Végre itt a tavasz és vele együtt a salátaszezon, amit most egy hasznos információkat tartalmazó gyűjteménnyel ünneplünk meg - tartsatok velünk!

Vajsaláta

A sárgás-zöld levelekkel büszkélkedő vajsaláta nevét könnyű, vajas textúrájáról kapta. Általában egészen kicsi és közepes fejekben árulják, így tökéletes hamburgerek és szendvicsek ízesítéséhez. Piros változatban is megterem, ám ízbeli különbség a két színvilág között nincsen.

Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe

Jégsaláta

jégsaláta

A szorosan záródó levelekkel rendelkező jégsaláta több vizet tartalmaz, mint bármelyik rokona, így nagyon jól érvényesül olyan élelmiszerek mellett, amelyek kissé szárazak. Ami az ízét illeti, elég semleges, nem változtatja meg túlzottan az ételek aromáját, ezért is annyira népszerű a saláták között.

Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, gyrosba, csirkeételek mellé

Fejes saláta

fejes-saláta

Fodros szélével és ropogós, picit édeskés leveleivel a fejes saláta az egyik legkedveltebb salátafajta itthon. Kerti salátának is nevezik, hiszen minden veteményesben megterem, általában zöldes árnyalatban, de létezik piros levelű változat is belőle.

Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, és természetesen tojásos nokedli mellé, ecetes lében

Római saláta

A saláták királya a római vagy Caesar saláta, ami egyszerre könnyű, szinte füves ízű, és kellemesen roppanós. Egyetlen hátulütője, hogy a szára gyakran keserű utóízű, így ezt érdemes kivágni a közepéből. Folsav és K-vitamin tartalma miatt erősen ajánlják a fogyasztását.

Felhasználása: szendvicsekbe, hamburgerekbe, töltött ételek alapanyagának, Cézár-salátához

Belga endívia

Elegáns, erős leveleinek köszönhetően a belga endíviát gyakran használják előételek tálalására, akárcsak valami ehető tányért. Ám nem ez az egyetlen érdekessége, szinte teljesen a föld alatt, napfény nélkül termesztik, így alakul ki elefántcsont árnyalata és édes, bár nyomokban kesernyés ízvilága.

Felhasználása: jellegzetes íze miatt elsősorban zöldsalátákhoz ajánlott

Fodros endívia

fodros-endívia

Kunkorodó külső levelek és halványzöld árnyalat jellemzi a fodros endíviát, ám belga rokonával ellentétben ennek az íze kifejezetten kesernyés. Levelei hasonlóan kemények, ezért is használják zöldsaláták készítéséhez – felaprózva tartást ad a salátának.

Felhasználása: bármilyen zöldsalátába

Radicchio vagy vörös cikória saláta

Roppanós, piros, lila vagy fehér erezetű leveleiről könnyen felismerhető a radicchio, és az ízvilága is jellegzetes: nyers, meglehetősen keserű és csípős aromája összetéveszthetetlen bármelyik másik saláta ízével.

Felhasználása: grillezve vagy picit megpirítva bármilyen ételhez illik, nyersen a legjobban vegyes zöldsalátákban érvényesül, főleg, ha retek is van benne

Kelkáposzta

kelkáposzta

Nem véletlenül tartják a fodros kelkáposztát szuperélelmiszernek, magas rost és tápanyagtartalma mellett rengeteg vitamint is tartalmaz. Most azonban nem élettani hatását vizsgáljuk, hanem felhasználhatóságát. Földes, enyhén füves íze miatt nagyon sokoldalúan hasznosítható a konyhában, bár elsősorban salátákban, levesekben szoktunk vele találkozni.

Felhasználása: salátákban, levesekben, turmixokban, főzelékekben

Vízitorma

Kicsi a bors, de erős, tartja a mondás és ez a vízitormára is igaz. Apró levelei savanykás, borsos pikáns ízvilágot képviselnek, intenzív jellege miatt elsősorban nem salátaként, hanem fűszerként szokták felhasználni, ám érdemes még virágzás előtt szedni, akkor a legzsengébb és a legízletesebb.

Felhasználása: zöldsaláták ízesítéséhez

Spenót

Nem véletlenül kedvelte Popeye annyira a spenótot, a lágy, enyhén gyógynövényes ízű, sötétzöld levelek igazi kuriózumok, amik sokoldalúan felhasználhatóak.

Felhasználása: saláták, turmixok, főzelékek, tészták

Rukkola

rukkola

Sok saláta alapját adja a picit kesernyés és olykor borsos ízű rukkola – nem véletlen, hogy bormustárnak is szokták nevezni. A Földközi-tenger vidékéről származó növény elsősorban a mediterrán ételek ízesítésében játszik szerepet, mondhatni inkább fűszernövényként tekintenek rá, semmint zöldségként.

Felhasználása: saláták, pizzák, halas ételek, tészták

A Nők Lapja Konyha magazinokban számos izgalmas salátás recepttel is találkozhattok.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock

ohmyveggies.com, epicurious.com