb esetben a gyerekkori és környezeti tényezők, és az ebből fakadó tudattalan tévhitek állnak. Ezek a hiedelmek megnehezíthetik a kapcsolat kialakítását, a rózsaszín köd után jelentkező krízisek megoldását és az újrakezdést lehetőségét is. A szerző terápiás esetek alapján mutatja be, hogy hogyan ismerhetjük fel a boldogságunkat akadályozó képzeteket, továbbá tesztekkel is segít a párkapcsolati harmónia kialakításában.

Ha szeretnétek párkapcsolati témákban cikkeket olvasni, akkor keressétek a Nők Lapja Psziché magazinokat!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

Képek: a kiadók oldalairól