1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel a hangját a természetért egy Denis Hayes nevű egyetemista kezdeményezésére. A Föld napját azóta 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, mit tehetünk civilként azért, hogy megóvjuk a környezetünket. Ha holnaptól mindenki e szerint élne, vasárnapra máris egy kicsit élhetőbb lenne a bolygó.

környezetbarát

Pattanjunk bringára!

Ahelyett, hogy bekocsikáznánk reggelente a munkahelyünkre, inkább pattanjunk a kerékpárra, és mozgassuk át magunkat már a korai órákban. Ezzel nemcsak a testünknek és a lelkünknek tehetünk jót, hanem a környezetünknek is. Csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást, és még pénzt is megspórolhatunk. Ha ez az opció nem jöhet szóba, akkor válasszuk a tömegközlekedést.

Szerezzünk be egy kulacsot!

Minden évben milliárdnyi műanyagpalack kerül a hulladéklerakókba, sőt, ami még rosszabb a világ óceánjaiba is. Segíthetünk megoldani ezt a problémát úgy, hogy kulacsból iszunk. Vásárláskor győződjünk meg arról, hogy valóban környezettudatos terméket választunk!

Tegyük „zöldebbé” a gardróbunkat!

Egyre több hazai és külföldi feltörekvő márka fókuszál a tudatos gyártásra, így vásárlóként van lehetőségünk környezetbarát elegáns vagy akár hétköznapi ruhát beszerezni. A következő alkalommal, amikor például új jóganadrágot vagy cipőt vásárolunk, nézzünk utána, hogy milyen környezettudatos cégek vannak a ma a piacon!

Főzzünk helyi alapanyagokból!

Zöldség és gyümölcs vásárlásakor figyeljünk arra, hogy mi honnan származik, és szerezzük be a szezonnak megfelelő alapanyagokat. Azok gondozása nagy valószínűséggel kevesebb energiát és erőforrást igényelt.

Legyen saját konyhakertünk!

A saját kiskertünkben megtermesztett idényzöldségek és gyümölcsök nagy előnye, hogy mindig tudhatjuk, mit eszünk és közben nagyszerű érzés, hogy szó szerint a munkánk gyümölcsét tehetjük a család elé az asztalra.

Tervezzük meg a menüt, és készítsük el mi magunk az ételeinket!

Pénzt és időt is spórolhatunk, sőt csökkenthetjük az élelmiszerhulladékot azáltal, ha mi magunk készítjük el az ebédünket és a vacsoránkat. Tervezzük meg előre a menüt, és csak annyi alapnyagot vásároljunk, amennyire szükségünk van a következő hét napban. Legyünk kreatívak, és nézzük meg, hogy hányféle étel készíthető el ugyanazokból az alapanyagokból!

Együnk kevesebb húst!

A WWF kutatása szerint a marhahús és a tejtermelés megnövekedése negatív hatással van a környezetünkre, beleértve az ezekkel járó vízszennyezést és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Tartsunk „húsmentes hétfőket”, és készítsünk minden héten legalább egyszer ízletes és laktató vegetáriánus fogásokat! Így nemcsak a környezetünket kíméljük meg, de változatosabb lesz az étrendünk is.

Ne használjunk szívószálat!

Egy nemrégiben készített kutatásból kiderült, hogy az amerikaik napi 500 millió szívószálat használnak el, amelyeknek a nagy része az óceánokban köt ki. Nagyanyáink sem ittak szívószállal, nekünk sem muszáj. Nyugodtan kérjük meg a pincért az étteremben is, hogy ne hozzon nekünk szívszálat! (Ugyanez érvényes a műanyag zacskók használatára is.)

Kék fény stop!

Költöztessünk ki a hálószobánkból minden elektromos kütyüt (egy TV bőven elég egy háztartásba), amivel nemcsak az energiával takarékoskodunk, hanem lehetővé tesszük a pihentetőbb alvást is.

Jöhet egy kis extra alvás?

Próbáljunk meg mostantól minden este egy órával korábban ágyba menni. Sokkal kipihentebb lesz a szervezetünk, és kevesebb energiát fogyasztunk, ha hamarabb lekapcsoljuk a villanyt.

Sport a szabadban

Kapjuk fel a túrabakancsot vagy a futócipőt, oltsuk el a lámpát, és indulás a szabadba! Vacsora után jót fog tenni néhány perc a friss levegőn, addig sem megy a televízió és nem fogyasztunk feleslegesen áramot.

Tusoljunk egyszer egy nap

Tervezzük újra a napi rutint, és az edzést inkább iktassuk be az ébredés utáni vagy az esti órákra. Így reggel lesz időnk felkészülni az előttünk álló napra, este pedig levezethetjük a felgyülemlett fezsültséget. Ráadásul sokkal kevesebb vizet fogyasztunk a napi egyszeri zuhanyzással.

 

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock