Akár veteményesben, akár az erkély virágládáiban termesztetek zöldségeket, nem árt, ha tudjátok, melyik növények érzik magukat jól egymás társaságában. Segítünk!

A P-betűs triumvirátus

A paradicsom, a paprika és a padlizsán a burgonyafélék családjába tartoznak, vagyis nagyrészt ugyanazt a víz és a fénymennyiséget kultiválják. Ez heti 2-3 lassú, de alapos locsolást jelent, illetve lehetőleg sok, de nem túl intenzív napsugárzást. Próbáljátok úgy elültetni őket, hogy kellő helyük legyen fejlődni, hiszen mindhárom zöldség nagyra nő.

Tipp: A bazsalikom és a petrezselyem szintén hasonló viszonyok mellett érzi jól magát, éppen ezért jó helyük van a burgonyafélék közelében.

Magányos krumpli

A burgonyafélék névadója, mint a legkedveltebb zöldségfajta, azért kapott külön pontot, mert több tápanyagot, de egyúttal kevesebb nedvességet igényel, mint fenti társai. Ráadásul a laza, homokos földben érzi igazán jól magát. Ha azt szeretnétek, hogy a krumplitermésetek számottevő legyen, akkor ilyen környezetet kell számára biztosítani – lehetőleg alkalmankénti tápoldatozással. Ezt a zöldséget nem érdemes másokkal együtt veteményezni.

Kölcsönös kedveskedés

A babfélék és a kukorica azért férnek meg olyan jól egymás mellett, mert szimbiózisban élnek. A kukorica természetes szárat biztosít a bab felfutásához, míg a bab gyökere megfelelő nitrogénmennyiséggel látja el a kukoricát. Mivel a bab fejlődéséhez sok víz kell, ezért akár heti 3-4 alkalommal is érdemes bőségesen meglocsolni, különösen, ha száraz, meleg idő van.

Salátaparti

A salátafélék gyorsan növekednek, viszont a kártevők, illetve a helyhiány könnyen a fejlődésük útjába állhatnak. Ha többféle salátát is egymás mellé ültettek, ügyeljetek rá, hogy legyen elég helyük fejlődni és arra is, hogy elég napot kapjanak – a salátafélék egytől egyig nagy fényigényűek. Kártevők ellen úgy tudtok védekezni, ha fokhagymát, esetleg körömvirágot ültettek melléjük, ezeknek a szagát ugyanis nem szeretik az élősködők.

Zöld zöldségek

A borsó és az uborka jól megférnek egymás mellett a hasonló környezetigényük miatt. Kis adagokban történő, de gyakori locsolást és sok napsütést kívánnak.

Répa, retek… mogyoró nem :)

Se a sárgarépa, se a retek nem kedveli a túlzottan napos, meleg helyeket, érdemes őket félig árnyékos részre ültetni, nehogy megégjenek. Ellenben a vizes talajt és a párás közeget nagyra értékelik, ezért a kétnaponként történő locsolás mellett naponta érdemes vízzel is permetezni őket.

Szöveg és illusztrációk: D.A.

Forrás: marthastewart.com