Ha kertes házunk nem is, saját kis kertünk még lehet az erkélyen, például konténerben. Debreceni Andrea kolléganőnk gyűjtött össze néhány hasznos tippet és egészítette ki a pontokat saját tapasztalataival.

Az egyik első emlékem a kertészkedéshez köthető, a nagymamámmal kint a hegyen szőlőt kötöztünk. Pontosabban ő kötözte, én meg csak sertepertéltem körülötte. De a lényeg, hogy hosszú évek után végre eldöntöttem, konténerkertészkedésbe kezdek az erkélyen. A tapasztalataim még egészen újak, de néhány hónap távlatából már pont elegendőek, hogy az alábbi profi tippeket kiegészítsem. Vágjunk bele! :)

1. Azok a növények, amiknek vékony a levele, sokkal több locsolást igényelnek, mint a vastagabb levelűek, ugyanis kevesebb nedvességet tudnak megkötni.

Bár alaposan utánanéztem, hogy az általam ültetett virágokat és zöldségeket milyen gyakorisággal kell öntözni, végül arra jutottam, hogy olyan ez, mint a főzés: rá kell érezni.

2. A törpefajták igazi aduászok, mert jól érzik magukat kis helyen is.

Ez igaz. A törpeszegfűim egy egészen kicsi edényben laknak és csodásan virítanak.

3. Mindig figyelembe kell venni, hogy mekkorára fog megnőni a növény.

Igaz. A retkeim csodásan gyarapodtak egy bizonyos méretig, de annyira gazdag lett a termés, hogy nem fértek el egymás mellett, úgyhogy egészen apró fejeket tudtam csak leszüretelni. Nekik speciel nem kell mély edény, inkább a cserép átmérőjét kellett volna nagyobbra méretezni.

4. Azokat a növényeket, amik meleg éghajlaton élnek, világos színű edényekbe kell ültetni, mert ezek, visszaverve a napfényt, csökkentik a hőelnyelést és segítenek a gyökerek hidegen tartásában.

Sajnos ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom, nálam minden barna vagy fekete ládában lakik, de a gondolatmenetet teljesen logikusnak tartom. Ugyanakkor néhány éve próbálkoztam mediterrán virágok ültetésével, de mind kipusztult a túlzottan erős napfény miatt, ami az erkélyt éri.

5. A vetőmag vásárlás pénztárcabarát.

Egyetértek. A palánták valamivel mindig drágábbak, bár tény, hogy a vetőmag esetében akár hónapok is eltelhetnek, mire az eredmény megjelenik. Szerintem azonban nincs jobb érzés, mint látni, hogy a szívvel-lélekkel gondozott magvaink kikelnek a földből. :)

6. A faültetésnél figyelembe kell venni, hogy néhány év alatt mekkorára nő meg a növény.

Teljesen logikus. Ugyan fát még nem ültettem, de van egy régi hibiszkuszom, ami egy nagy ládában éldegél és néhány évente még nagyobbat követel magának.

7. Azoknál a növényeknél, amik vízérzékenyek vagy nem bírják a napot, érdemes talajtakarót használni.

Nálam a vízáteresztés nem jelentett eddig problémát, mert olyan virágcserepeket vettem, amiknek az alján lyuk volt, ám a tűző nap igen, ezért gazdaboltban beszerezhető szőtt hálóval fedtem le az erkély egy részét – az érzékeny növények ez alatt állnak. Nem a legszebb kivitelezés, de legalább a levelek nem égnek meg.

8. A szerves műtrágya és a virágföld keveréke egész évben növekedésre és virágzásra sarkallja a növényeket.

Tudom, hogy a műtrágya hasznos, de én nem használom. Azt, amit szeretnék megtermeszteni, enélkül is sikerül.

9. A kora reggeli és a napnyugta körüli időszak a legjobb idő a locsolásra, mert ilyenkor sokkal kevesebb nedvesség párolog el a talajból.

Ez valóban így van, ezt már a nagymamám és a testvérem is belém sulykolta.

10. A magas növények elé alacsonyabbakat is lehet ültetni.

Ha elég nagy a konténer, akkor ez működhet, ám csak abban az esetben, ha hasonló víz- és fényigényű növényekről van szó. Egy pozsgás például nem fogja jól érezni magát a muskátli előtt, mert nem szereti a sok vizet.

11. A nehezebb növények alá érdemes kerekes platformot helyezni.

Ez szerintem az egyik legpraktikusabb tipp, nekem például meggyűlt a bajom a derékfájással, mire minden növényt elhelyeztem kint.

12. Az egzotikus növényekhez egyszerű konténer passzol.

Mint mondtam, nekem minden neveltem egyszerű ládában lakik, de ha valaki szereti az eklektikus stílust, akár minden virágot más-más típusú cserépbe ültethet. Nem hiszem, hogy ennek komolyabb jelentősége lenne.

13. A tápanyagok kimosódnak a talajból, ezért pótolni kell őket.

Virágok esetében tápoldattal szoktam ezt a problémát orvosolni, kéthetente egyszer teszek a vízbe egy keveset. De a zöldségeket nem szoktam semmivel ellátni.

14. Ha a konténerek alátét nélkül állnak a földön, nem tudják elvezetni a vizet.

Állítólag érdemes padra vagy téglára állítani őket, de én egyszerűen virágalátéttel oldottam meg a problémát. Így nem folyik le az alsó szomszédhoz a víz. ;)

15. A tartályok tetején érdemes ujjnyi vastagságú részt hagyni a locsolás egyszerűsítéséért.

Ebben nincs újdonság, a szobanövények ültetésénél sem praktikus teletölteni a cserepet, mert könnyen kifolyhat belőle a víz. Annyi a különbség, hogy a konténereknél 2-3 ujjnyi magasságú fedetlen részt is érdemes hagyni, hiszen értelemszerűen ezek több vizet nyelnek el, mint a szobanövények.

A Nők Lapja Kert és Virág 2017. számában több kertészkedéssel kapcsolatos cikket is olvashattok.

Szöveg: Debreceni Andrea

Forrás: planetnatural.com

Nyitókép: Pinterest