Mi már a tavaszi kirándulásokat tervezzük! 7 remek helyet ajánlunk

Itt a március, ami eddig nem kecsegtet túl sok jóval – a hideg idő és a hó helyett mi már mindenhol csak virágokat látnánk. Tervezgetjük is, hogy mikor zarándokolunk el az ország leghíresebb arborétumaiba és virágoskertjeibe, ahová nektek is érdemes ellátogatni.

Jeli Arborétum – ÁPRILIS, MÁJUS

A Jeli Arborétum Európa egyik legszebb botanikus kertje, különösen tavasszal, a rododendronok virágzása idején. A Vas megyei Kám község határában található csodás park fő látványossága ez a világhírű növény. A fajta 300 változatát csodálhatjuk meg itt egy-egy séta alkalmával, virágzáskor meseszép színkavalkád és varázsos illatfelhő borítja be az arborétum területét.

Azáleás-völgy – ÁPRILIS, MÁJUS

Az Azáleás-völgy, vagy, ahogy a helyiek nevezik, Kígyó-völgy 2010 óta szerepel Zala megye 7 természeti értéke között. A völgy kialakítása 1973-ban kezdődött, amikor az ott burjánzó akácos helyére fokozatosan több ezer azáleát telepítettek. A völgy április végén, május elején borul virágba. A szigorúan védett növény mellett elzarándokolhatunk az „Alsóerdő” mélyébe is, ahol több túraútvonal közül választhatunk.

Vácrátóti Arborétum – MÁRCIUS

Ez a 180 éves műemlék és kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye. Minden évszakban tartogat meglepetéseket, akár már a tavasz első napjaiban is élvezetes kirándulást tehetünk itt. Hangulatos sétautak, rózsa-fajtabemutató és a lenyűgöző természet várja az idelátogatót.

Kámoni Arborétum – MÁRCIUS

Ez a 27 hektáros arborétum Szombathely belterületén található. Bár régen Kámon külön faluként létezett, mára a város terjeszkedése következtében összeolvadtak. Az arborétum különösen a tavasz végi hónapokban látványos, hiszen ekkor virágzik a Gyöngyös-patak vizével kialakított mesterséges tavak körül a rododendron.

Folly Arborétum – MÁJUS

A Badacsonyörsön található, különleges panorámájú Folly Arborétumot mintegy 100 évvel ezelőtt dr. Folly Gyula hozta létre. Az arborétum túlélte a történelem viharait, és kisebb megszakításokkal a család kezében maradt. Jelenleg a negyedik generáció gondozza a gyűjteményt a Kisörsi-hegy déli oldalán. A sétautak szabdalta erdőben megfigyelhetjük az eredeti növénypopulációt, a virágok közül a enyvecskét és az erdei sédbúzát, amelyek áprilistól tarkítják a tájat.

Füvészkert – MÁRCIUS, ÁPRILIS, MÁJUS

A Füvészkertet talán senkinek nem kell bemutatni – ha máshonnan nem, A Pál utcai fiúkból mindannyiunknak ismerős lehet. A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje. A kert egyik nevezetessége a Viktória-ház, amelynek a vízmedencéje trópusi, amazonasi óriás-tündérrózsáknak ad otthont. Emellett a kert gazdag orchidea- és kaktuszgyűjteménnyel is büszkélkedik. Hideg időben is remek választás, hiszen a pálmaházak párás levegőjében azonnal a trópusokon érezhetjük magunkat.

Rozárium – MÁJUS, JÚNIUS

A két és fél hektáros Budatétényi Rózsakertben rózsanyíláskor, 7000–8000 virágzó rózsatő mámorító illatát élvezhetjük. Több száz éves ritkaságok és klasszikus fajták is várnak ránk, persze azok is élvezni fogják a kertben való sétát, akik nem kimondottan rózsaszakértők. A hely 1964-ben nyitott meg, azóta is az ország legnagyobb rozáriumának számít.

 

Már kapható a Nők Lapja Kert és Virág 2018-as lapszáma, amelyben megannyi csodás fotót és izgalmas cikket találtok. Keressétek a magazint március 1-jétől az újságosoknál!

Szöveg: M. M.

Fotók: Facebook, Pinterest