Mindenkinek volt már dolga olyan kollégával, aki pusztán a jelenlétével mérgezte a munkahelyi légkört. Az ismerős helyzet kellemetlen, de szerencsére rengeteg olyan megoldás létezik, amivel kezelhetjük az efféle nyomasztó kapcsolatokat.

Csak rá gondolva

Ha folyton interakcióba lépünk azzal a személlyel, aki irritál bennünket, esetleg gyakran töprengünk azon, mi lehet vele a probléma, azzal pont azt érjük el, amit ő szeretne: vele foglalkozunk.

Megoldás:

Ügyeljünk a gondolatainkra, tereljük őket a megfelelő irányba, azaz messzire a szóban forgó személytől. Ne pletykáljunk az illetőről, ne firtassuk, miért ő a főnök kedvence, lehetőleg teljesen töröljük ki az elménkből. Fókuszáljunk inkább a saját magatartásunkra és arra, hogy a lehető legjobban teljesítsünk a munkahelyünkön.

Bocsánatkérés mindenért

Az ember természeténél fogva hajlamos hárítani a felelősséget, de a mérgező emberekre ez különösen jellemző. Úgy rázzák le magukról a problémát, ahogy más a hőmérőt, sőt, bűnbakot is találnak, hogy ne lehessen őket kérdőre vonni. Konfliktuskerülő természetüknek hála gyakran máson, általában a teljesen ártatlanokon csattan az ostor: mi vagyunk azok, akik a végén elnézést kérnek, akkor is, ha nem vagyunk hibásak.

Megoldás:

Csak akkor kérjünk bocsánatot, ha valóban a mi hibánkból adódott a hiba, minden más esetben felejtsük el a sajnálom és elnézést szavakat. Nyugodtan dobjuk vissza a magas labdát annak, aki lepasszolta, ne vállaljuk fel más tévedését vagy mulasztását.

Tojáshéjon sétálva

A mérgező emberekkel szemben gyakran úgy érezhetjük, mintha a tojáshéjon járnánk. Folyton attól tartunk, hogy tetteinkkel vagy szavainkkal megsértjük, esetleg felbosszantjuk őket, ezért gondosan eltervezzük az összes cselekedetünket, nehogy kényelmetlenséget okozzunk számukra.

Megoldás:

Először is, a saját kényelmünk a legfontosabb, ennél nem szabad alább adni. Másodszor, ha kedvesek vagyunk, azzal nem nagyon foghatunk mellé. Ha a szóban forgó személy reakciója mégis negatív, az már legyen az ő baja, mi biztosak lehetünk benne, hogy semmi sértőt nem tettünk.

Érzelmileg kimerítő pillanatok

Apropó érzelmek. Roppant kimerítő minden nap úgy munkába indulni, hogy már ekkor a legrosszabbra számolunk az emberünkkel kapcsolatban. Ez hatással van a munkánk minőségére és a lelkiállapotunkra is, hosszútávon pedig az egészségünket is befolyásolhatja.

Megoldás:

Próbáljunk meg egy felettesünkkel beszélni a helyzetről. Sőt, még jobb, ha már eleve konkrét javaslattal érkezünk hozzá. Itt nyilván nem arra gondolunk, hogy rúgja ki a kollégát, hanem arra, hogyan lehetne úgy együtt dolgozni vele, hogy az a szervezet vagy az osztály munkáját kedvezően befolyásolja. Néha már az is elég, ha asztalt cserélünk valakivel.

Amikor magunkban keressük a hibát

A mérgező egyéniségek nagyon ügyes manipulátorok, bájukat bevetve könnyedén meggyőzik a környezetüket arról, hogy valójában nem is bennük van a hiba. Kedvesen fordulnak másokhoz, látszólag jól működő kapcsolatokat alakítanak ki a többi kollégával és a főnökkel, ami miatt az ember megkérdőjelezi a saját viselkedését, elbizonytalanodik a saját személyiségét illetően.

Megoldás:

Ez egy olyan csapda, amibe könnyű belesétálni, de ha a fentebb leírtak is stimmelnek, nem lesz gond beazonosítani a mérgező magatartást. Ha pedig megtettük, akkor legyünk résen és ne menjünk bele a játszmába. Amint feltűnik, hogy nem vagyunk partnerek ebben, a figyelem máris máshova irányul majd.

Még több hasonló témával foglalkozunk a Nők Lapja Pszichológia magazinokban.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(businessinsider.com)