Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy a kertben, vagy éppen az erkélyen gazdálkodásba fogjon, de a jó hír, hogy rengeteg zöldség és fűszernövény a lakásban is megterem. Persze ehhez biztosítanunk kell számukra a megfelelő feltételeket.

Három alapszabály van, amit a beltéri konyhakert kialakításánál figyelembe kell venni.

1. Minden növény esetében biztosítani kell a víz átfolyását a talajon, máskülönben a gyökerek elrohadhatnak. Hogy ezt a cserép aljára készített lyukakkal, netán nagy kövekkel teszitek – ezeket a virágföld alá kell helyezni – az a ti döntésetek. Mi jobban kedveljük az első variációt.

2. Az egyes zöldségek, gyümölcsök más-más talajban – savas, semleges vagy lúgos kémhatásúról beszélünk – érzik jól magukat, ezért olyan földbe kell ültetni őket, ami az igényüknek megfelelő.

3. Nem utolsó sorban a növényeknek nagy szükségük van a fényre, így a legnaposabb helyen érdemes kialakítani a házi konyhakertet.

Zöldségek

Paradicsom

A paradicsompalántákat minden esetben elég messze kell ültetni, ha azt szeretnénk, hogy folyamatos termést hozzanak. Ezen kívül állandó nedves talajra, illetve rengeteg fényre van szükségük a zöldségeknek a fejlődéshez. Ami a betakarítást illeti: nagyon óvatosan kell eljárni, úgy kell letépni a paradicsom szárát, hogy a növényben ne essen kár – máskülönben nem fog újabb termést hozni.

Uborka

Mindannyian láttunk már uborkát kertben növekedni, így tisztában vagyunk vele, mekkora térre van szüksége a fejlődéshez. Ezeket a feltételeket otthoni körülmények között is biztosítani lehet, néhány óriási cserép és egy mászó szerkezet formájában, ahová felfuttathatjuk a szárát. Ha emellett még a nagy napfény igényét is kielégítjük, az uborkánk úgy nő majd, mint a bolondgomba. ;)

Salátafélék

Rengeteg salátaféle létezik, de a termesztésük nem sokban különbözik. Két követelménynek kell csak megfelelnünk, ha úgy döntünk, házi verziót nevelünk: egyrészt legalább 10 centiméter mélyen kell őket elültetni, másrészt mindig biztosítani kell számukra a napfényt. Ha nem elég fényes a lakás, akkor speciális lámpával lehet ezt a problémát áthidalni.

Snidling

A snidling hasznos kis növény, gyakorlatilag minden fogásba életet visz. Ez azért jó hír, mert a termesztése sem ördöngösség, csupán cserépedényekre és fényre van szükség ahhoz, hogy folyamatosan újabb és újabb termést hozzon. Na, meg heti kétszeri vizes permetezésre.

Répafélék

Furcsának tűnhet, de a sárgarépát és a fehérrépát valójában sokkal könnyebb edényben, mint kertben termelni – ezért sem hagyhattuk ki válogatásunkból. Ha egy edényt agyagos földdel töltünk meg, és elültetjük benne a magvakat, gyakorlatilag egész évben friss répát falatozhatunk. A lényeg, hogy a magvakat nem szabad túl közel ültetni egymáshoz – ha zsúfoltan vannak, a gyökerek nem fejlődnek megfelelően –, illetve ügyelni kell a locsolásra és az optimális fényviszonyok kialakítására is. Ha a gyökér narancssárgává vagy piszkosfehérré vált, máris betakaríthatjuk a termést.

Retek

Mi magunk is próbálkoztunk a retek termesztésével az erkélyen és egész szép eredményeket értünk el, de beltérben is ugyanúgy lehetséges a nevelésük. Hosszú tartályokba komposztot, homokot és kerti földet kell keverni, és beleszórni a magokat, majd várni, amíg a gyökerek elég nagyon lesznek ahhoz, hogy fogyasztásra alkalmasak legyenek. A retek nem szereti, ha túllocsolják, erre fontos odafigyelni, de ezt leszámítva nem kíván sok törődést.

Fűszernövények

Petrezselyem

Amíg van egy olyan ablakpárkány, ahová legalább 5-6 órát odasüt a nap, addig nincs akadálya a petrezselyem termesztésnek. Mindemellett csupán egy olyan edényre van szükség, ami vízáteresztő, nehogy a gyökerek elrohadjanak, illetve nem árt, ha párás helyiségbe állítjuk be a fűszernövényt, mert ebben a közegben érzi magát a legjobban.

Bazsalikom

A cserepes bazsalikom nem igényel különleges feltételeket: egy műanyag edényben is remekül érzi magát és elvan azzal, ha heti két-három alkalommal locsoljuk. Persze műtrágyával és fénnyel sokat javíthatunk a minőségén, de alapvetően extrák nélkül is szép leveleket hoz.

Kakukkfű

Hasonlóan a bazsalikomhoz, a kakukkfű sem kíván extra gondoskodást, bár az tény, hogy esetében nem mindegy, milyen talajjal dolgozunk. A megfelelő keverék tőzegmohát, perlitet, homokot és földet is tartalmaz, de ha ezt megkapja, akkor félárnyékos helyen is nagyon szépen gyarapodik.

Menta

Szintén kis fényigénnyel rendelkezik a menta, viszont párás levegő és egyenlő arányban elkevert tőzeg, homok és perlit nélkül nem fejlődik igazán hatékonyan. Ha azonban ezeket a feltételeket biztosítjuk a számára, nincs semmi, ami megállíthatná abban, hogy újabb és újabb mentolos illatú leveleket hozzon.

Gyömbér

Teához, süteményhez, keleties ételekhez – a gyömbért sokféleképpen felhasználhatjuk, pont ezért érdemes ezt is termeszteni a mini konyhakertünkben. Mivel a gyömbér nem igényel közvetlen napfényt, ezért sötétebb helyiségekben is megterem, ugyanakkor akár hónapokra is szüksége van ahhoz, hogy ténylegesen éretté váljon. Heti egyszeri öntözéssel pont jól érzi magát.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(loyalgardener.com, greatist.com)